Peter Žonta peti potnik na SP

Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih je po tehničnem treningu določil, da se bo četverici skakalcev na SP v Saporu pridružil Peter Žonta.

Objavljeno
15. februar 2007 18.30
Genesis po 15 letih na turnejo
Ljubljana - Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Ari-Pekka Nikkola je po tehničnem treningu v avstrijskem Ramsauu določil petega potnika za bližnje svetovno prvenstvo, ki bo od 22. februarja do 4. marca v Saporu.

Četverici skakalcev Roku Benkoviču, Jerneju Damjanu, Primožu Piklu in Roku Urbancu se bo tako pridružil povratnik po poškodbi Peter Žonta, medtem ko Robert Kranjec ostaja doma. Vse skakalce pred odhodom na SP v soboto v dolini pod Poncami čaka še nastop na državnem prvenstvu.

"Danes smo imeli smolo z vremenom, saj se zaradi dežja, snega in vetra ni dalo normalno trenirati. Kljub temu se je že po včerajšnjem treningu, ki je dobro uspel, videlo, da je 'Pero' trenutno v boljši formi kot Robi, zato smo se odločili, da bo odpotoval z nami na Japonsko," je svojo odločitev pojasnil Nikkola.

"Trening je bil kar soliden, lahko bi bilo bolje, res pa je, da so bile razmere za skakanje zelo težke. Zadovoljen bi bil, če bi mi uspelo malo dvigniti raven skakanja, saj po enem dobrem dnevu skakanja - danes je bilo res težko, včeraj pa sem bil s posameznimi skoki kar zadovoljen - tega niti ne morem oceniti," je po povsem nepričakovani uvrstitvi v reprezentanco za SP razlagal Žonta, ki ga je dolgotrajna poškodba za dlje časa oddaljila od skakalnic, nato pa si je po skoraj dveh letih premora zaradi poškodbe v Neustadtu že na svoji prvi tekmi priskakal nove točke svetovnega pokala.

"Tega res nisem pričakoval. Pa tudi do tik pred zdajci še nisem vedel, da sem sploh kandidat za SP. Šele danes po treningu, ko smo se usedli v kombi za vrnitev proti domu, mi je trener povedal, da grem na Japonsko. Sam sem še vseeno mislil, da bo šel Robi, a potem so ugotovili, da njegova forma očitno res ni na zadostni ravni. Vesel sem, da sem se uvrstil v ekipo, tam se bom potrudil, pa bomo videli, kako bo," je dodal Žonta, ki od poti v deželo vzhajajočega sonce ne pričakuje veliko: "Pričakujem, da bom sam iz sebe iztisnil maksimum in naredil tisto, kar znam v tem trenutku. Kakšnega čudeža ne morem pričakovati, vendar pa nikoli ne veš - skoki so le takšen šport, da se lahko vse že čez noč obrne."

"Na riž sem pa tako in tako že navajen," je v šali dodal 28-letni skakalec Dolomitov in razložil, da je bil vedno tisti skakalec, ki so ga pošiljali na tekme na Japonsko: "Tudi skakalnice dobro poznam, vreme je pa tam tako in tako nepredvidljivo. Upam samo, da ne grem tja le na 'izlet', le kot rezerva, ampak da se bom lahko boril za uvrstitev v ekipo za nastop, da se bodo trenerji odločali na podlagi treningov."