Pastor bentil kot Kamenica

Nemški rokometaši še naprej meljejo naslovu svetovnih prvakov naproti. Prebili so se do polfinala, potem ko so v evforičnem vzdušju kölnske arene iz boja za kolajne izločili branilce naslova svetovnih prvakov Špance.

Objavljeno
31. januar 2007 11.46
Pascal Hens v boju s Španci
Köln, Hamburg – Nemški rokometaši še naprej meljejo naslovu svetovnih prvakov naproti. Prebili so se do polfinala, potem ko so v evforičnem vzdušju kölnske arene iz boja za kolajne izločili branilce naslova svetovnih prvakov Špance, ki jim očitki o pristranskem sojenju niso pomagali. Izpadli so tudi drugi finalisti zadnjega SP v Tuniziji, Hrvati. Tako kot v polfinalu lanskega EP v Švici so jih z granitno obrambo izločili Francozi. »Galski petelini« so naslednji tekmeci gostiteljev, v drugem polfinalnem dvoboju pa se bosta pomerili Poljska in Danska.

»V mojih očeh nismo imeli nikakršne možnosti. O zmagovalcu sta odločala sodnika. Od 51. minute so veljala dvojna merila,« je po porazu z Nemci v slogu slovenskega selektorja Kasima Kamenice bentil njegov španski kolega Juan Carlos Pastor. V nos mu je šlo zadnjih 10 minut tekme. Španci so v 51. minuti izenačili na 23:23, nato pa sta na sceno stopila Norvežana Abrahamsen in Kristiansen – do konca sta izključila dva Španca, njunim soigralcem odvzela dve sumljivi žogi v napadu ter dosodila sedemmetrovko Nemčiji, ki je v tem obdobju ni doletela niti ena kazen.

»Ti očitki so neupravičeni. Pripravljen sem sesti za mizo s komerkoli in opraviti videoanalizo tekme,« se ne pustiti motiti nemški selektor Heiner Brand, ki dviga temperaturo med domačimi navijači pred odločilnimi boji. »Ob tem neverjetnem vzdušju se pozabi na utrujenost. Igramo na meji zmogljivosti. Če za seboj ne bi imeli gledalcev, bi bržkone že padli,« je še povedal Brand, ki ga v polfinalu spet čaka Francija – ti ekipi sta se srečali v drugem delu prvenstva, Nemci pa so bili boljši z 29:26.

Francozi so si priigrali najbolj prepričljivo zmago v vseh četrtfinalnih dvobojih. Hrvati so dobili vseh sedem tekem prvega in drugega dela prvenstva, prvo izločilno pa izgubili. Pokopali so jih vratar Thierry Omeyer, krilni igralec Luc Abalo in njihov rojak v francoskih vrstah Nikola Karabatić.

Izjemno napeto je bilo v Hamburgu. Poljska se je prvič po 25 letih uvrstila med najboljše štiri na SP, za gol je premagala Rusijo, pri kateri je bil eden tragičnih junakov celjski kapetan Edvard Kokšarov. Zabil je osem golov, a je bil dvakrat nenatančen pri izvajanju sedemmetrovke. Najdaljši je bil dvoboj med Islandci in Danci – slednji so ga dobili z golom Larsa Madsna dve sekundi pred koncem podaljška in se tako kot jutrišnji tekmeci prvič po SP v Nemčiji leta 1982 uvrstili v polfinale.