Odstopil vodja avstrijskega olimpijskega komiteja

Zaradi dopinških in finančnih škandalov, ki so zamajali temelje avstrijskega olimpijskega komiteja, je odstopil predsednik krovne organizacije Leo Wallner. Afera se zdaj seli na sodišče.

Objavljeno
04. september 2009 14.57
P. Z.
P. Z.
Dunaj - Predsednik avstrijskega olimpijskega komiteja Leo Wallner je v kratkem sporočilu za javnost pojasnil, da se bo njegova funkcija končala 23. septembra. "Zavedam se, da so za rekonstrukcijo avstrijskega olimpijskega gibanja potrebne kadrovske spremembe. Moj odstop bo koristil tako AOC kot avstrijskemu športu," je izjavil Wallner.

Minister za šport Norbert Darabos je že v začetku tedna namignil, da je morda čas za "zamenjavo generacij" na vrhu olimpijskega komiteja. "Odstop Lea Wallnerja je korak v pravo smer v tako težkem času za naše olimpijsko gibanje," je danes izjavil Darabos: "Končno imam občutek, da je prišlo do prave spremembe v AOC."

73-letni Wallner je bil predsednik AOC z najdaljšim stažem. Do njegovega odstopa je prišlo tri tedne pred napovedanim izrednim zasedanjem, na katerem naj bi razčistili ozadje dopinškega in finančnega škandala. "Naj bo jasno, da ne puščam AOC na cedilu. Še naprej ga bom podpiral z vsemi mojimi močmi v teh težkih časih," je povedal Wallner.

Avstrijsko tožilstvo preiskuje sumljive denarne posle AOC, povezane z ponesrečeno kandidaturo za organizacijo zimskih olimpijskih iger v Salzburgu leta 2014. Kot je znano, je organizacijo dobil ruski Soči. Wallner je 10. predsednik AOC postal leta 1990. Nasledil je Kurta Hellerja in je bil februarja letos izvoljen za nov štiriletni mandat. Wallner je bil generalni direktor Casino Austria 40 let, preden je odstopil leta 2007. Je član Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) od leta 1998. MOK se na njegov odstop ni odzval.

AOC se je znašel na prepihu, potem ko se je izkazalo, da je namenski denar za kandidaturo za ZOI 2014 odtekal na različne račune. Generalni sekretar AOC Heinz Jungwirth je zaradi afere odstopil v začetku leta. Wallner naj bi namenoma preprečeval preiskavo nečednih poslov, ki naj bi bili vredno prek milijona evrov, kolikor so v AOC nakazali razni lobisti.

"Izkazalo se je, da nadzorni mehanizmi niso delovali pravilno. Zato smo morali izvesti prestrukturiranje," je po odstopu povedal Wallner. Jungwirth pa je izjavil, da je bil njegov odstop najboljša stvar, ki jo je predsednik lahko naredil: "V 19 letih je opravil veliko dobrega dela. Ne zasluži si, da bi ga ljudje zdaj blatili. Prihodnje leto bodo OI v Vancouvru. Lepo bi bilo, če bi do takrat imali močno vodstvo."

Izvršni komite AOC se je v ponedeljek odločil, da bo vložil uradno pritožbo proti Jungwirthu, ki naj bi bil odgovoren za mnoge finančne nepravilnosti med svojim 25-letnim delovanjem. Wallner njegovega dela ni želel komentirati: "To je stvar za sodišče."