Pegan končal na petem mestu

Na 41. gimnastičnem svetovnem prvenstvu se je slovenski telovadec Aljaž Pegan zaradi slabega doskoka uvrstil peto mesto. Novi svetovni prvak je Kitajec Kai Zou s končno oceno 16.150.

Objavljeno
18. oktober 2009 19.01
Aljaž Pegan med svojo vajo v Mariboru
Ti. K./STA
Ti. K./STA
London - Na 41. svetovnem prvenstvu v gimnastiki se je slovenski telovadec Aljaž Pegan uvrstil na peto mesto. Pegan ga je polomil pri doskoku, ki je bil že v preteklosti njegova najšibkejša točka. Zaradi te napake so mu sodniki odbili pol točke, kar je bilo tokrat ob odlično razpoloženih tekmecih premalo za medaljo. Zmagal je olimpijski prvak iz Pekinga Kitajec Kai Zou s končno oceno 16.150, drugo mesto je dosegel nizozemski gimnastičar Epke Zonderland z oceno 15.825, treji pa Igor Cassina, olimpijski zmagovalec iz Aten leta 2004, z oceno 15.625.

Potem ko so prireditelji zadnji dan finalnih nastopov na posameznih orodjih že razdelili štiri komplete odličij, je bila na vrsti še zadnja disciplina dneva, finale na drogu. Med najboljšo osmerico sveta je bil po SP leta 2003 v Anaheimu vedno tudi slovenski as in tudi letos si je s tretjo oceno kvalifikacij pritelovadil finale. Žreb je določil, da bo za orodje poprijel prav zadnji med vsemi in tako s svojim nastopom sklenil 41. prvenstvo sveta, generalko za olimpijske igre leta 2012 v Londonu.

Finalni razplet na drogu je bil izjemno razburljiv, saj so telovadci eden za drugim po vrsti prikazali izjemne predstave, večina je kvalifikacijskemu nastopu še dodala težavnost, kar je danes uspelo tudi Peganu, saj je poleg povezave pegan-ribalko odlično izvedel tudi novo kombinacijo in tako izhodiščno oceno finalne sestave povišal na 17 točk. Morda je bil Kitajec, ki je v finalu prikazal še za pol točke težjo vajo, resda tokrat nedosegljiv, a Peganu se je srebrna kolajna tudi tokrat ponujala kot na dlani. Vaja je potekala odlično, a kot mu je zahteven seskok - trojni skrčeni salto - že tolikokrat prinesel veselje in morda kakšno desetinko več po ne najbolj posrečeni sestavi, mu je tokrat odnesel kolajno. Velik poskok naprej, vreden kar pol točke odbitka pri izvedbeni oceni, je pomenil končno peto mesto.

 

Že takoj ko je Pegan, ki je poleti dopolnil 35 let, po seskoku pristal na blazine, je vedel, koliko je ura. Vedel je, da ob tako izjemnih nastopih tekmecev tokrat ne bo dovolj za kolajno, kar se mu je poznalo tudi na izrazu. "Škoda, res škoda. Vaja je bila zelo dobra, nikjer nisem imel večjih težav, bila je precej tekoča in pri nobeni prvini, niti pri novi kombinaciji, s katero sem še povečal težavnost vaje, ni bilo bojazni, da je ne bi naredil. Škoda, da mi seskok ni uspel, niti ne vem, zakaj je prišlo do tega, morda sem bil tokrat proti koncu sestave nekoliko bolj utrujen kot sicer in tudi letel sem dlje od droga," je prve vtise iz Londona po nastopu strnil Pegan.

 

Pegan, ki je za orodje poprijel zadnji na letošnjem prvenstvu, je priznal, da ga je kar malo stiskalo pri srcu, ko so pred njim tekmeci nizali eno odlično predstavo za drugo: "Jah, povsem vseeno mi že ni bilo pri srcu, ko so fantje delali take 'nore' vaje. A že pred finalom sem vedel, da do kolajne vodi le dober nastop z vsaj solidnim seskokom. Ta pa meni žal danes ni uspel."


"Generalno gledano, z nastopom na prvenstvu nisem zadovoljen. Zadovoljen sem, ker sem naredil tako lepo vajo, a ostaja grenak priokus. Resda sem imel precejšnje težave s hrbtom, ampak na te sem pozabil v istem trenutku, ko sem lahko spet normalno telovadil, brez bolečin. Res nisem zadovoljen - lažje bi tako uvrstitev 'požrl', če bi kje med vajo naredil kakšno napako, kot pa da sem vse super naredil, nato pa mi je kolajno odnesel neposrečen seskok. Škoda, saj mi je šel seskok letos zelo dobro 'od rok'. Očitno res nikoli ne veš, kje te doleti nesreča," je po nastopu razmišljal telovadec Trnovega, ki se bo zdaj do konca sezone udeležil še obeh tekem svetovnega pokala v Osijeku in Stuttgartu.

 

Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2010 gostil Rotterdam, ki bo prvo sito za OI v Londonu 2012, leto pozneje v Tokiu pa bo na sporedu drugo kvalifikacijsko SP.Izidi finala na drogu:

1. Zou Kai (Kit) 16,150

2. Epke Zonderland (Niz) 15,825

3. Igor Cassina (Ita) 15,625

4. Danell Lleyva (ZDA) 15,600

5. Aljaž Pegan (Slo) 15,500

6. Kohei Učimura (Jap) 15,175

7. Aleksander Carevič (Blr) 14,375

8. Jonathan Horton (ZDA) 13,250