Olimpija dobila derbi, Maribor popravil vtis

Ljubljanski nogometni derbi je v 10. krogu 1. slovenske lige postregel s tretjo zaporedno zmago "zmajev", ki so se prebili na tretje mesto na lestvici. V Lendavi je Nafta premagala Rudar, s Ptuja pa poraženi odhajajo Domžalčani.

Objavljeno
23. september 2009 19.58
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA

Ljubljana - Nogometaši Interblocka so v 10. krogu 1. slovenske nogometne lige izgubili proti Olimpiji z 0:1 (0:0).

 

Olimpija se je s tretjo zaporedno zmago prebila na tretje mesto, s katerega je sklestila današnjega tekmeca. Temu očitno ni pomagal niti dvig samozavesti po zmagi v prejšnjem krogu proti Mariboru. Sicer pa igra na ljubljanskem obračunu nikakor ni navdušila, edini, ki se je vpisal med strelce, je bil Cvijanović in tako poskrbel za "maščevanje" po porazu (1:3) na začetku sezone.

 

Sam začetek prvega polčasa v Spodnji Šiški je obetal precej več, kot se je nato dejansko zgodilo. Posebej nevarno so že v četrti in peti minuti zapretili nogometaši Interblocka. Najprej je Ntame z volejem za malo zgrešil cilj, nekaj trenutkov pozneje pa se je sam pred Oblakom znašel Milenković, toda mladi Olimpijin vratar se je izkazal. Šele v 30. minuti je za nekaj več razburjenja poskrbel Tiganj, ki je celo zatresel mrežo, vendar iz prepovedanega položaja, deset minut zatem pa sta vnovič neuspešno poskusila še Ibraimi in Tiganj.

 

Po prvih 45 minutah, ki jih bodo obiskovalci tekme zaradi počasnega ritma, anemične igre obeh ekip in pomanjkanja lepih akcij bržčas skušali čim prej pozabiti, je v uvodu drugega dela vendarle padel zadetek. Cvijanović, ki je že v 52. minuti zapravil eno priložnost, je v 55. z glavo unovčil Ibraimijevo podajo s prostega strela z desne strani. Tudi po zadetku sta si ekipi hitro priigrali še nekaj strelov (Milenković in Iličić pri Interblocku ter Tiganj pri Olimpiji), a je ostalo pri minimalnem vodstvu "zmajev".

 

Nato pa se je na zelenico spet prikradla igra, ki si je nihče ni želel: brez pravih akcij. Ljubljančani so se ob vodstvu osredotočili bolj na protinapade, Interblocku pa ob odsotnosti Rakovića nikakor ni uspelo prelisičiti "gostujočih" branilcev in vratarja Oblaka. V končnici tekme so izbranci Igorja Benedejčiča sicer malo le pritisnili, toda žoge so kot po pravilu pristale v Rozmanovem naročju ali zletele mimo vrat.


Nafta - Rudar Velenje 5:2 (2:2)

Lendava - Tradicionalna tekmeca sta odločno zaigrala na zmago: Rudar zavoljo boja za sam vrh, Nafta v želji, da se otrese dna lestvice. Po nesrečnem porazu v Kopru so domači proti drugouvrščeni ekipi nastopili brez Jankovića, Koplarovicsa in kapetana Ošlaja, v 30. minuti pa se je poškodoval še Bunc, ki je danes praznoval 34. rojstni dan.

 

Začetek je potrdil napovedi o napadalni igri in že v 7. minuti se je mreža prvič zatresla. Po prekršku Bukovca je Omladič mojstrsko zadel z 18 metrov levi zgornji kot nemočnega vratarja Murka. Pet minuta zatem je Sebök pobegnil obrambi gostov, vratar Savič ga je zrušil na nedovoljen način, Mujakovič pa je z 11-metrovke izenačil na 1:1. V 33. minuti je Matjašec priigral 100-odstotno priložnost Čehu, vendar je slednji zadel le vratnico.

 

Že v naslednji minuti so Lendavčani vodili: po akciji Mujakoviča in Vassiljeva je iz težkega položaja z desne strani zadel Miljkovič. Veselje je bilo kratkotrajno, saj je Tolimir le dve minuti kasneje s pravim "evrogolom" s 30 metrov zadel levi zgornji kot. Mreža se ob njegovem strelu sicer ni zatresla, a je stranski sodnik odločno pokazal na center.

 

V drugem polčasu ritem igre ni splahnel, a je bilo manj priložnosti in razburjenj. Lendavčani so prišli do novega vodstva v 70. minuti. V hitrem nasprotnem napadu je bil Volaš hitrejši od gostujočega vratarja Savića, ki je medtem zapustil svoja vrata, ta pa ga je spretno obšel in mojstrsko zadel levi spodnji kot.

