Pegan bronast na finalu

Aljaž Pegan je na zadnjem dejanju izjemno dolge, naporne in uspešne gimnastične sezone nastopil še na elitnem finalu dveh sezon v Sao Paulu, kjer je na drogu z oceno 15,775 točke osvojil bronasto kolajno.

Objavljeno
17. december 2006 21.40
Aljaž Pegan
Sao Paulo - Slovenski telovadec Aljaž Pegan je na zadnjem dejanju izjemno dolge, naporne in uspešne gimnastične sezone nastopil še na elitnem finalu dveh sezon (2005, 2006) v Sao Paulu, kjer je na drogu z oceno 15,775 točke osvojil bronasto kolajno. Zmagal je Grk Vlasios Maras (16,050) pred svetovnim prvakom Avstralcem Philippom Rizzom (15,875). Mesto v finalu si je kot vodilni na bradlji pritelovadil tudi Mitja Petkovšek, a je zaradi poškodbe prstov že pred časom odpovedal nastop.

"Zelo sem zadovoljen, da se je leto tako uspešno izteklo in sem spet stal na stopničkah za zmagovalce," so bile prve besede 32-letnega telovadca za STA po enem večjih uspehov v karieri: "Vaja mi sicer ni uspela povsem tako, kot sem si želel. Glede na to, da sem pri ogrevanju tik pred nastopom pri prvini pegan padel z orodja, med nastopom pa sem ga komaj prijel, sem naredil vajo brez povezave v ribalka, kar je takoj dve desetinki točke manj pri izhodišču. Nato me je še malo zanašalo, pri seskoku pa sem naredil majhen poskok, tako da je bila ocena kar primerna. Kljub temu sem zelo vesel, da sem z dobrim rezultatom kronal uspešno sezono."

Na finalu svetovnega pokala v deželi nogometa in vročih ritmov se je zbrala gimnastična smetana z vsega sveta - le po osem najboljših na posameznih orodjih v zadnjih dveh letih -, gledalci pa so tako evforično kot nogometne spektakle spodbujali tudi telovadke in telovadce, saj je bila dvorana Ibirapuera zasedena do zadnjega kotička.

"Noro, res noro! Tu so ljudje tako temperamentni in vzdušje v dvorani je bilo res izjemno, saj so nas ves čas tekmovanja glasno spodbujali in kar kričali od navdušenja," je o vtisih z zadnje preizkušnje leta povedal Pegan in dodal, da so bile razmere za tekmo precej težke, saj je bilo v dvorani vroče kot v peklu: "Zunaj je zdajle 34 stopinj Celzija, telovadnica pa je brez 'klime' in ima platneno streho, tako da se je notranjost segrela vsaj na 40 stopinj. Tu je vse kar sevalo in puhtelo od vročine, blazine so bile prav vrele. Bil sem povsem brez občutka in enkrat se mi je celo zazdelo, da bom kar 'skupaj zlezel'. K sreči se to ni zgodilo in sem se v bistvu prav dobro držal, res pa je, da so nad vročino tožili prav vsi telovadci."

Vrhunec dvodnevnega spektakla je bil prav razburljiv finale na drogu, zadnja disciplina tekmovanja. Nastopilo je namreč vseh osem najboljših telovadcev v zadnjih dveh sezonah z lestvice svetovnega pokala, ki se niso izneverili visokim pričakovanjem. Dobri nastopi so se vrstili eden za drugim in, kot je Pegan napovedal že pred tekmo, odločale so malenkosti. Na koncu so na stopničkah stali isti trije tekmovalci kot na minulem svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer je telovadec Trnovega na drogu osvojil naslov svetovnega podprvaka.

Tokrat je zmagi na finalu svetovnega pokala dveh sezon iz leta 2002 ter drugemu mestu iz leta 2000 na drogu dodal še tretje. "Res sem vesel. Zdaj sem podobno kot jeseni na svetovnem prvenstvu dopolnil zbirko kolajn tudi na finalu svetovnega pokala, tako da lahko potegnem črto pod še eno uspešno sezono," je pristavil Pegan, ki pa je z mislimi že pri novi sezoni, katere vrhunec bo septembrsko svetovno prvenstvo v Stuttgartu, kjer se bodo delile tudi vstopnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu. "Zdi se, da je to še daleč, a nove preizkušnje bodo kmalu tu. Do novega leta bom še normalno treniral in se učil nove elemente, ki jih bom dodal v sestavo za novo sezono. Nato bo sledil teden dni premora, potem pa spet na delo. Tako in tako spomladanske tekme vsako leto pridejo na vrsto kar malo prezgodaj," je za konec razkril načrte varovanec trenerja Jožeta Mešla.

Zmage so na dvodnevnem finalu vpisali še domačin Diego Hypolito na parterju, Kitajca Xiao Qin na konju z ročaji in Li Xiaopeng na bradlji, Venezuelec Regulo Carmona na krogih in Romun Marian Dragulescu na preskoku. Med telovadkami so slavile Kitajki Cheng Fei na preskoku in Li Ya na gredi, Britanka Elizabeth Tweddle na dvovišinski bradlji in domačinka Daiane dos Santos na parterju.