Petra Majdič spet odlično

Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je vnovič dobro nastopila na tekmi svetovnega pokala. V italijanskem Cogneju je v klasični tehniki na 10 kilometrov zaostala zgolj za Finko Virpi Kuitunen.

Objavljeno
13. december 2006 15.46
Petra Majdič
Cogne - Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je vnovič dobro nastopila na tekmi svetovnega pokala. V italijanskem Cogneju so dekleta v klasični tehniki tekla na 10 kilometrov, Majdičeva pa je zaostala zgolj za Finko Virpi Kuitunen. Tretje mesto je osvojila rojakinja Kuitunenove Kaisa Aino Saarinen. Drugih slovenskih predstavnic na startu ni bilo. V moški tekmi na 15 km je zmago slavil Norvežan Eldar Roenning pred rojakom Torom Arnejem Hetlandom in Rusom Jevgenijem Dementjevim, slovenski predstavniki pa niso nastopili.

Nova tekma, nov odličen nastop. Petra Majdič je pričela razvajati slovensko javnost. Če bo šlo tako naprej, njena izjava "vedno želim biti vsaj med prvimi desetimi" ne bo več zadostovala. Slovenski kraljici belega športa je tokrat znova uspel odličen nastop. V smučino klasičnega teka na deset kilometrov, sicer nekdaj njeni paradni disciplini, se je pognala s polno paro in tako nadaljevala vse do konca. Premagala je vso svetovno elito z izjemo tokrat nepremagljive Virpi Kuitunen. Z novimi 80 točkami se je utrdila na tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala in zaostaja zgolj za Kuitunenovo in Norvežanko Marit Bjoergen.

"To je noro, preprosto super," je v svojem značilnem navdušenem slogu pričela Majdičeva. "Tik pred tekmo sem se vrnila z izredno težkih priprav na višini in nisem prav vedela, kako sem pripravljena. Proga je bila danes naravnost fantastična, pisana mi je bila na kožo in tudi sama sem kmalu videla, da sem v zadnjih tednih zelo napredovala, predvsem kar se tekem v Skandinaviji tiče, sem precej boljša tudi na razdalji. Tekmovalke, ki so bile tam še pred mano, so tukaj zaostale in to je prava fantazija," je po tekmi povedala Dolanka, ki je bila v Cogneju na startu spet sama.

"Drugi naši tekmovalci niso prišli sem, ker smo vedeli, da bo proga hitra. Pravzaprav so sredi priprav in če bi kdo nastopil pod pričakovanji, bi ga to zelo potrlo. Odločili smo se, da nastopim le jaz, saj sem najboljša v klasiki, že v francoski La Clusaz pa bodo prispeli vsi, tako da bomo v nedeljo dekleta tekla celo štafeto," je še povedala Majdičeva, ki je v naravnost odlični formi.

V moški tekmi, kjer slovenski predstavniki niso nastopili, je bilo vnovič na sporedu norveško državno prvenstvo z redkimi izjemami. Tako je še tretjo zmago v letošnji sezoni (od skupaj petih) vknjižil Norvežan Eldar Roenning, ki se je s to zmago še utrdil v vodstvu skupnega seštevka. Drugi je bil njegov rojak Tor Arne Hetland, tretji pa Rus Jevgenij Dementjev. V prvo deseterico so se uvrstili še trije Norvežani, Odd Bjorn Hjelmeset je bil četrti, Frode Estil šesti, Roger Aa Djupvik pa sedmi.

Naslednja tekma smučarjev tekačev bo že čez dva dni v francoskem La Clusazu, ko bo v petek na sporedu skupinski start v prosti tehniki na 15 km za ženske in 30 km za moške. V nedeljo bodo na istem prizorišču tekle še štafete, tudi s slovensko žensko zasedbo.