Pandorina skrinjica se odpira

Interblock oziroma del njegovih igralcev naj bi sodeloval pri prirejanju izida na povratni tekmi evropske lige z ukrajinskim Metalurgom, ki se je razpletla z 0:3.  Tekma naj bi bila – tako kot še več kot sto drugih – pod drobnogledom UEFA.

Objavljeno
05. november 2009 11.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana - Posebna preiskovalna komisija Evropske nogometne zveze vodi obsežno preiskavo v zvezi z nameščanjem izidov v evropskih pokalih. To je huda obtožba, ki zadeva tudi slovenski klubski nogomet oziroma nameščanje izidov v slovenski ligi, škandal s stavami pa je sodeč po odmevih hudo razburil športno javnost.

»Doslej klub ni prejel kakršnega koli dokumenta ali vprašanja v zvezi s tekmo. Zaradi tega smo UEFA zaprosili za odgovor. Sporočila nam je, da od začetka letošnje sezone spremljajo vse dvoboje v prvih in drugih ligah vseh državnih prvenstev nacionalnih zvez članic UEFA in seveda tudi vseh tekem v tekmovanjih pod okriljem UEFA. Disciplinska komisija je pod drobnogled vrsto tekem, med njimi tudi domžalsko srečanje. Preiskava še ni končana in ne pomeni, da je v morebitno zlorabo na stavnicah vpleten kdor koli izmed igralcev NK Interblocka ali klub,« je povzetek sporočila za javnost NK Interblock, ki je posebej izpostavil, da v svojem disciplinskem pravilniku in v pogodbah o zaposlitvi izrecno prepoveduje udejstvovanje v nedovoljenih športnih stavah. Vsaka kršitev te prepovedi je razlog za takojšnjo odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Pandorino skrinjico je prejšnji teden odprl eden od slovenskih spletnih portalov, saj je predstavil pretresljivo zgodbo nekdanjega reprezentanta Nastje Čeha, ki je tako rekoč vse svoje premoženje (zaslužek je merljiv v milijonih evrov) zapravil na stavah. Ptujčan, zdaj član hrvaškega prvoligaša Rijeke, je igral stave pri stavnicah, ki so v Evropi prepovedane in delujejo na daljnem vzhodu, s sedeži v Hongkongu, Singapurju, Macauu …

Pri razkrivanju stavniškega zakulisja so se pojavila še druga v slovenskem nogometu znana imena. Med njimi omenjajo tudi člana NK Maribor in mesto Maribor kot eno od središč stavniške mafije. Obtožbe naj bi segale tudi v koprski klub. V javnosti so močno odmevali navijaški vzkliki in transparent Amirju Kariču in Miranu Pavlinu. Obtožb je bil deležen tudi nekdanji član Interblocka Ermin Rakovič, ki je svojo vpletenost v stave odločno zanikal.

Mariborski klub je poudaril, da imajo v klubu kodeks pravil obnašanja, ki zajema tudi zadeve povezane s stavami. »V pogodbah z igralci so členi, ki prepovedujejo stave na tekme slovenske lige (tako za igralce kot njihove družinske člane), kar je v dogovoru z ZK 1. SNL. NK Maribor bo prvi med tistimi, ki bi v primeru, da obstaja sum o morebitnem vplivu stav na rezultate, zahteval, naj ustrezni organi stvari takoj pridejo do dna. Prisotnost stav v športu omogoča veliko možnosti za dvome, natolcevanja in gostilniške govorice,« je povzetek odgovora NK Maribor, ki omenja, da ni zavajal javnosti, ko je izpostavil zaplet z nešportnim življenjem igralcev. Trditev, da sta bila na udaru navijačev domnevna stavca, pa naj bi le potrjevala klubsko mnenje o škodljivem pomenu prisotnosti stav. Zaključili so, da gostilniških govoric ne komentirajo.

Koprski klub je na vprašanja o klubskem stališču v zvezi s stavniško problematiko, kodeksu pravil obnašanja in morebitnih ukrepih, ki bi preprečili negativni vpliv stav na celostno podobo kluba in klubskega nogometa na Slovenskem, zapisal: »Obtožbe so hude. Na te zadeve gledamo kot na provokacije, prepričani smo, da se to ne dogaja v našem klubu

Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Dane Jošt je povedal, da na sedež NZS ni prišla nikakršna potrditev preiskave tekme med Interblockom in Metalurgom. Priznal je, da so na enem od seminarjev, na katerem predstavnike nacionalnih zvez seznanjajo s stavniško problematiko in ukrepi (Slovenijo na teh srečanjih zastopa sekretar ZK 1. SNL Andrej Zalar), omenili, da je v preiskavi tudi tekma med slovenskim in ukrajinskim klubom. »UEFA je že ustanovila nekakšno stavniško policijo, ki ima natančen pregled nad delovanjem stavnic po vsem svetu,« je še razkril Jošt.

Predsedniki klubov se bodo sestali danes

Na današnjem sestanku Združenja klubov 1. SNL bo med predsedniki klubov ena od glavnih tem tudi stavniška problematika. »Naše uradno stališče bomo predstavili na novinarski konferenci,« je izjavil predsednik ZK Brane Florjanič, ki je poudaril, da pri ZK že od leta 2005 velja pravilnik, ki igralcem, funkcionarjem in drugim delavcem v slovenskem klubskem nogometu prepoveduje igranje stav.