Olimpijska plamenica bo gorela tudi v znamenitem Stonegengu

Olimpijska plamenica bo močno varovana potovala skozi Anglijo in obiskala mnogo angleških znamenitosti.

Objavljeno
07. november 2011 10.20
Posodobljeno
07. november 2011 11.44
P. D., Delo. si
P. D., Delo. si

London - Prireditelji poletnih olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto v Londonu, so predstavili traso, po kateri bo potovala olimpijska plamenica.

V skladu z antično tradicijo jo bodo prižgali v grški Olimpii, svojo 70. dnevno turnejo po angleški pokrajini pa bo plemenica pričela 18. maja 2012 in med drugim obiskala tudi skrivnostni Stonehenge. Popotovanje plamenice, ki jo bo nosilo 8.000 ljudi, se bo začelo v Land's Endu, ki se nahaja v jugozahodnem delu Anglije in bo dolgo kar 12.875 km.

Plamenica bo obiskala 1.018 angleških vasi, krajev in mest in vse najznamenitejše angleške točke, med drugim Mount Snowdon, observatorij Chesire, otok Man, Loch Ness, Angel of the North in mnoge druge, v Stonehengu pa se bo ustavila 12. julija.

Organizatorji poletnih OI tesno sodelujejo z londonsko mestno policijo, da bi zagotovili, da bo plamenica varna na svoji poti, pravi Sebastian Coe, predsednik organizacijskega komiteja OI v Londonu.

»Konvoj bo najverjetneje obsegal 11 vozil«, pravi Coe, nekdanji dvojni olimpijski prvak na 1. 500 metrov. »Prepričan sem, da bomo našli pravo ravnotežje in da bo varovanje klasično proporcionalno, takšno, kot je zmeraj delo britanske policije.«