Danes pod slovensko zastavo Fabčič in Jeralič

Slovenska odprava na paraolimpijskih igrah v Riu bo imela danes svoje zastopstvo v kajaku in kolesarstvu.

Objavljeno
15. september 2016 08.39
ponikvar paraolimpijske igre
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič se je na paraolimpijskih igrah v Riu prebil skozi kvalifikacijsko in polfinalno sito in se uvrstil v današnji finale A v kategoriji KL2. V prvi predtekmovalni skupini je bil s časom 48,131 tretji in mu je spodletelo neposredno napredovanje v finale, kamor sta se uvrstila dva najhitrejša, moral je torej še enkrat v čoln in se pomeriti v polfinalu, v katerem je bil med četverico, ki si je zagotovila današnji nastop, s časom 48,633 drugi. Ugnal ga je zgolj Italijan Federico Mancarella.

»Dan se je začel zelo lepo. Ko sem zjutraj prišel do čolna, je bila na njem pikapolonica. Rekel sem si, da mora to pomeniti nekaj posebnega. Dve vožnji sta bili kar naporni, med njima je bila zgolj ena ura razmika, ko sem se skušal kar najbolj umiriti, posrečilo se mi je,« je za STA pojasnil Fabčič, ki bo danes ob 14.34 po slovenskem času tekmoval na sedmi progi.

»Ker smo toliko prej prišli v Rio, se je kar malo vleklo. Komaj sem že čakal tekmo, a se po drugi strani kar malo bal krstnega nastopa na igrah v kajaku. Lahko se ti pripeti napaka in si v ozadju. Želel sem si pokazati, kar znam, kar smo trenirali, v veliki meri se mi je posrečilo. Finale bo dirka zase, skušal bom odpeljati po najboljših močeh. Morda bo kdo drug psihično bolj obremenjen, tu vidim priložnost za dobro uvrstitev,« je poudaril Fabčič, ki je na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu tekmoval še kot plavalec. Po njegovem ima danes šesterica možnosti za bron, prva favorita za odličje najžlahtnejšega leska pa sta Avstralec Curtis McGrath in Avstrijec Markus Swoboda.

Primož Jeralič bo nastopil drugič v 24 urah. Foto: Vid Ponikvar/Sportida.


Včeraj pa so svoje nastope v Riu končali strelci, zapečatil jih je najizkušenejši Slovenec Franc Pinter, ki je bil z malokalibrsko puško leže, ki je sicer njegova najšibkejša disciplina, brez realnih možnosti za uvrstitev pri vrhu. Zasedel je 38. mesto s 595,8 kroga, v kvalifikacijah pa je bil z novim paraolimpijskim rekordom najprepričljivejši Britanec Matt Skelhon.

Danes bo iz slovenske odprave znova v pogonu še parakolesar Primož Jeralič, ki ga po včerajšnjem desetem mestu v kronometru čaka še cestna preizkušnja na 60 kilometrov v kategoriji H5, ki jo bo začel ob 14.30 po slovenskem času. »Samo počitek, čim prej s tega sonca in priprava na naslednji izziv,« je bil Jeralič kratek in jedrnat v napovedih pred drugim nastopom v Riu, manj kot 24 ur po koncu prvega. Njegov trener Aleksej Dolinšek je vožnjo na čas ocenil kot solidno, danes pa bo skušal slovenski kolesar držati priključek s prvo oziroma z vsaj drugo skupino.