MOK skrbijo zamude pri gradnji olimpijskih objektov

Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja so izrazili skrb nad trenutnim stanjem objektov v Riu de Janeiru.

Objavljeno
11. september 2013 15.41
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Buenos Aires - Vodilni možje Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ga bo odslej vodil novi predsednik Thomas Bach, so na svojem zasedanju med drugim obravnavali vprašanja, povezana s pripravami na poletne olimpijske igre leta 2016 v brazilskem Riu de Janeiru. Člane ožjega vodstva Moka skrbijo zlasti velike zamude pri gradnji objektov.

Novoimenovani podpredsednik Moka Avstralec John Coates je po imenovanju izrazil veliko zaskrbljenost zaradi prepočasnega napredka v pripravah na veliki športni dogodek. V ospredju zaskrbljenosti so zlasti zamude pri gradnji olimpijske infrastrukture v Rio de Janeiru.

»Počasnost v napredku pri pripravah za olimpijske igre je dosegla kritično raven. Naša največja skrb je povezana z Riom. Od poletnih iger nas ločita nekaj več kot dve leti, vendar pa imajo organizatorji v Riu še veliko za postoriti. Vsi smo zaskrbljeni. Nismo nehali verjeti v čudež, vendar pa jim v tem trenutku že obupno primanjkuje uspehov pri nekaterih infrastrukturnih projektih in prizoriščih,« je opozoril Coates, sicer predsednik avstralskega olimpijskega komiteja.

Zamude pri gradnji in naraščajoči stroški se le kopičijo, vendar pa v mednarodni olimpijski družini, glede na bližajoče se roke, ne morejo prav veliko storiti, da bi preprečili morebitno katastrofo, razen da vedno znova opozarjajo na zamude: »Ne, nikakor, v Braziliji ne morejo izgubiti iger. Imamo povsem zvezane roke, v tem trenutku lahko le delamo z organizacijskim odborom in tamkajšnjimi oblasti pri iskanju pravih rešitev. Denar je v Braziliji, ki je bogata družba, s pravim načrtom. Tisto, kar najbolj manjka v tem trenutku, je učinkovita koordinacija med samimi različnimi ravnmi tamkajšnje administracije, ko gre za največje infrastrukturne projekte,« je dejal Coates.

Prav nauki, ki so se jih naučili iz lastnih napak z izbiro Brazilije, so tudi vodili člane mednarodne olimpijske organizacije, da so v izboru gostitelja olimpijskih iger leta 2020 dali prednost Tokiu pred Madridom in Carigradom.