V novi Guinnessovi knjigi rekordov tudi Tina Maze

Slovenski športni rekorderji so Tina Maze, Matjaž Ferarič, Iztok Čop, Luka Špik, Tomaž Humar, Davo Karničar, Martin Strel.

Objavljeno
12. september 2013 16.28
Tina Maze
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - V novi izdaji Guinnessove knjige rekordov za leto 2014, ki jo je v slovenskem prevodu izdala založba Učila International, je med svetovnimi rekordi zabeleženih tudi 19 slovenskih, med njimi kar nekaj športnih. Mesto med novimi lastniki rekordnih znamk je denimo našla tudi smučarska zvezdnica Tina Maze. Črnjanka je namreč v pretekli zimi osvojila največ točk v ženskem delu sezone svetovnega pokala doslej, zbrala jih je 2414 in kot prva doslej (krepko) premagala magično dvatisočico. V prejšnji sezoni se je sicer 30-letna Korošica veselila velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu, pa malih globusov v veleslalomu, superveleslalomu in kombinaciji ter naslova superveleslalomske svetovne prvakinje.

Ob njej se je v knjigi rekordov znašel še jadralni padalec Matjaž Ferarič z največ osvojenimi naslovi svetovnega prvaka v natančnem pristajanju. »Sam niti nisem vedel, da sem omenjen med rekorderji, na to so me opozorili padalski kolegi,« je poudaril Ferarič. Pod Guinnessovim okriljem so med drugim še veslača Iztok Čop in Luka Špik z največ osvojenimi olimpijskimi odličji v dvojnem dvojcu (3), alpinista Davo Karničar (najhitrejši spust na smučeh z Mt. Everesta v štirih urah in 40 minutah) in pokojni Tomaž Humar (prvi samostojni vzpon na Anapurno I) ter maratonski plavalec Martin Strel (najdaljše plavalno potovanje po 5268 kilometrov dolgi reki Amazonki).