Olimpija po nadaljevanje niza, Jesenice po čudež

Po dvanajstih dneh se bo jutri nadaljevalo tekmovanje v razširjeni avstrijski hokejski ligi EBEL. Olimpija bo ob 19.15 gostila VSV, Jeseničani bodo takrat gostovali pri vodilnemu Gradcu. Oboji točke potrebujejo kot kruh.

Objavljeno
12. november 2009 16.13
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Po 20 kolih so slovenski ljubitelji hokeja lahko upravičeno zaskrbljeni ob pogledu na lestvico, saj Tilia Olimpija in Acroni Jesenice zasedata zadnji mesti. Ljubljančani so lahko bolj mirni, saj so dobili zadnji dve tekmi in za osmim mestom, ki vodi v končnico zaostajajo za znosne tri točke, medtem ko Gorenjci, ki so doživeli kar 18 porazov in so nazadnje slavili na večnem derbiju pred skoraj mesecem, upajo, da so v trenerju Miku Posmi našli rešitelja, ki jih bo iz globokega brezna popeljal na zmagovita pota.

Olimpija bo proti Beljaku skušala vsaj ponoviti predstavo iz 9. oktobra, ko je »orle« premagala s 3:0. Trener Dany Gelinas, ki mu je dober finiš vsaj za nekaj časa podaljšal mandat pod Šišenskim hribom, si veliko obeta ob novinca v svojih vrstah, branilca z NHL izkušnjami Burka Henryja.

Še več si od prišleka obetajo na Jesenicah, kjer športni direktor Zvone Šuvak in njegovi od Mika Posme pričakujejo podoben čudež, kot ga je storil pri Olimpiji pred dvema letoma, ko je prav tako zamenjal Ildarja Rahmatulina in se nato uvrstil v finale.

Toda tedaj je bil sistem tekmovanja vendarle bolj ugoden za ekipe, ki so ga "lomile" v prvem delu sezone. Zdaj vsaka tekma šteje enako, od 1. do 54. Jeseničani morajo najprej začeti zmagovati, ob tem pa upati, da bodo njihovi glavni tekmeci (Olimpija, Medveščak, SAPA, morda tudi VSV) padli v podobno krizo, kot so jo doživljali sami v prvih dveh mesecih.

Poleg tega velja omeniti, da sta Olimpija in Jesenice tako po organiziranosti, mentaliteti in hokejski filozofiji skoraj diametralno različna kluba, zato je težko verjeti, da bi Posmi z obema lahko uprizoril podvig. No, pustimo se presenetiti …

Olimpija je sicer za svoje navijače pripravila akcijo, s katero si bodo z zahodne tribune lahko ogledali tri tekme za 20 evrov. Med njimi je tudi večni derbi z Jesenicami, 27. t. m. Medtem so se na Jesenicah odločili znižati cene dnevnih vstopnic.