Peter Kauzer meri na svetovni vrh

Jutri se bo v španski meki kajakašev in kanuistov na divjih vodah Seu d'Urgell začelo svetovno prvenstvo, na katerem bo imela številčno zasedbo tudi slovenska reprezentanca. Glavni adut za kolajno je Peter Kauzer.

Objavljeno
09. september 2009 15.13
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Slalomisti na divjih vodah bodo morda v naslednjem letu ali dveh res dočakali širitev koledarja svetovnega pokala na šest in več tekem in s tem tudi podaljšanje sezone, a za zdaj ta še po običaju jemlje slovo s svetovnim prvenstvom v začetku septembera, ki ga bo do nedelje gostilo ena najbolj tradicionalnih slalomskih postaj –Seu d'Urgell v Španiji.

Prizorišče olimpijskih iger 1992 po daljšem času med udeleženci ne izziva negodovanja, kot ga je lani nepoznana trasa v Braziliji ali pred tem »mirnovodaška« proga v Pragi. Prej nasprotno: Slovenci ga denimo pričakujejo z visokimi cilji in tudi upanjem na prvo odličje po štirih letih posta in morda celo prvo posamično po letu 2002.

V slovenski zakladnici se je sicer od leta 1953 nabralo kar 22 kolajn, vendar od tega le tri v tem desetletju, v katerem je za enega od vrhuncev poskrbel zdajšnji trener ženske reprezentance Miha Terdič, svetovni podprvak iz Bour St. Mauricea, ter bronasti moštvi kanuistov (2002) in kajakašev (2005).

Nasploh so bili Slovenci doslej uspešnejši v moštvenih nastopih, s katerimi so si priveslali 14 uvrstitev na zmagovalni oder, od začetka 90. pa se je med posamezniki tja pred Terdičem prebil le še srebrni iz Tacna 1991 Marjan Štrukelj. Zato so sila prijetne ambiciozne napovedi Petra Kauzerja, vodilnega slovenskega zvezdnika zadnjih let, ki letos vnovič odkrito meri na svetovni vrh, potem ko je v minulih mesecih že osvojil skupno zmago v svetovnem pokalu, dobil generalko za SP 2010 in dodal še dve posamični zmagi v svetovni eliti.

Kauzer se je sicer na zadnjih dveh prvenstvih že opekel in morda tudi zaradi teh dveh grenkih izkušenj zdaj, v dneh pred štartom v Španiji, nastopu na letošnjem SP ne pripisuje življenjske vloge, da pa jasno vedeti, da je zanj to vrhunec leta. Ter pri tem smelo dodaja, da je zanj edini pravi cilj kolajna.

Vsaj z vrhuncem se lahko strinjajo vsi njegovi reprezentančni sotrpini, ki pa so si vsaj na glas pričakovano zastavili nižje cilje, še najvišjega denimo kanuist v vzponu Benjamin Savšek, ki meri na finale. Zastopstvo sicer ni majhno, saj so se pri Kajakaški zvezi Sloveniji letos zavestno odločili razrahljati kriterije za nastop in na pot poslali polne zasedbe v vseh štirih kategorijah z utemeljitvijo, da je v letu pred prvenstvom na domačih tleh mlajšim vendarle smiselno ponuditi priložnost za nabiranje izkušenj v svetovni eliti.

Slovensko zastopstvo se je sicer na prizorišču dokončno dopolnilo šele v soboto, ko so v Seu d'Urgell prispeli kanuist Dejan Stevanovič in dvojec Luka Božič-Sašo Taljat, ki so dali prednost treningom v domovini, vsi drugi pa so po zagotovilu direktorja reprezentanc Andreja Jelenca odlično izkoristili enotednsko prilagajanje v Španiji.

»Ker na progi ni bilo gneče, smo izvrstno izkoristili treninge na progi in vsi so se že prilagodili, res pa je, da progo večina tudi že pozna od prej, izjema sta dvojca in Eva Terčelj,« je razkril Jelenc, glede na to, da se bodo jutri prav slednji podali v kvalifikacije.