Tekla je mariborska kri - z dobrim razlogom

Krvodajalska akcija pod okriljem NK Maribor spet naletela na izjemen odziv: zbrali so kar 59.850 ml krvi.

Objavljeno
02. september 2013 21.20
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Lokalno okolje daje nogometnemu državnemu prvaku Mariboru neizmerno energijo in podporo pri delu, klub pa ostaja z njim tesno povezan na različne načine. Pomoč je zapisana tudi med osnovnimi načeli vijoličastega kolektiva, konkretno pa se je vnovič odrazila v, kot so ga poimenovali v klubu, projektu za sedanjost in prihodnost »Podaj naprej vijol'čno kri«.

NK Maribor je namreč predlani kot prvi športni kolektiv pri nas pristopil k akciji zbiranja krvi, ki jo v zdravstvenih ustanovah vedno potrebujejo. In ker ni potez dobrodelnega značaja nikdar preveč, je klub v sodelovanju z mariborskim Univerzitetnim kliničnim centrom danes vnovič izpeljal krvodajalsko akcijo, s katero so številni povezani z vijoličasto barvo, predvsem navijači, izrazili podporo someščanom, potrebnim pomoči. Projekt pozitivne energije je dosegel svoj namen, končni podatki so dovolj zgovorni: odzvalo se je skoraj 200 dobrih ljudi, zbrali so kar 59.850 ml krvi.

Nogometnim prvakom se je zahvalila tudi predstojnica centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor Lidija Lokar: »Udeležba je tudi drugod velika, vendar pa je tu ozračje drugačno - pozitivno, prijatno, med krvodajalci je bilo kar nekaj takšnih, ki so prišli prvič. Tega smo vselej veseli v upanju, da nam bodo na voljo, ko jih bomo spet potrebovali. Klub in vsi udeleženci so dokazali, da so pripravljeni pomagati, ko je treba. Zaloge je treba obnavljati, saj se zbrana kri predeluje, rok uporabe je omejen, potrebujemo jo vsak dan. S tem prispevkom smo izplavali iz mejnih zalog in smo nadvse hvaležni vsem, ki so priskočili na pomoč. Upam, da bo krvodajalska akcija pod okriljem NK Maribor (p)ostala tradicija in se bomo še naprej videvali.«