Olimpijske igre se vračajo v mesto Mira Cerarja

V končnem izboru Madridu gospodarska kriza, Istanbulu pa vojna v Siriji bolj škodili kot Japonski Fukušima.

Objavljeno
08. september 2013 21.24
D. Vi., gospodarstvo
D. Vi., gospodarstvo

Tokio – Glavno mesto Japonske se je konec tedna veselilo odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), da organizacijo poletnih olimpijskih iger 2020 zaupa Tokiu. Ljudje na ulicah so vzklikali »Banzai!« (hura) in »Arigato!« (hvala). »Resnično sem vesela, da je Japonska stopila skupaj,« je povedala trikratna olimpijska prvakinja v rokoborbi Saori Jošida, ki jo je razveselila tudi novica, da njen šport ostaja v sporedu iger 2020 in 2024.

»Te igre smo si tako močno želeli in uspelo nam je,« je dejal predsednik japonske gospodarske zbornice Tadaši Okamura. Tokio je v soboto, na 125. seji skupščine MOK v Buenos Airesu, premagal Madrid in Istanbul. Po oceni opazovalcev kandidaturi Madrida niso bile v prid (predvsem) negotove gospodarske razmere v Španiji, Istanbul pa je imel manj možnosti tudi zaradi nepredvidljive državljanske vojne v Siriji, ki ogroža varnostni položaj v širši regiji.

Tokio, ki je v zadnjih dneh že veljal za favorita, je uspešno izpeljal tudi sklepno predstavitev in prepričal člane MOK, da v 35-milijonski metropoli ni nevarnosti, ki bi grozile izvedbi 32. olimpijskih iger. Ključni dvomi so bili predvsem o tem, da se morebitni vpliv posledic nesreče na jedrski elektrarni v Fukušimi, ki sta jo pred dvema letoma uničila potres in cunami, ne bo razširil do Tokia.

»Naj vam zagotovim. Vse je pod nadzorom. Doslej nesreča nikoli ni in nikoli ne bo vplivala na Tokio,« je na predstavitvi zagotovil japonski premier Šinzo Abe, ki je v pomoč olimpijski kandidaturi Tokia priletel dobesedno z druge strani sveta, s srečanja državnikov G20 v Sankt Peterburgu.

V prvem krogu sobotnega glasovanja so člani MOK Tokiu namenili 42 glasov, Istanbulu in Madridu pa po 26. Po ponovnem glasovanju med Madridom in Istanbulom so Turki slavili z 49 : 45. V zadnjem krogu glasovanja je Tokio s 60 : 36 ugnal turško velemesto in s tem dobil organizacijo iger. Za Tokio bodo to že druge olimpijske igre. Prvič jih je japonska prestolnica gostila leta 1964, nanje pa ima zaradi dveh kolajn telovadca Mira Cerarja lepe spomine tudi slovenska športna javnost. Tokijske igre bodo četrte poletne igre v Aziji po Tokiu 1964, Seulu 1988 in Pekingu 2008.

Tokio je na predstavitvi poudaril predvsem strnjen sistem tekmovališč na dveh območjih. Kar 85 odstotkov vseh tekmovališč bo pripravljenih v radiju osmih kilometrov od olimpijske vasi. Obenem ima kandidatura državno garancijo za finančne rezerve v višini 4,5 milijarde dolarjev. Predsednik tokijske kandidature Masato Mizuno pa je članom MOK obljubil tudi najvišje televizijske kvote v zgodovini.

Prednost Tokia je tudi, da ima že zgrajenih 15 tekmovališč za igre, le 11 bo novih. Kar deset tekmovališč v Tokiu bo začasnih, namenjenih le igram, novi olimpijski stadion pa bo zamenjal starega iz leta 1964. Ne gre spregledati tudi, da je igre podprlo 70 odstotkov prebivalcev mesta in kar 67 odstotkov vseh Japoncev. Ti bodo lahko v svojih mestih spremljali tekme nogometnega olimpijskega turnirja.

Dodelitev iger so prebivalci dežele vzhajajočega sonca sprejeli z navdušenjem. Kljub temu da je bila razglasitev iz Buenos Airesa na sporedu ob 5.20 po japonskem času, je dogajanje spremljalo več tisoč ljudi. Neposredni prenos, ki se je začel že sedem ur pred razglasitvijo, je zagotovila nacionalna televizija NHK. »To, da bo Tokio gostil igre, to so sanje. Upam, da bodo olimpijske igre otrokom dale možnost sanjati,« je dodelitev iger komentiral plavalni šampion Kosuke Kitadžima.