Pegan, Bertoncelj in Golobova zlahka do finalov

Aljaž Pegan, Sašo Bertoncelj in Saša Golob so v današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v Osijeku uspešno opravili svoje delo. Pegan je bil na drogu odličen in za nastop prejel prvo oceno kvalifikacij.

Objavljeno
06. november 2009 22.24
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Osijek - Aljaž Pegan, Sašo Bertoncelj in Saša Golob so v današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala v Osijeku uspešno opravili svoje delo. Pegan je bil na drogu odličen in za nastop prejel prvo oceno kvalifikacij (15,3 točke), Bertoncelj si je finale priboril s peto oceno (13,825) na konju z ročaji, prav tako Saša Golob na parterju (13,025).

Pegan je v Osijeku, kjer na svetovnem pokalu kategorije A nastopa 120 tekmovalcev iz 29 držav, z uspešnim kvalifikacijskim nastopom na drogu pometel s konkurenco. Čeprav ni prikazal najtežje sestave, je bil njegov nastop dovolj za najboljšo oceno, tako da se bo v nedeljskem finalu boril za zlato kolajno in s tem tudi za prevzem vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala. V finalu bo sicer nastopil tudi njegov največji tekmec v svetovnem pokalu, ta čas vodilni in nedavni svetovni podprvak Nizozemec Epke Zonderland, ki je v kvalifikacijah prejel drugo oceno tekmovanja na tem orodju (15,175).

 

"Vajo sem naredil kar dobro, čeprav mi ni vse uspelo po načrtih. Povezava pegan-ribalko mi ni uspela, drugo novo kombinacijo pa sem nalašč izpustil. Tudi seskok, ki mi je na svetovnem prvenstvu odnesel kolajno, je bil kar dober, z manjšim poskokom, zato sem lahko zadovoljen," je v pogovoru za STA povedal 35-letni telovadec Trnovega, ki bo v nedeljskem finalu najboljše osmerice meril na zmago: "Seveda, prav za to pa smo tudi prišli sem na tekmo, po zmago!"

 

Prvi korak na poti do cilja - preboj med najboljšo trojico svetovnega pokala v skupnem seštevku - je danes uspešno naredil tudi Bertoncelj, ki si je s peto oceno (13,825) na konju pritelovadil sobotni finale. Čeprav sestava ni bila najboljša, je bila dovolj za še en nastop, kjer bo 25-letnik "lovil" vsaj četrto mesto, s katerim bi s tretjega v skupni razvrstitvi sezone spodrinil Belgijca Donna-Donnyja Trujensa. Ta čas je Bertoncelj namreč četrti, a le šest točk zaostaja za tretjim mestom, v končni skupni seštevek pa telovadcem štejejo po štirje najboljši nastopi.

 

"Upam, da bom jutri telovadil kaj boljše. A k sreči so danes fantje delali ogromno napak, tudi na konju so grešili eden za drugim. Le svetovni prvak Kitajec Zhang Hongtao je bil razred zase, preostali telovadci so vsi po vrsti delali napake, med njimi tudi jaz. Skozi celotno vajo sem se 'lovil', na koncu pa sem pri seskoku z nogo zapel za orodje in komaj preprečil, da nisem pred sodniki pristal kar na trebuhu. Tako sem naredil velik poskok naprej, ki me je stal boljše ocene. A prvi cilj - finale - je tu," je po nastopu  povedal telovadec Narodnega doma in pojasnil, da sta si kot zadnja finale pritelovadila finalista minulega svetovnega prvenstva, Hrvat Robert Seligman (13,3 točke) in Romun Flavius Koczi (13,1).


"Poleg Kitajca in omenjenih dveh bo v finalu tudi Rus Andrej Perevožnikov in prav med nami petimi se bo bil boj za kolajne. Pripravljen sem dobro in upam, da se mi bo izšlo. Že na tej tekmi se namreč v skupnem seštevku želim zavihteti med najboljšo trojico sveta, zato moram biti najmanj četrti. To je moj cilj, želja pa seveda kaj drugega, kot kolajna," je bil iskren Škofjeločan.

 

Preostali del reprezentance se tokrat ni najbolje odrezal. Rok Klavora, ki se ob dobrih nastopih zlahka uvrsti med najboljših osem v svetovnem pokalu, je na parterju naredil dve veliki napaki - pri prvi in zadnji diagonali je pristal na zadnji plati - in z oceno 12,3 točke ostal daleč za finalom, tudi nastop na preskoku se mu ni izšel po načrtih, saj si je že pri prvem skoku pri doskoku moral pomagati z roko. Dvakrat je s konja padel tudi Žiga Britovšek in z oceno 11,9 tekmo končal na 22. mestu.

 

V ženskem taboru so imeli precej smole, saj je še pred nastopom zbolela Ivana Kamnikar in zaradi povišane telesne temperature ni mogla nastopiti, Tjaša Kysselef pa je na parterju naredila napako, ki jo je stala gotove uvrstitve v finale. Še bližje je bila novim finalnim nastopom na gredi in svojem paradnem orodju preskoku, saj je na obeh orodjih zgolj za dve desetinki točke zgrešila uvrstitev med najboljšo osmerico. Na preskoku je bila z oceno 12,975 točke deseta, na gredi pa z 12,3 deveta. Najizkušenejša članica ekipe Saša Golob je sicer padla z gredi, a se je za napako več kot "oddolžila" na parterju, kjer je zelo dobro nastopila in se s peto oceno kvalifikacij (13,025) uvrstila med osmerico finalistk, ki se bodo za kolajne borile v nedeljo.

 

Tekmo v Osijeku sta izpustila Mitja Petkovšek, najboljši telovadec na lestvici svetovnega pokala na bradlji, ki se je odločil, da na zadnjih dveh tekmah sezone (Osijeku sledi še Stuttgart) ne bo nastopil, in Alen Dimic, ki še ni dovolj okreval po poškodbi, ki ga je stala tudi nastopa na minulem svetovnem prvenstvu v Londonu. Doma je zaradi poškodbe morala ostati tudi najboljša slovenska telovadka Adela Šajn, ta čas še druga v svetovnem pokalu tako na gredi kot parterju.