Pestra nogometna tržnica pet pred dvanajsto

Tik pred koncem nogometnega prestopnega roka je prišlo do sprememb v igralskih kadrih mnogih prvoligašev v Sloveniji in na tujem. Delodajalce so zamenjali Juninho, Ilič, Volaš, Grosso, Kranjčar ...

Objavljeno
01. september 2009 12.06
P. Z./STA
P. Z./STA
Domžale  Slovenski nogometni prvoligaš Domžale, ki je v zadnjem kolu 1. SNL dosegel prvo zmago in mu na začetku sezone ne gre prav vse po načrtih, je sklenil sodelovanje s svojim nekdanjim igralcem Juninhom. Kot poroča spletna stran kluba, je 25-letni Brazilec, ki je zadnjo sezono preživel v domovini, podpisal enoinpolletno pogodbo. Juninho je sicer za Domžale odigral že 103 tekme in dosegel 11 golov.

"Zadovoljen sem, da se bom vrnil v klub, ki mi je zelo pri srcu in kjer sem preživel veliko lepih trenutkov ter pustil kar nekaj prijateljev. Vesel sem, ker vem, da je tukaj veliko ljudi, ki navija zame in za ta klub. Zdaj bomo lahko znova vsi skupaj z veliko truda in želje spravili nogometni klub Domžale na mesto, kjer je nekoč že bil," je za spletno stran domžalskega kluba povedal Juninho.

Ilič nič več v Španiji

Prav tako se seli tudi slovenski reprezentančni branilec Branko Ilić. Nogometaš španskega drugoligaša seviljskega Betisa, ki se je na Pirenejski polotok prodal prav iz Domžal, bo do konca decembra posojen ruskemu prvoligašu Moskvi. Po novem letu bodo Rusi lahko odkupili Ilićevo pogodbo.

"Zadovoljen sem. Do prestopa je prišlo ekspresno. Rusi so se oglasili pred približno tremi dnevi in hitro smo se vse dogovorili. Moja želja je bila, da bi bil član kluba, v katerem bi igral. Upam, da bom v Moskvi dobil to priložnost. Če so me pripeljali v klub, to pomeni, da me hočejo. Torej lahko upam, da bom igral," je za spletno stran ofsajd.com dejal Ilić.

Volaš zapustil Maribor

Slovenski nogometni prvak Maribor pa se je odločil, da bo v nadaljevanju sezone igral brez Daliborja Volaša in Klemena Medveda. Volaš, ki se v vijoličnem dresu ni najbolj znašel, se kot posojen nogometaš do konca sezone seli k lendavski Nafti, Medved pa bo v istem obdobju igral za ptujsko Labod Dravo. Oba kluba sta prevzela finančne obveznosti do igralcev.

Olimpijinega pol milijona premalo za Velikonjo

Selitev v tujino ali enega od domačih klubov? To je bila zadnje dneve uganka o trenutno najbolj vročem nogometašu na slovenski sceni Etienu Velikonji, ki je imel vrsto ponudb, a niti ena ni zadovoljila bodisi igralca bodisi Hit Gorico. Dvajsetletni napadalec, ki bo v petek v konici napada slovenske reprezentance do 21 let v Velenju v kvalifikacijski tekmi za EP poskušal zatresti mrežo francoskih vrstnikov, bo to jesen še naprej član goriškega moštva.

»Uradnih ponudb je bilo več kot deset. Od domačih so jo poslali Olimpija Ljubljana, Maribor in Luka Koper, toda prišli smo do ugotovitve, da niti ena ne zadostuje našim ali igralčevim zahtevam in da je najbolje, če do konca letošnje sezone ostane naš član,« je povedal predsednik Hita Gorice Anton Kosmačin. Po naših virih je bila od domačih najkonkretnejša ponudba ljubljanska in je znašala 500.000 evrov odškodnine plus nekaj odstotkov ob igralčevem naslednjem prestopu – v tujino.

Mlada reprezentanta še naprej pri vrtnicah

Vodstvo slovenskega nogometnega prvoligaša Hita Gorice je podpisalo profesionalni pogodbi z reprezentantoma mladinske selekcije Slovenije, vezistom Nejcem in branilcem Miho Mevljo. Člana izbrane vrste U19, ki je letos nastopila na EP v Ukrajini, sta z matičnim klubom podpisala triletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti. Nogometaša sta bila doslej člana mladinskega pogona novogoriškega kluba.

Grosso v Juventusu

Torino - Italijanski nogometni reprezentant Fabio Grosso je na zadnji dan prestopnega roka vendarle postal nov igralec torinskega Juventusa. Stara dama je za 31-letnega levega bočnega branilca, sicer člana italijanske izbrane vrste, ki je leta 2006 v Nemčiji osvojila naslov svetovnega prvaka, francoskemu Lyonu odštela tri milijone evrov odškodnine. Grosso, ki je celo zadel odločilni kazenski strel v finalu SP 2006, bo v Torinu letno prejemal po 1,2 milijona evrov.

Kranjčar v Tottenham

Med zmagovalci »last minute« prestopov je tudi hrvaški nogometni reprezentant Niko Kranjčar, ki se bo pri Tottenhamu pridružil rojakoma Luki Modriću in Vedranu Ćorluki. Portsmouth naj bi zanj iztržil 4,6 milijona evrov. Drugi vidnejši prestopi: Eidur Gudjohnsen (Barcelona-Monaco), Cristian Zaccardo (Wolfsburg-Parma), Andrej Ševčenko (Chelsea-Dinamo Kijev), Mateja Kežman (PSG-Zenit).