Petra Majdič četrta v Lahtiju

Na sprinterski preizkušnji svetovnega pokala v Lahtiju je Petra Majdič osvojila četrto mesto in pri tem morala priznati premoč le zmagovalki Finkama Virpi Kuitunen ter Riiti Liisi Roponen in Švedinji Anni Dahlberg.

Objavljeno
10. marec 2007 14.56
Petra Majdič
Lahti - Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič sezono nadaljuje z odličnimi nastopi. Na sprinterski preizkušnji svetovnega pokala v Lahtiju je svetovna podprvakinja zasedla četrto mesto in pri tem morala priznati premoč le zmagovalki Finki Virpi Kuitunen, njeni rojakinji Riiti Liisi Roponen in Švedinji Anni Dahlberg.

Moški sprint zaznamovali Norvežani

Moški sprint so povsem zaznamovali norveški tekači, ki so si razdelili prva tri mesta. Zmagal je osmoljenec letošnjega svetovnega prvenstva v Saporu Norvežan Petter Nordhug pred rojakoma Jensom Arnejem Svartedalom in Eldarjem Roeningom. Četrti je bil Japonec Juiči Onda, sicer najhitrejši v kvalifikacijah, peti pa še en Norvežan - Johan Kjolstad. Vodilni v skupnem seštevku, Nemec Tobias Angerer, je bil šele deveti, kljub temu pa ima še vedno več kot tristo točk prednosti pred drugouvrščenim Rusom Aleksandrom Legkovom (891:573). Slovenskega predstavnika tokrat ni bilo na startu, saj je imel edini Slovenec, ki tekmuje v svetovnem pokalu - Nejc Brodar, pred odhodom na Finsko zdravstvene težave.

Nepremagljiva Kuitunenova

Finka Virpi Kuitunen je spet pokazala, da ji letos pod soncem ni enake. S tokratno zmago si je že pet tekem pred koncem predčasno zagotovila zmago v skupnem seštevku, saj Norvežanka Marit Bjoergen na drugem mestu zaostaja preko petsto točk. Trikratna svetovna prvakinja je na današnjem sprintu največ odnesla od padca Bjoergnove, ki je v sprinterski razvrstitvi, kjer prav tako vodi Kuitunenova, na četrtem mestu neposredno za Petro Majdič.

Petra Majdič ponovno odlična

Majdičeva je danes znova vknjižila odlično uvrstitev. Po četrtem času v kvalifikacijah, je bila v svoji četrtfinalni skupini druga, predse je spustila zgolj Finko Aino Kaiso Saarinen, nato pa je v polfinalu zmagala in ugnala tudi Kuitunenovo. Na koncu je Majdičeva v finišu morala priznati premoč trem tekmicam. Dobro je nastopila tudi druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan, ki je v četrtfinale napredovala s kar devetim časom. V četrtfinalu je bila Fabjanova peta, medtem ko sta si polfinale iz te četrte skupine zagotovili Švedinja Anna Dahlberg in Čehinja Katerina Neumannova.

"Sicer mi je bilo najprej težko sprejeti to četrto mesto, saj mi je res dobro kazalo, ampak glede na to, da je bila tekma v prosti tehniki, sama sem še vedno bolj naklonjena klasiki, moram biti tudi s četrtim mestom super zadovoljna," je dejala slovenska šampionka.

V nedeljo bo v Lahtiju za ženske na sporedu še tekma na 10 kilometrov v klasični tehniki, moški pa se bodo prav tako v klasični tehniki pomerili na 15 kilometrov. Do konca sezone čakata smučarje tekače in tekačice še dve tekmi svetovnega pokala v sprintu, že v sredo bo v norveškem Drammnu, kjer je Petra Majdič lani vknjižila prvo zmago v svetovnem pokalu, na sporedu klasični sprint, teden dni zatem pa še en klasični sprint v švedskem Stockholmu.

* Izidi:
- sprint:
- ženske:
1. Virpi Kuitunen (Fin)
2. Riitta Liisa Roponen (Fin)
3. Anna Dahlberg (Šve)
4. Petra Majdič (Slo)
5. Arianna Follis (Ita)
6. Katerina Neumannova (Češ)
7. Kikkan Randall (ZDA)
8. Marit Bjoergen (Nor)
9. Aino Kaisa Saarinen (Fin)
10. Aljona Sidko (Rus)
11. Justyna Kowalczyk (Pol)
12. Ella Gjoemle (Nor)
...
21. Vesna Fabjan (Slo)

- moški:
1. Petter Northug (Nor)
2. Jens Arne Svartedal (Nor)
3. Eldar Roenning (Nor)
4. Juiči Onda (Jap)
5. Johan Kjoelstad (Nor)
6. Dušan Kožišek (Češ)
7. Emil Joensson (Šve)
8. Nikolaj Morilov (Rus)
9. Tobias Angerer (Nem)
10. Trond Iversen (Nor)
11. Josef Wenzl (Nem)
12. Thobias Fredriksson (Šve)