Pegan optimistično pričakuje nastop

Slovenski telovadec Aljaž Pegan, ki ga konec tedna čaka še zadnje dejanje izjemno dolge, naporne in uspešne sezone, optimistično pričakuje nastop na elitnem gimnastičnem finalu dveh sezon.

Objavljeno
15. december 2006 15.35
Aljaž Pegan
Sao Paulo - Slovenski telovadec Aljaž Pegan, ki ga konec tedna čaka še zadnje dejanje izjemno dolge, naporne in uspešne sezone, optimistično pričakuje nastop na elitnem gimnastičnem finalu dveh sezon (2005, 2006). V nedeljo bo kot vodilni z lestvice svetovnega pokala na drogu nastopil med najboljšo osmerico telovadcev in se boril za kolajne. Mesto na finalu si je kot vodilni na bradlji pritelovadil tudi Mitja Petkovšek, a je zaradi poškodbe prstov že pred časom odpovedal nastop.

"Tu v Braziliji imamo lepo vreme, tja do 31 stopinj Celzija, kar mi sicer odgovarja, le precej bolj naporno je trenirati. Tekma bo v dvorani Ibirapuera, ki jo že poznam, saj sem tam pred dvema letoma že nastopil na svetovnem pokalu. Za zdaj mi gre kar dobro in verjamem, da se bom do tekme dobro pripravil na nastop," je za STA iz Sao Paula sporočil Pegan, ki v deželi sambe in nogometa vadi po dvakrat na dan. "Enkrat na dan treniram v tekmovalni dvorani, drugi trening pa opravim v ogrevalni, ki je zgolj 50 metrov stran. Orodja so Spiethova, zato s prilagajanjem nimam večjih težav. Imam kar dober občutek in moram reči, da mi gre vaja kar dobro od rok. Nekaj težav sem imel le s prvino pegan, vendar sem bil vsakič bližje drogu, zato ne dvomim, da mi ne bi uspelo."

Pegan je pohvalil tudi organizacijo spektakla, saj pravi, da za zdaj ni bilo nobenih težav, ne s prevozi ne s treningi ... Kljub temu jo skupaj s trenerjem Jožetom Mešlom do tekmovalne dvorane raje mahneta kar peš. "Do tja je zgolj deset minut in tako se vsaj malo sprehodiva. Danes bom popoldanski trening opravil prej kot ponavadi, nato pa se bova s 'coachem' odpravila malo na ogled mesta, da vsaj malce razbijeva to rutino," je povedal telovadec Trnovega.

Na finalu svetovnega pokala se je zbrala gimnastična smetana z vsega sveta - le po osem najboljših na posameznih orodjih v zadnjih dveh letih -, Mednarodna gimnastična zveza (FIG) pa kot vrhunec dvodnevnega spektakla izpostavlja prav finale na drogu, zadnjo disciplino tekmovanja, kjer bo nastopilo vseh osem najboljših telovadcev. Ob vodilnem telovadcu z lestvice Peganu bodo nastopili še asi, kot so nekdanji svetovni in evropski prvak Grk Vlasios Maras, svetovni prvak Avstralec Philippe Rizzo, olimpijski prvak Italijan Igor Cassina, bronast z evropskega prvenstva Švicar Christoph Schaerer, nekdanji svetovni podprvak Francoz Yann Cucherat, nekdanji evropski prvak Nemec Fabian Hambuechen in Kazahstanec Jernar Jerimbetov.

"Zdaj že dva dni treniramo skupaj in moram reči, da so moji tekmeci kar dobro 'našpičeni'. Cassini sestava odlično uspeva, sicer brez njegovega zaščitnega elementa, pri katerem si je ob padcu z droga na svetovnem prvenstvu nalomil rebra, Maras je po novem v sestavo vključil povezavo pegana v ribalka in se je večji del ubadal s tema prvinama, tudi ostalim gre dobro," je povedal Pegan in poudaril: "Če bom želel do kolajne, se bom moral še zelo potruditi. Sestavo bom moral prikazati povsem brez napak, spet bo precej odločal tudi seskok. Vendar nikoli ne veš, kako bo, saj se ti napake pri tako tveganih prvinah hitro lahko prikradejo v vajo."

Tudi zato Pegan pravi, da je težko izpostaviti kateregakoli izmed telovadcev. "Pred nastopom imam kar dober občutek, vendar je res, da bodo ravno na drogu nastopili vsi najboljši. Nihče posebej ne izstopa. Vsi se bodo predstavili z istimi vajami kot na svetovnem prvenstvu, vse bosta ločevali zgolj dve, tri desetinke, le da bodo sestave gotovo bolj stabilne, zato je nemogoče napovedati zmagovalca. Odločale bodo malenkosti, majhne napake, ki se vsakemu lahko hitro prikradejo v sestavo," se je že pred odhodom v Brazilijo zavedal Pegan.

V soboto se bodo telovadci pomerili na parterju, konju z ročaji in krogih, telovadke pa na preskoku in dvovišinski bradlji. V nedeljo bodo na sporedu finalni nastopi telovadcev na preskoku, bradlji in drogu, telovadke pa se bodo predstavile na gredi in parterju.