Pa tako je že dišalo po srebru ali zlatu

Pičlo minuto in 43 sekund pred koncem polfinalnega dvoboja s Srbijo je vodila z 78:72, vendar je po dramatični končnici in podaljšku ostala praznih rok. Bitka za prvo kolajno se bo torej nadaljevala danes.

Objavljeno
20. september 2009 14.00
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Katowice - Ko je sinoči že presneto dišalo vsaj po srebrni kolajni na evropskem prvenstvu, se je vse zasukalo proti slovenski košarkarski reprezentanci. Pičlo minuto in 43 sekund pred koncem polfinalnega dvoboja s Srbijo je vodila z 78:72, vendar je po dramatični končnici in podaljšku ostala praznih rok. Bitka za prvo kolajno se bo torej nadaljevala danes ob 18.30 v dvoboju za tretje mesto z Grčijo.

Srbski strateg Dušan Ivković se je kot stari lisjak zavedal, da se ne more zanašati le na utrujenost in poškodbe slovenskih košarkarjev, temveč da mora vnesti v svoj taktični načrt kar nekaj novosti. Sicer bi se lahko zgodilo, da bi dvoboj ubral podoben tok kot prvi v Varšavi, kjer je njegovo moštvo klonilo z 69:80. Kot po tekočem traku je predvsem menjaval čuvaje Jake Lakoviča, ki je metal iz igre le 1:10. Vendar dolgo ni dosegel veliko. Slovenija je sicer imela težave v napadu, a vnovič igrala toliko bolje v obrambi in v 8. minuti vodila s 15:6 in tri minute pozneje z 21:11.

Večjega zasuka ni prinesla niti učinkovita igra srbskega centra Koste Perovića, ki je bil najprej sam, nato pa v navezi z Nenadom Krstićem najtrši oreh za slovensko obrambo. Erazem Lorbek je bil namreč še boljši, z izdatno pomočjo mlajšega brata Domna je poskrbel za povišanje vodstva na 32:21 in 52:41 ter sprožil skandiranje več kot 2000 slovenskih navijačev na tribunah: MVP, MVP ... Toda ko si je tik pred iztekom tretje četrtine prislužil tretjo in četrto osebno napako v pičlih 22 sekundah, so se začele težave za Slovenijo. Srbski branilec Miloš Teodosić je bil namreč izjemno razpoložen, še posebno ko si je E. Lorbek prislužil peto osebno napako v 36. minuti. Popeljal je soigralce do podaljška in v dodatnih petih minutah igre tudi do zmage.

Poleg štirih polfinalistov sta si nastop na SP 2010 včeraj priigrali še Francija in Hrvaška z zmagama nad Turčijo in Rusijo. Elitni šesterici pa moramo prišteti še Turčijo, ki bo od 28. avgusta do 12. septembra prihodnjega leta gostila 24 najboljših reprezentanc sveta. Rusija, evropski prvak iz leta 2007, in Litva kot prirediteljica EP 2011 bosta torej odslej pa do sredine decembra nestrpno čakali na odločitev vodstva FIBA, komu bodo pripadli štirje razpoložljivi »wild cardi«.

Ker nastop na SP pomeni tudi neposredno uvrstitev na naslednje celinsko prvenstvo brez kvalifikacij, so Hrvati včeraj vsaj delno preboleli četrtfinalni poraz s Slovenijo. Še dolgo pa verjetno ne bodo razumeli neumnosti Marka Popovića, ki je s tehnično napako pomagal našemu moštvu, da se je vrnilo med žive, ali oprostili svojemu selektorju Jasminu Repeši podpovprečno vodenje tekme. Nekdanji jugoslovanski reprezentant Zoran Čutura je denimo predlagal, da bi hrvaški reprezentanci namenili posebno vabilo za častno članstvo v »klubu luzerjev«. »Kalvarije pa še ni konec s porazom, čeprav bi najraje odpotovali domov, pravzaprav najprej na psihiatrično kliniko in potem domov. Od nas bodo celo zahtevali, da uvrstitev na SP ocenimo kot uspeh. To je konec neslavnega ciklusa, po katerem Repeša ne bo več selektor, ne bo niti Prkačina, Vujčića, Nicevića, Kusa in še koga – in samo ljubi bog nam bo lahko pomagal,« meni Čutura.