Nadia Comaneci praznuje 50 let

Legendarna romunska telovadka, ki je kot prva v zgodovini prejela oceno 10 točk, praznuje življenjski jubilej.

Objavljeno
12. november 2011 07.44
Posodobljeno
12. november 2011 07.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Ljubljana - Telovadka Nadia Comaneci se je v zgodovino zapisala z izjemnimi predstavami na olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu, kjer je pri 14 letih kot prva v zgodovini prejela maksimalno oceno 10 točk. Skupno jena igrah v Montrealu in Moskvi osvojila pet zlatih, tri srebrne in bronasto kolajno.

Comanecijeva je jeseni leta 1989, tik pred padcem komunističnega režima, na skrivaj prestopila romunsko-madžarsko mejo. Po številnih peripetijah je najprej prispela v Kanado, nato pa v ZDA. Leta 1996 se je poročila z nekdanjim ameriškim telovadcem in trenerjem Bartom Connerjem, od leta 2001 pa ima ameriško državljanstvo.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge ji je leta 2004 podelil olimpijski red. »Vse od nastopa v Montrealu ni osvojila le kolajn, ampak tudi srca vseh ljubiteljev športa. Postala je vzornica mnogim mladim telovadkam. Zaradi nje so mnoga dekleta sanjala o tem, da bi postala prvakinje v gimnastiki,« je takrat dejal Rogge.

Tekmovalko so leta 2007 sprejeli tudi v akademijo svetovnih rekordov v Miamiju. Comanecijevo so v omenjeno združenje sprejeli kot tekmovalko, ki je na enih olimpijskih igrah dosegla največje število najvišjih možnih ocen. Romunka je leta 1976 v Montrealu, takrat je bila stara zgolj 14 let, dobila kar sedem maksimalnih ocen (10,0 točke).

»Ponosna sem, da bo moje ime zapisano v knjigi rekordov in da me ljudje ves ta čas niso pozabili,« je ob tem dejala Comanecijeva, ki danes praznuje 50-letnico.