Ose bodo jutri pikale na Poljskem

Slovenski prvaki, rokometaši Gorenja bodo jutri zvečer ob 19.20 v uvodnem dvoboju lige prvakov 2009-2010 gostovali na Poljskem, pri tamkajšnjemu prvaku Kielcu, ki jih vodi poljski selektor Bogdan Wenta.

Objavljeno
02. oktober 2009 15.49
Ivica Obrvan
Velenje – Po treh odigranih tekmah v državnem prvenstvu, v katerem branijo naslov, bodo rokometaši velenjskega Gorenja jutri zvečer na Poljskem kot edini slovenski predstavniki v ligi prvakov 2009/10 začeli svojo evropsko klubsko sezono. Njihov tekmec bo poljski prvak Viva Targe Kielce, ki se je na glavni turnir najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja prebil kot zmagovalec ene od kvalifikacijskih skupin.

Sicer pa se je sezona v ligi prvakov, v kateri je letos 24 moštev razdeljenih v šest skupin, začela v sredo zvečer z dvobojem med romunsko Constanco in španskim Valladolidom (zmagali so slednji s 26:23). Slovenija ima letos za razliko od minulih let v ligi prvakov le eno moštvo, in sicer velenjsko Gorenje, ki se bo v drugi del oziroma med prve štiri v skupini B skušal prebiti v skupini, v kateri poleg Velenjčanov igrajo še madžarski MKB Veszprem, nemški Rhein-Neckar Löwen, francoski Chambery, sarajevska Bosna in poljski Vive Targi Kielce. In prav na Poljsko so odšli Velenjčani danes zjutraj, saj jih v soboto od 19.20 ure naprej čaka uvodni dvoboj nove evropske sezone v najelitnejšem moškem rokometnem klubskem tekmovanju.

Slovenski prvaki v začetku sezone ne igrajo v skladu s pričakovanji. Po polovičnem izkupičku v treh tekmah novega državnega prvenstva bodo skušali na Poljskem popraviti vtis in se vrniti na zmagovito pot v Evropi. A se zavedajo, da jih v soboto čaka težkih 60 minut.

Tudi Ivica Obrvan je na novinarski konferenci takole orisal pričakovanja pred začetkom nove velenjske evropske poti, ko so si v klubu za cilj začrtali uvrstitev v drugi del tekmovanja: »Sredina generalka v tekmi državnega prvenstva proti Ormožu je uspela le po tem, da smo osvojili točki, manj pa sem zadovoljen s prikazano igro. Na Poljake smo se začeli pripravljati včeraj, že pred tem smo jih spoznavali prek posnetkov na videokasetah. Z njimi smo letos že igrali na pripravljalnem turnirju v Nemčiji. Vendar pa so pripravljalne tekme eno, prvenstvene pa drugo. Poljski prvaki so moštvo, ki doma večinoma zmaguje z visoko razliko. Igrajo trdo obrambo 5-0, njihov glavni zvezdnik je Mariusz Jurasik. Moštvo vodi Bogdan Wenta, sicer selektor poljske reprezentance. V ekipi se zavedamo, da nas čaka težka tekma. Nimam občutka, kako bomo igrali, kar je posledica naše dosedanje spremenljive igre. Vse razen poraza oziroma remija bi bil za nas uspeh. Morebitna zmaga pa bi pomenila velik plus za nadaljevanje sezone«

V moštvu se vračata rekovalescenta Ivan Čupić in Sebastjan Sovič. Čupić je po petmesečni odsotnosti zaradi operacije sprednjih križnih vezi odigral vse tri domače tekme, njegov učinek pa je vse boljši: »Moram priznati, da mi še vedno nekoliko manjka občutek za žogo, igro. Zato sem toliko bolj vesel, da se tekme vrstijo kot po tekočem traku. Rad bi dejal, da nimam pravega občutka, v kakšni formi pravzaprav smo. Zavedamo se, da nas čaka težka, v kateri bomo morali pokazati svoj pravi obraz, če bomo hoteli doseči želeni rezultat«.

Zmago na Poljskem pa napoveduje letošnji novinec v velenjskem dresu Jure Natek, ki ima dolgoletne izkušnje z igranjem v ligi prvakov: »Če bomo na igrišču v soboto dali vse od sebe, se bomo lahko vrnili na stara zmagovita pota. Vendar pa je vse odvisno od nas samih in od naše igre. Vseeno upam, da se bomo domov vrnili z zmago