Ovčarova rešili lasje, Contadorja Zapatero?

Sodba še ni uradna, a za špansko sedmo silo ni več dvomov: disciplinska komisija tamkajšnje kolesarske zveze bo Alberta Contadorja oprostila dopinških obtožb, ki so se nanj zvalile, potem ko je bil 21. julija lani pozitiven na klembuterol. Contador bi se lahko že jutri vrnil v profesionalno karavano.

Objavljeno
15. februar 2011 10.30
M. H., šport
M. H., šport
Ljubljana – Tako bo 28-letni kapetan moštva Saxo bank (lani še Astana) obdržal svojo tretjo zmago na Touru in se že jutri vrnil v profesionalno karavano. Razplet njegovega primera pa bo še dolgo dvigal prah. Morda ne toliko zaradi oprostilne sodbe same, temveč zato, ker je za njo stalo veliko »botrov«, na čelu s predsednikom španske vlade. »Ni pravne podlage, da bi kaznovali Contadorja,« so besede, s katerimi je Jose Luis Rodriguez Zapatero vrgel senco dvoma na obravnavo primera.

»S tovrstnim vmešavanjem so nam in Contadorju naredili medvedjo uslugo,« se je neimenovan vir iz španske kolesarske zveze za časnik El Pais pred dnevi pridušal nad nehigieničnim početjem politikov. Bržkone je taisti vir včeraj razkril odločitev, o kateri bodo Contadorja uradno obvestili danes. Komisija, ki je pred dvema tednoma predlagala enoletno prepoved nastopanja, je po novem sprejela razlago njegove obrambe, da je klembuterol (v vzorcu so ga našli 50 pikogramov na mililiter urina) v njegovo telo prišel po nesrečnem naključju – s kontaminiranim telečjim zrezkom – ter da ni šlo ne za namerno uživanje ne za malomarnost trikratnega zmagovalca Toura.

Pravna podlaga za oprostilno sodbo je 296. člen protidopinškega pravilnika Svetovne kolesarske zveze (UCI), po katerem mora za kazen biti prisotna namera ali malomarnost obdolženca. Španci so vse skupaj ozaljšali s precedenčnim primerom. Namiznoteniškega igralca Dmitrija Ovčarova je nemška zveza lani suspendirala zaradi klembuterola (75 pikogramov), nato pa oprostila po naknadnem testiranju njegovih las, v katerih je najdlje razvidno, ali je športnik dlje časa in v večjih odmerkih jemal klem buterol, ki le tako lahko izboljša njegove telesne sposobnosti. Tako je v Ukrajini rojeni namiznoteniški igralec dokazal, da je klembuterol zaužil s kontaminiranim mesom na turnirju na Kitajskem, kjer to substanco v živinoreji še uporabljajo. V EU, kjer je klembuterol od leta 1996 prepovedan, je verjetnost tega pre cej manjša, Contador pa za razliko od Ovčarova ni prostovoljno ponudil svojih las v analizo …

Španec naj bi se že jutri, na dirki Po Algarveju, vrnil v karavano, a morda ni še rešen dopinškega bremena. UCI in Svetovna protidopinška agencija (WADA), ki vseskozi bdita nad primerom in neuradno namigujeta, da brez kazni ne bo šlo (za klembuterol je predvidena dveletna prepoved nastopanja), imata mesec dni časa, da se pritožita na športno razsodišče v Lozani (CAS).