Pegan tudi v Brazilijo po kolajno

Aljaža Pegana čaka še zadnje dejanje izjemno dolge, naporne in uspešne sezone. Danes je namreč odpotoval v Sao Paulo, kjer bo kot vodilni z lestvice svetovnega pokala na drogu nastopil na elitnem finalu sezone.

Objavljeno
13. december 2006 10.17
Ljubljana - Slovenskega telovadca Aljaža Pegana čaka še zadnje dejanje izjemno dolge, naporne in uspešne sezone. Danes je namreč odpotoval v Sao Paulo, kjer bo 16. in 17. decembra kot vodilni z lestvice svetovnega pokala na drogu nastopil na elitnem finalu dveh sezon (2005, 2006). Mesto med najboljšo osmerico v zadnjih dveh sezonah si je kot vodilni pritelovadil tudi Mitja Petkovšek na bradlji, a je zaradi poškodbe, ki ga je stala že nastopa na letošnjem svetovnem prvenstvu, pred časom odpovedal nastop.

Svetovna gimnastična smetana - le po osem najboljših na posameznih orodjih v zadnjih dveh letih - se bo letos zbrala še na velikem finalu dveh sezon, ki ga bo gostil Sao Paulo. Tekmovalno leto je bilo dolgo in naporno, zato je sicer kar nekaj zvezdnikov odpovedalo nastop, med njimi zaradi poškodbe tudi Petkovšek. A Mednarodna gimnastična zveza (FIG) in prireditelji kot poslastico dvodnevnega spektakla izpostavljajo prav finale na drogu, zadnjo disciplino tekmovanja, saj se bodo predstavili prav vsi najboljši na tem orodju z izjemo Japonca Takehira Kašime. Ob najboljšem telovadcu z lestvice Peganu bodo nastopili še asi, kot so Avstralec Philippe Rizzo, Grk Vlasios Maras, Švicar Christoph Schaerer, Italijan Igor Cassina, Nemec Fabian Hambuechen, Francoz Yann Cucherat in Kazahstanec Jernar Jerimbetov.

Tudi zato Pegan pravi, da je težko izpostaviti kateregakoli izmed telovadcev. "Pred nastopom imam kar dober občutek, vendar je res, da bodo ravno na drogu nastopili vsi najboljši. Nihče posebej ne izstopa. Vsi se bodo predstavili z istimi vajami kot na svetovnem prvenstvu, vse bosta ločevali zgolj dve, tri desetinke, le da bodo sestave gotovo bolj stabilne, zato je nemogoče napovedati zmagovalca. Odločale bodo malenkosti, majhne napake, ki se vsakemu lahko hitro prikradejo v sestavo," je za STA pred odhodom v deželo sambe in nogometa povedal 32-letni telovadec Trnovega, ki si obeta razburljivo tekmo: "Finale na drogu bo brez dvoma vrhunec tekmovanja, zasedba je najmočnejša in gotovo bo dobra tekma. Zelo se že veselim nastopa!"

Čeprav se je Pegan v veliki finale uvrstil kot najboljši z lestvice svetovnega pokala, mu to prav nič ne pomaga: "Sistem tekmovanja je takšen, da uvrstitev v zadnjih dveh sezonah z lestvice nič ne šteje, pomembna je zgolj za vstopnico na finale. To po mojem ni prav, da pri FIG tega ne upoštevajo. Bolj pošteno bi bilo, če bi telovadci normalno zbirali točke, finale pa bi bil na primer vreden dvakrat ali trikrat toliko kot posamezna tekma svetovnega pokala."

Čeprav se zadnji mesec po uspešnih nastopih na SP v Aarhusu ter svetovnih pokalih v Stuttgartu in Glasgowu o Peganu ni veliko govorilo, telovadec ni počival. "Drži. Po nastopu v Glasgowu sem res teden dni sestavo vadil zgolj po delih, zato pa sem se že učil nove prvine za naslednje leto. Nato sem počasi spet začel intenzivneje trenirati vajo, najprej po delih, nato pa tudi že cele vaje. V bistvu sem kar precej treniral, vmes pa sem nastopil tudi na gala prireditvi v Frankfurtu," je razložil Pegan in o svoji sestavi povedal: "Vaja ne bo prav nič drugačna kot na svetovnem prvenstvu, le da zdaj bolj verjamem vase in imam več upanja, da jo na tekmi naredim brez napak."

Peganu tudi po osvojenem naslovu svetovnega podprvaka ni manjkalo motivacije za nadaljnji trening, čeprav je letošnja sezona še posebej dolga. "Resda je bila letošnja sezona izjemno dolga, vendar sem še sam presenečen, kako hitro mi je minil mesec od zadnje tekme. Dobro se počutim in upam, da bom tudi v Braziliji pokazal, da sem dobro pripravljen," je za STA sklenil Pegan, ki bo danes že prispel v Sao Paulo, nato pa ga pred nedeljskim nastopom čakajo trije dnevi treningov: "Dvorano Ibirapuera že poznam, pa tudi orodja ne bi smela biti nenavadna. Imamo več časa za pripravo kot ponavadi, zato si obetam pravi spektakel."

V soboto se bodo telovadci pomerili na parterju, konju z ročaji in krogih, telovadke pa na preskoku in dvovišinski bradlji. V nedeljo bodo na sporedu finalni nastopi telovadcev na preskoku, bradlji in drogu, telovadke pa se bodo predstavile na gredi in parterju.