Olimpiji 11. hokejska zvezdica

ZM Olimpija je v peti finalni tekmi osvojila 11. naslov državnih hokejskih prvakov. Zmagovalec je bil znan šele po kazenskih strelih. Hokejisti Banque Royale Slavije so že četrič izgubili veliki finale.

Objavljeno
25. marec 2007 22.03
Slavija M Optima - ZM Olimpija
Ljubljana - Hokejisti Zavarovalnice Maribora Olimpije so v peti finalni tekmi državnega prvenstva po kazenskih strelih premagali Banque Royale Slavijo s 4:3 (1:1, 1:1, 1:1; 1:0) in osvojili 11. naslov državnih prvakov v Sloveniji s skupnim izidom 4:1 v zmagah.

Prva tretjina se je končala z izidom 1:1

Tekmo, na kateri jim je že tekla voda v grlo - ob porazu bi bilo sezone konec - so bolje začeli Založani, tokrat spet le gostje v dvorani Tivoli. Le ob začetni prednosti igralca več so domači hokejisti Olimpije zapretili s strelom Eda Hilla, nato pa so za deset minut vajeti prevzeli igralci Slavije. Najprej je močno streljal Mare Kumar, nato pa so Založani neuspešno napadali z dvema igralcema več na ledu. Ko se je v igro vrnil Matej Hočevar, je Aleš Burnik spravil odbiti plošček za hrbet domačega vratarja Klemna Mohoriča. Sledila sta še poskusa Gregorja Polončiča in Kumarja, a je izid ostal nespremenjen. Ob koncu tretjine so domači nepravilno ustavili Dejana Kontreca, ki je bil v prodoru ob številčni oslabljenosti svoje ekipe. A v igri 4-4 so se bolje znašli gostitelji, po strelu Jureta Kralja od daleč je z enega metra odbiti plošček v mrežo Anžeta Ulčarja potisnil Aleš Mušič.

Izid druge tretjine 2:2

Druga tretjina se še ni dobro začela, ko je moral pri Založanih na kazensko klop Bojan Zajc, že po šestih sekundah kazni pa je izza gola pridrsal Mušič in svoje moštvo popeljal do vodstva. Toda igralci v rumenem se niso predali, že čez dve minuti, ko so imeli spet dva igralca več, so bili učinkoviti. Po podaji Kontreca je izenačil Marko Češnjak. Naslednji prodor Kumarja ni bil uspešen, v 27. minuti pa je Andrej Hebar po lepi podaji Egona Muriča s treh metrov zgrešil prazen gol Slavije. Sredi tekme je imela Slavija spet dva igralca več na ledu, a več kot minute takšne premoči ni znala izkoristiti niti z nevarnejšo akcijo. Zato pa so bili zelo nevarni in blizu vodilnemu zadetku domači ob izteku drugega dela: najprej je vratnico zadel Ciglenečki po strelu z modre linije, nato pa še Hočevar iz bližine, slednji pa je v nadaljevanju akcije celo zadel, a že po izteku druge tretjine, tako da sodnik Tičar gola ni priznal.

Tretja tretjina 3:3

Vratar Ulčar in branilec Zajc sta z nesporazumom o tem, kdo bo "počistil" plošček, v 43. minuti skorajda podarila gol domačim, štiri minute kasneje pa je bil Kumar po natančni podaji Peruzzija sam pred Mohoričem, a zgrešil vrata. Zaloški vratar Ulčar se je izkazal ob nevarnih strelih Hočevarja in Mušiča. Sedem minut pred koncem so se vodstva veselili gostje. Najprej je domačega vratarja s silovitim strelom zaposlil Luka Žagar, plošček pa je nato na modri liniji dobil Žiga Pavlin in ga s topovskim udarcem spravil v gol. Toda le minuto kasneje je bilo spet izenačeno; ploščku je po močnem strelu Jeremiaha McCarthyja pred golom spremenil smer Hočevar. Do konca nato ni bilo več golov in sledil je podaljšek.

Prvič so v finalu o zmagovalcu odločali kazenski streli

Moštvi sta v petih dodatnih minutah igrali previdno in brez izrazitih priložnosti, tako da so prvič v finalu o zmagovalcu odločali kazenski streli.

Pri teh so bili precej boljši domači, saj so v polno zadeli Mitja Šivic, Mušič in Lou Dickenson, gostom pa je z odličnimi obrambami uspeh preprečil Mohorič, saj je klonil le ob strelu Polončiča in zeleno-beli so se veselili naslova najboljših v Sloveniji.