Za Soči 66 adutov, zastavonoša bo Tomaž Razingar

Slovenske barve bo v Sočiju branilo 66 športnikov, v odpravi še 79 spremljevalcev.

Objavljeno
21. januar 2014 21.38
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Ugank ni več, od včerajšnjega popoldnega je tudi uradno znano, da bo slovenske barve na prihajajočih 22. zimskih olimpijskih igrah, od 7. do 23. februarja, branilo 66 športnikov, med njimi prvič doslej v samostojnosti hokejisti. In prav iz njihovih vrst prihaja zastavonoša – Tomaž Razingar, kapetan slovenskih risov.

Povsem razumljive so bile besede ponosa dr. Janeza Kocijančiča, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ko je poudaril, da tako visokega števila športnikov naša država še ni predstavila na zimskih igrah, omenil pa je tudi izjemno prejšnjo sezono s sedmimi kolajnami naših adutov na svetovnih prvenstvih. Zato so samoumevno pričakovanja javnosti velika tudi v pričakovanju udarnega športnega dogodka zime 2013/14. Seznam 66 športnikov in 79 spremljevalcev so včeraj na seji izvršnega odbora OKS potrdili soglasno.

A kot ponavadi, ko gre za sestavljanje končne izbrane vrste udeležencev, ni veselja za vsakogar. Nekateri pač ne dosežejo norm in si tako zaprejo olimpijska vrata, drugim ponagaja tudi splet okoliščin. Tako kot biatlonki Andreji Mali, ki je očitno ne bo na dogodku zime ob Črnem morju, tako pa tudi ne slovenske mešane štafete, pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu srebrne in nato še lani petouvrščene.

»Pisal sem tako Andersu Bessebergu, predsedniku Mednarodne biatlonske zveze (IBU), kot tudi Thomasu Bachu, predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), a sprememb dosedanjih pravil le nismo dočakali. Med temi pač doslej niso upoštevali uvrstitev mešanih štafet, zato tudi slovenskih uspehov v tej disciplini ne beležijo. Upali smo do zadnjega, a zdaj je očitno te zgodbe konec,« je obrazložil prvi mož OKS. Na seznamu sicer ostaja ime Andreje Mali zapisano z zvezdico, češ če bi dejansko pri IBU in MOK minuto pred dvanajsto še kaj spremenili, bi bila naša biatlonka pri priči na seznamu slovenskih potnikov. Na tem zdaj ni tudi deskarjev Tima Mastnaka in Filipa Kavčiča ter nordijskega kombinatorca Matica Plaznika in tako posledično še štafete v kombinaciji. A pri vseh omenjenih je zaslediti označbo »pogojno«. V primeru razširitve kvote MOK, FIS ali IBU ne bi bilo več nikakršnih ovir za njihov odhod v Soči.

Nekateri predlogi pa so že doma zavrnjeni. Včeraj so še delegati v IO iz olimpijskih športnih panog glasovali o alpskem smučarju Martinu Čaterju, pa ga niso potrdili, tudi Andreja Šporna, potem ko v tej sezoni ni potrdil norme, ne bo na olimpijskem seznamu. »Čakali smo do zadnjega, res pa so imeli posamezni športniki tudi smolo, saj je v tej muhasti zimi nekaj tekem odpadlo, nekaj pa jih je bilo na prirejenih in skrajšanih progah,« je omenil Kocijančič. Tako na alpskih strminah ne bo niti Ane Drev, med predlogi niso potrdili deskarja Roka Roglja, doma bosta ostala tekača Boštjan Klavžar in Rok Tržan, spored v sankanju in skeletonu bo minil brez slovenske udeležbe. Kandidata sta bila Danej Navrboc in Anže Šetina.

Prav poseben mejnik pa pripada hokejski izbrani vrsti. Ta bo prvič v dobi samostojnosti nastopila na olimpijskih igrah in tako po dolgih 30 letih nadaljevala poslanstvo predhodnikov iz Sarajeva '84. Takrat je selektor Štefan Seme zbral vrsto 20 slovenskih hokejistov, tokrat jih bo pod vodstvom Matjaža Kopitarja, kot zdaj dovoljujejo pravila, še pet več. Med njimi bosta kajpak pod posebnim drobnogledom Anže Kopitar, zvezdnik moštva Los Angeles Kings in ta čas sploh edini Slovenec v NHL, ter Jan Muršak, ki ga kot hokejista slovitega CSKA iz Moskve iz dneva v dan bolj poznajo prav v deželi 22. zimskih olimpijskih iger. A prav posebej si bo Soči 2014 zapomnil Tomaž Razingar.

Zdaj že legendarni »rdeči 9«, ki si pri 34 letih svoj hokejski kruh služi na Švedskem, bo namreč slovenski zastavonoša na uvodni slovesnosti. Z izbranimi besedami je včeraj o njem spregovorila Petra Majdič, vodja slovenske delegacije v Sočiju, in pozneje v posebnem pogovoru, ki ga bomo objavili v jutrišnjem Delu, izkazala izjemno veselje, da je zdaj v olimpijski druščini tudi naša hokejska reprezentanca.