Petra Majdič svetovna podprvakinja

Na SP v nordijskih disciplinah v Saporu je Petra Majdič v finalu sprinta v klasični tehniki osvojila srebrno kolajno, ko jo je v zadnjih metrih prehitela Norvežanka Astrid Jacobsen.

Objavljeno
22. februar 2007 15.02
Tretjeuvrščena Virpi Kuitunen, zmagovalka Astrid Jacobsen in srebrna Petra Majdič
Saporo - Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na prvi tekmi letošnjega svetovnega prvenstva v japonskem Saporu osvojila srebrno kolajno. V sprintu v klasični tehniki je zmagala Norvežanka Astrid Jacobsen, tretje mesto pa je osvojila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Finka Virpi Kuitunen.

Drugi dve Slovenki Vesna Fabjan in Katja Višnar sta s 37. oziroma 38. mestom obtičali v kvalifikacijah.

"Na tem prvenstvu želim prestaviti mejnik," je slovenska športnica leta dejala pred odhodom na Japonsko, z današnjim drugim mestom ji je to več kot uspelo. Doslej so se z nordijskih svetovnih prvenstev z odličji domov vračali le smučarski skakalci, zdaj je že gotovo, da se bodo tokrat domov z odličjem vrnili (vsaj) smučarski tekači oziroma natančneje najboljša slovenska smučarska tekačica zadnjih let.

Pred sezono razplet nejasen

Pred sezono, ko je v svoje roke delo v reprezentanci vzel slovaški trener Ivan Hudač, nihče ni vedel, kako se bodo zadeve razpletle, kljub temu pa sta Majdičeva in njen prejšnji trener Robert Slabanja že pred časom napovedala lepšo prihodnost slovenskega smučarskega teka. "Snežna princeska" je medtem zrasla v kraljično, zabeležila še nekaj odličnih uvrstitev v svetovnem pokalu, zdaj pa posegla še po odličju na SP.

Sprint v dvorani Saporo Dome, del preizkušnje je potekal tudi zunaj, se je za slovensko reprezentanco razpletel na najboljši možni način. Sicer je servisna ekipa nekoliko slabše pripravila smuči tekačev v kvalifikacijah, od koder se je v četrtfinale prebila le Majdičeva, medtem ko so bili Fabjanova, Višnarjeva in Brodar nekoliko prepočasni in s tem brez možnosti popravnega izpita.

V četrtfinalu naučila prerivanja

Majdičeva je nato v četrtfinalu že tekla svoj tek. Prikazala je borben nastop, v času do prvenstva se je v sprinterski gneči naučila tudi prerivanja. Ko je ena tekmic na zadnjem spustu padla, je Majdičeva skupaj s Kuitunenovo prišla v ospredju v ciljno ravnino in Finki z zmago pokazala, da je kljub hitrejšemu teku tekmice v kvalifikacijah lahko zelo nevarna. V podobnem ritmu je nadaljevala tudi v polfinalu, vseskozi tekla v ospredju in na koncu spet zmagala kljub odličnemu finišu vodilne v svetovnem pokalu.

Finale je bil s tem odprt, prav tako pa tudi mesta za odličja. Nekaj favoritinj je sicer odpadlo že prej, med njimi tudi dvakratna svetovna prvakinja Norvežanka Marit Bjoergen, s čimer so se slovenske možnosti za uspeh le še večale. Majdičeva je znova tekla odlično, krenila močno od starta naprej, držala vodilno pozicijo, zmagovalko pa je dal spet odločen finiš v ciljni ravnini, kjer se je presenetljivo dobro znašla Norvežanka Jacobsenova. Fotofiniš je pokazal, da je bila slovenska šampionka boljša od Kuitunenove, s čimer ji je pripadlo drugo mesto in s tem srebrna kolajna.

"Pritisk je bil pred prvenstvom vsekakor velik. V bistvu sem komaj čakala, da se vse skupaj začne, saj res nisem imela več potrpljenja čakati. Uspel mi je odličen nastop. Iz kroga v krog sem tekla boljše, na koncu, moram priznati, sem videla tudi zlato kolajno okrog vratu. Nepozabno, rečem lahko le, na to smo čakali," je po tekmi za Radio Slovenija dejala Majdičeva, ki je na podelitvi odličij srebro prejela iz rok predsednika Mednarodne smučarske zveze Švicarja Gian-Franca Kasperja.

Hudač: Vse skupaj se je dobro izšlo

"Vse skupaj se je dobro izšlo, našli smo pravo pot do finala in potem še do kolajne. Pričakovali smo dober rezultat, v tem tednu smo se dobro aklimatizirali. Petra je že pred prvenstvom dejala, da se dobro počuti in to je tukaj potrdila. Prvenstvo smo začeli na najlepši možni način. Drugi dve dekleti, tako kot tudi Nejc, sta bili blizu. Zaradi slabše priprave smuči - nismo zadeli prave maže, česar smo se pred SP tudi najbolj bali - sta dekleti preveč zapravili v kvalifikacijah in nista imeli popravnega izpita. Petra se je na srečo kvalificirala z 11. časom, tako da smo v nadaljevanju uspeli pripraviti smuči," je povedal trener Majdičeve, Slovak Ivan Hudač.

Izid sprinta v klasični tehniki, ženske:
1. Astrid Jacobsen (Nor)
2. Petra Majdič (Slo)
3. Virpi Kuitunen (Fin)
4. Anna Dahlberg (Šve)
5. Madoka Nacumi (Jap)
6. Lina Andersson (Šve)
7. Pirjo Manninen (Fin)
8. Ida Ingmarsdotter (Šve)
9. Manuela Henkel (Nem)
10. Marit Bjoergen (Nor)
...
37. Vesna Fabjan (Slo)
38. Katja Višnar (Slo)


Pri moških zmagal Jens-Arne Svartedal

Pri moških je zmagal Norvežan Jens-Arne Svartedal pred Švedom Matsom Larssonom in rojakom Eldarjem Roeningom. Nejc Brodar je s 46. časom nastope končal v kvalifikacijah.

Tekači bodo s programom SP nadaljevali v petek, ko bo na sporedu moštveni sprint v prosti tehniki za moške in ženske. Sodelovala bo tudi slovenska ženska dvojica, prva bo na progo krenila Fabjanova, nato pa še Majdičeva.

Izid sprinta v klasični tehniki, moški:
1. Jens Arne Svartedal (Nor)
2. Mats Larsson (Šve)
3. Eldar Roenning (Nor)
4. Bjoern Lind (Šve)
5. Andrew Newell (ZDA)
6. Emil Joensson (Šve)
7. Odd-Bjoern Hjelmeset (Nor)
8. Vasilij Ročev (Rus)
9. Matias Strandvall (Fin)
10. Janusz Krezelok (Pol)
...
46. Nejc Brodar (Slo)