Osovnikar v velikem finalu

Jolanda Čeplak in Brigita Langerholc na 800 m ter Matic Osovnikar na 60 m so se uvrstili v nedeljski finale evropskega dvoranskega prvenstva v atletiki.

Objavljeno
04. marec 2007 13.01
Merlene Ottey
Birmingham - Matic Osovnikar se je prebil v veliki finale teka na 60 m na dvoranskem atletskem evropskem prvenstvu v Birminghamu. Škofjeločan je v drugi kvalifikacijski skupini osvojil tretjo mesto in se s svojim najboljšim letošnjim časom 6,65 uvrstil v nedeljski finale, ki se bo začel ob 17.20.

"Med tekom sem že pomislil, da mi bo povsem spodletelo. Reakcija na štartu je bila zelo slaba, vse sem nadoknadil v drugi polovici teka. S tem segmentom sem zelo zadovoljen, saj čutim, da imam hitrost," je dejal Škofjeločan in dodal: "V nedeljo se bom potrudil po najboljših močeh in skušal še izboljšati svoj tek."

Osovnikar se bo v velikem finalu pomeril s tremi britanskimi šprinterji, Craigom Pickeringom, Jasonom Gardenerjem (oba 6,58) in Ryanom Scottom (6,63), Francozom Ronaldom Pognonom (6,59), Italijanom Fabiom Ceruttijem (6,62), Ircem Paulom Hessionom (6,64) in Rusom Mihailom Jegorjevičem (6,66).

Čeplakova, svetovna dvoranska rekorderka na tej razdalji, je v prvi polfinalni skupini osvojila drugo mesto s časom 1:59,84, medtem ko je bila Langerholčeva v drugi skupini tretja s časom 2:01,00. V veliki finale so se uvrstile še Britanki Jenny Meadows ter Marilyn Okoro, Rusinja Oksana Zbrožek in Ukrajinka Tatjana Petljuk.

"Čutim, da imam še veliko moči. Najbolj me je motilo, da teka moje skupine ni bilo na velikem dvoranskem zaslonu, kajti navajena sem tekmice nadzorovati tudi prek velikega ekrana. Po dveh letih sem znova v finalu, občutek pa je naravnost fenomenalen," je povedala Čeplakova, medtem ko je Langerholčeva dejala: "Ta dvorana mi nikoli ni ležala, na koncu pa sem uresničila svoje načrte in se uvrstila v finale. Priznam, da v življenju še nisem nastopala na treh tekmah v treh dneh, za nedeljsko tekmo pa lahko le rečem, da bom dala vse od sebe."

Že dopoldne se Merlene Ottey, Nina Kovačič in Pia Tajnikar v tekih na 60 m na dvoranskem atletskem evropskem prvenstvu v Birminghamu niso uvrstile v polfinale. Od slovenske trojke je najboljši izid v prvem krogu kvalifikacij dosegla legendarna Otteyeva (7,33). Kovačičeva je preizkušnjo končala s časom 7,45, Tajnikarjeva pa s 7,48. V prvem krogu je bila najhitrejša Belgijka Kim Gevaert (7,17). Čez kvalifikacije skoka v višino pa se ni prebil Rožle Prezelj, ki je preskočil 2,13 metra.

"Pokopal me je zelo slab štart. Pričakovala in želela sem si uvrstitev v polfinale, vendar mi je spodletelo," je po jutranjem kvalifikacijskem teku dejala jamajška atletinja s slovenskim potnim listom, ki je v Birminghamu deležna izjemne pozornosti medijev in ljubiteljev kraljice športa. Kovačičeva je prvič nastopila na tako velikem tekmovanju, velika trema pa ji je onemogočila boljši dosežek. "Priznam, da se še vedno nisem privadila na vzdušje, ki vlada na tako velikem tekmovanju," je dejala mlada Postojnčanka, medtem ko je Tajnikarjeva dodala: "Nisem zadovoljna s tekom in časom. Po poškodbi stegenske mišice sem povsem izgubila občutek za tek."

Izpadel je tudi Rožle Prezelj, tukajšnji slovenski predstavnik v skoku v višino. "Rožle ni bil razpoložen, tako kot večina skakalcev v tako zgodnjih urah. V vsakem primeru je bistveno bolje pripravljen in v Birminghamu ni pokazal tistega, kar je realno sposoben," je ocenil svojega sina in varovanca Dušan Prezelj.