 

Zmago domače zasedbe je potrdil Miljković. Po visokem predložku je slabo posredoval Savić, Miljković pa je s požrtvovalnim dejanjem povišal na 4:2. Piko na i je postavil Borut Gerenčer, ko je z roba kazenskega prostora s silovitim strelom zadel levi spodnji kot velenjskih vrat in na najlepši možni način zaokrožil lepo predstavo domače ekipe.

 

Labod Drava - Domžale 2:1 (0:0)

 

Ptuj - Ptujčani so hitro pozabili na nedeljski poraz proti ljubljanski Olimpiji in na zelo slabo igro. Na tekmi proti gostom iz Domžal je bilo bolje, pa čeprav tudi tokrat igra ni bila na visoki kakovostni ravni. Toda zadetka Zajca in Prejaca sta bila vendarle dovolj za tretjo zmago Drave, medtem ko je Zatkovič ob koncu tekme le ublažil peti poraz Domžalčanov v sezoni.

 

V prvem polčasu so se oboji trudili, vendar pravih priložnosti ni bilo. Kar trikrat je pri Domžalah poskusil Drevenšek, vendar prave nevarnosti za domača vrata ni bilo, pri domačih pa sta do strela prišla Ogu in Kronaveter, vendar sta bila tudi onadva nenatančna.

 

Že v prvi minuti drugega polčasa so domačini povedli. Gostujoča obramba, na čelu z Zecom in Brljakom, je oklevala po podaji v kazenski prostor, kar je izkoristil Zajc in potisnil žogo v mrežo. Igra se je nato razživela, Domžalčani so imeli žogo več v nogah, vendar pa kljub temu niso bili nevarni za domačega vratarja Jozića, sicer povratnika po poškodbi.

 

V 80. minuti je bil po kotu z desne strani najvišji Zatkovič, njegov udarec z glavo pa je oplazil prečko. Tri minute pozneje pa so domačini krenili v hiter protinapad. Zajc je z desne strani lepo podal žogo do Prejaca, ki je potrdil ptujsko zmago. V zadnji minuti rednega dela so gosti le še ublažili poraz, potem ko je se je za strel z roba kazenskega prostora odločil Zatkovič.


Hit Gorica - Maribor 2:3 (1:2)

Nova Gorica - Novogoriška kriza se nadaljuje. Že sedmi zaporedni poraz je nogometaše iz Nove Gorice še dodatno prikoval na dno lestvice, medtem ko so vtis malce popravili doslej prav tako neprepričljivi državni prvaki iz Maribora. Ti so se s četrto zmago letos spet prebili v sredino lestvice.

 

Potem ko je Maribor v zadnjem obdobju vse prej kot navdušil, je tekmo proti še skromnejši Gorici začel odlično. Že v tretji minuti je namreč povedel. Po prostem strelu Pavloviča se je žoga odbila do roba kazenskega prostora, kjer se je Školnik odločil za strel in žogo poslal pod prečko. Toda gostitelji so odgovorili zelo hitro. Lunder je namreč v kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Velikonjo, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Kršić.

 

Po dinamičnem začetku je sledilo zatišje, ki je trajalo vse do 29. minute, ko je Jurkič skušal z dobrih 20 metrov presenetiti Simčiča v goriških vratih. Že v sodnikovem podaljšku prvega polčasa so Štajerci povedli. Prodirajočega Mezgo je v domačem kazenskem prostoru zrušil Gorinšek, sodnik Skomina pa je še drugič na tekmi pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je za vodstvo z 2:1 unovčil Jelić.

 

Začetek drugega polčasa je bil bistveno manj energičen kot uvod prvega. Šele v 64. minuti so maloštevilni gledalci malce skočili na noge, ko je iz obrata z desetih metrov poskusil Velikonja, toda Pridigar, ki je prvič letos stopil v mariborska vrata, je odlično posredoval. Tekmo je v 78. minuti v mariborski prid odločil Tavares, ki je po podaji Mezge lepo stekel za hrbet novogoriških branilcev in na koncu žogo med Simčičevima nogama poslal v mrežo.

 

V 85. minuti so belo-modri znižali na 2:3, ko je gostujoča obramba neuspešno izbijala žogo, ki se je znašla pri Brečeviću, slednji pa je rutinirano premagal Pridigarja. Kljub pritisku pa gostiteljem, ti so prek Kršića s prostega strela v sodnikovem podaljšku le za nekaj centimetrov zgrešili točko, ni uspelo ujeti Mariborčanov, ki so se tako le veselili polnega plena.