Olimpijski ogenj gre na pot

Prvi bo plamenico nosil ambasador olimpijskih iger v Sočiju, ruski hokejski zvezdnik Aleksander Ovečkin.

Objavljeno
29. september 2013 11.46
GREECE-FLAME/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Atene – Ruski hokejski zvezdnik in ambasador zimskih olimpijskih iger v Sočiju Aleksander Ovečkin bo danes v grški Olimpiji prevzel olimpijski ogenj, ki bo 7. februarja prihodnje leto osvetlil prizorišče iger, dotlej pa bo plamenico na 65.000 kilometrov dolgi poti (med drugim bo poletela tudi v vesolje) nosilo kar 14.000 oseb.

»Zahvaljujoč Sočiju 2014 so mi zaupali častno nalogo, da sem med nosilci olimpijske plamenice. Še posebej pa mi je v čast, da sem prvi ruski nosilec ognja. Ponosen sem, veliko mi pomeni, da sem del te ceremonije,« je poudaril Ovečkin.

Rusi so sicer za olimpijske igre pripravili posebnost, saj bo prvič v zgodovini ogenj potoval tudi po vesolju. Po zagotavljanju predstavnikov mednarodne vesoljske postaje Mir Olega Kotova in Sergeja Rjazanskega bo bakla 9. novembra med postankom v vesolju prvič doslej na poti tudi zunaj meja Zemlje. Sicer pa bo na svoji poti med drugim prepotovala 83 ruskih pokrajin, 2900 mest in naselbin.

Igre med 7. in 23. februarjem prihodnje leto so doslej prireditelje stale že prek 37 milijard evrov, kar je že zdaj petkrat več od predvidenega.