Če se bo počutil dobro, je mogoče vse

Judo: Rok Drakšič stavi na bogatejše izkušnje. V prvem dvoboju z evropskim prvakom, Izraelcem Mukijem.

Objavljeno
07. avgust 2016 23.59
Na sliki Rok Drakšič.Trening judoistov, ki potujejo na olimpijske igre v Rio, Podčetrtek, 7. junija 2016 [judo,Podčetrtek,treningi,Rok Drakšič]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Rio de Janeiro – Najizkušenejši slovenski reprezentant v judu Rok Drakšič se bo danes že tretjič boril na olimpijskih igrah. Ob ognjenem krstu na največji športni prireditvi leta 2008 v Pekingu je v kategoriji do 60 kg izgubil že uvodni dvoboj z Irancem Masoudom H. Akhondzadehom, štiri leta pozneje je v Londonu po zmagi nad Venezuelcem Ricardom Valderramo in porazu z Madžarom Miklosom Ungvarijem zasedel 9. mesto v kategoriji do 66 kg.

V Riu de Janeiru, kjer se bo Drakšič spoprijel z judoisti, težkimi do 73 kg, meri višje, precej višje. O tem resda ne govori na glas, kdor pa ga pozna, ve, da si bolj kot vse želi osvojiti žlahtno kovino. Da si jo je sposoben izbojevati, dokazuje že vrsto let, o čemer govorijo tudi njegovi številni uspehi. V svetovnem pokalu je doslej osvojil že dvajset odličij, od tega sedem zlatih, za nameček ima še šest kolajn z evropskih prvenstev (leta 2013 je bil najboljši na stari celini), na svetovnem prvenstvu pa se je dvakrat ustavil tik pod zmagovalnim odrom – peti je bil namreč v Parizu '11 in Riu de Janeiru '07.

»V Braziliji se zmeraj rad borim, je pa res, da je vsaka tekma poglavje zase, zato je težko predvideti, kako se bo razpletlo tokrat,« je povedal judoist najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku, ki ima tudi z Brazilci dobre izkušnje. »V klubu smo imeli eno leto brazilskega trenerja (Pedra Guedesa), od njega sem se dosti naučil,« je pojasnil Drakšič, ki mu je četrtkov žreb v Riu de Janeiru namenil prosti uvodni krog. V drugem se bo pomeril z Izraelcem Sagijem Mukijem, lanskim evropskim prvakom iz Bakuja, kjer se je sam ovenčal z bronastim odličjem.

Na lestvici Svetovne judoistične zveze (IJF) je v prednosti 24-letnik iz Netanye, saj drži sedmo mesto, medtem ko je pet let starejši Grižan štirinajsti, toda medsebojni dvoboji govorijo v prid našemu borcu. Doslej sta se na tatamiju pomerila štirikrat, trikrat je bil uspešnejši Drakšič, enkrat pa Muki. Ob tem ni zanemarljivo, da je »Roki«, kakor pravzaprav vsi kličejo najizkušenejšega slovenskega judoista, v svojo korist odločil tudi zadnji obračun na lanskem turnirju za grand slam v Parizu. Drakšič povrhu veliko stavi na svoje bogate(jše) izkušnje.

Samozavest mu vliva tudi uspešna olimpijska »generalka« v Budimpešti; na tamkajšnjem tekmovanju za veliko nagrado je pred poldrugim mesecem prepričljivo opravil z vsemi tekmeci in se ovenčal z zlato lovoriko. Kako bo šlo »Rokiju«, ki pred dvoboji nima kakšnega posebnega običaja (»Izvedem dihalne vaje in se zmasiram.«), v tretjem poskusu na olimpijskem turnirju, bo znano danes. Če se bo počutil dobro in imel svoj dan, je mogoče prav vse ...