Olimpija v Izrael brez Ilievskega in Bečiroviča?

Košarkarje Uniona Olimpije je letos doletela čast odigrati uvodno tekmo 8. sezone evrolige. Teden dni pred ostalimi ekipami, v četrtek ob 21. uri, bodo Ljubljančani gostovali pri Maccabiju. Toda obeti niso preveč rožnati.

Objavljeno
12. oktober 2009 17.18
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Trenerja Jureta Zdovca poleg neuigranosti skrbita še poškodbi prvih violin Vlada Ilievskega in Sanija Bečiroviča. Start evrolige je za Union Olimpijo prišel malce prezgodaj. Zaradi obveznosti Zdovca na evropskem prvenstvu na Poljskem in dokaj pozne sestave ekipe ljubljansko moštvo še ni doseglo želene ravni igre.

To je bilo dobro vidno konec tedna, ko je Union Olimpija na startu lige NLB visoko pokleknila na gostovanju v Zadru. "S prvo tekmo lige NLB nisem povsem razočaran, saj smo imeli tudi dobra obdobja igre. Žal nismo bili konstantni in nismo pokazali prave mere borbenosti. Na teh dveh segmentih bomo morali trdo delati, če želimo čim hitreje priti v tekmovalno formo," pravi Zdovc, ki na gostovanju v Tel Avivu zagotovo ne bo mogel računati na Vlada Ilievskega, vprašljiv pa je tudi nastop Sanija Bečiroviča.

Makedonski igralec je namreč v Zadru dobil udarec v levo stegensko mišico, ki so mu jo julija letos operirali v Barceloni. Zaradi bolečine bo moral počivati od sedem do deset dni, šele nato pa bo zdravniška služba sporočila, kako naprej. Posledice tekme v Zadru pa čuti tudi Bečirovič, ki je v dvorani Krešimirja Ćosića grdo padel na hrbet. Ko se je telo ohladilo, so se pojavile bolečine, ki do danes še niso splahnele.

"Ne glede na vse težave in neuigranost ekipe hočemo v Tel Avivu odigrati čim boljšo tekmo, da Evropi dokažemo, da smo sestavili dobro ekipo. Čaka nas težko delo, saj ima Maccabi zavidanja vredno postavo, zelo atletsko z odličnimi posamezniki," meni Zdovc, Sašo Ožbolt pa dodaja: "V Izraelu želimo popraviti bled vtis s tekme v Zadru. Igrali bomo maksimalno zavzeto in agresivno, moramo pa biti potrpežljivi, čakati na priložnost in do konca ne obupati. Če se nam bo ponudila možnost za zmago, jo moramo čvrsto zgrabiti."

Union Olimpija bo v prvem delu evrolige nastopala v skupini C skupaj s kvalifikantom Marusijem, Tau Vitorio, CSKA Moskvo, rimskim Virtusom ter Maccabijem. V nadaljevanje, torej med šestnajst najboljših ekip, se bodo uvrstile prve štiri ekipe iz vsake skupine. Ljubljančani se bodo domačemu občinstvu prvič predstavili 28. oktobra proti grškemu Marusiju.

Maccabi želi v novi sezoni popraviti spodrsljaj s prejšnje, ko se prvič v zadnjem desetletju ni prebil do zaključnih bojev. Zato je na klop vrnil legendarnega trenerja Pinija Gershona, v moštvo pa pripeljal osem novih obrazov ter veterana Davida Bluthenthala. Prvič se bodo v rumenem dresu preizkusili: Chuck Eidson, lani MVP eurocupa, napadalec Alan Anderson, branilec Stephane Lasme, poljski reprezentant z NBA izkušnjami Maciej Lampe, strelec Guy Pinni ter organizatorji igre Andrew Wisniewski, Doron Perkins in mladi Gal Mekel. V moštvu pa so ostali izkušeni kapetan in trikratni evropski prvak Derrick Sharp, še en veteran Yaniv Green, vsestranski branilec Raviv Limonad ter visoki D'Or Fischer.