Petro čaka le kratek počitek

Slovenska reprezentanca v smučarskem teku se je vrnila s premiere Tour de Skija, kjer je Petra Majdič po med drugim osvojenem prvem, petem in devetem mestu, na koncu končala kot šesta.

Objavljeno
08. januar 2007 18.15
Petra Majdič
Ljubljana - Slovenska reprezentanca v smučarskem teku se je vrnila s premiere v letošnjem svetovnem pokalu - nizu tekmovanj Tour de Ski -, kjer je Petra Majdič po med drugim osvojenem prvem, petem in devetem mestu, na koncu končala kot šesta. Omenjeni rezultati, Tour so sicer uspešno končali tudi Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek in Nejc Brodar, so poskrbeli za veselje, pred tekači in trenerjem Ivanom Hudačem ter ostalimi člani ekipe pa je zdaj še polovica naporne sezone.

Eden vrhuncev preostanka sezone bo prav gotovo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Saporu od 22. februarja do 4. marca, čeprav pa trener Ivan Hudač še ne ve, ali se bosta s Petro Majdič osredotočila na SP ali na skupni seštevek svetovnega pokala, kjer je slovenska tekačica za zdaj na odličnem tretjem mestu. Tudi Tour je pokazal, da je Majdičeva trenutno v odlični formi, kadar so tudi smuči primerno namazane, ji praviloma uvrstitev med najboljših deset ne uide.

"Naš urnik je naporen, mislim da nas vodstvo smučarskih tekov dobro preizkuša. Po eni strani gre za marketinški pristop, kako tek približati množicam, po drugi strani pa želijo videti, koliko dejansko zmoremo. Vegard Ulvang, nekdanji odlični smučarski tekač, ki je postavil progo, je sam priznal, da je bil ta zadnji vzpon na nedeljski tekmi prehud, bomo videli, kaj bo v nadaljevanju. Dejstvo je, da imamo tekme vsak konec tedna, zdaj imamo še to novost: Tour, sledi še svetovno prvenstvo, naslednje tekme svetovnega pokala in treningi," je uvodoma povedala najboljša v slovenski izbrani vrsti Petra Majdič, ki pa še ne ve, kako bo zanjo sezona tekla naprej. "Z Ivanom se dejansko še nismo imeli časa usesti in se dogovoriti, kakšno bo nadaljevanje," je dodala.

Hudač je bil z opravljenim zadovoljen. "Imeli smo nekaj težav s smučmi, ko so bile te dobro pripravljene, je Petra dosegala vrhunske rezultate. Srečo imamo, ženska ekipa šteje zdaj tri članice, sam trenira le Nejc, ki pa je v primerjavi s Petro prav tako zabeležil napredek. Zdaj bomo videli, kako naprej. Tekme v ruskem Ribinsku čez 14 dni bodo zaradi snega najverjetneje prestavljene v Hanti Mansijsk. Najprej bomo prihodnji konec tedna opravili trening, merili pripravljenost glede na krvno sliko in se nato odločili kako nadaljevati. Osredotočili se bomo na skupni seštevek ali pa na Saporo. Petra bo prav gotovo tekla na tekmi svetovnega pokala čez tri tedne v Otepaeaeju, v Hanti Mansijsk pa bodo poleg Petre odpotovali še Vesna, Katja Višnar in Nejc," je še povedal Hudač.

Poleg Majdičeve so turnejo uspešno končali še Brodar, Fabjanova in Jezerškova, medtem ko je Maja Benedičič po dveh tekmah zaradi želodčnih težav odstopila. Tudi preostali člani reprezentance so svoje načrte izpolnili, Fabjanova je vknjižila nove točke v sprintu, Jezerškova je opravila z vsemi težkimi preizkušnjami, tudi Nejc Brodar je na prvi tekmi v Muenchnu osvojil točke svetovnega pokala, potem ko je bil v sprintu 22. "Zelo sem zadovoljen, da sem spet dobil točke, vendar pa se zavedam, da še imam nekaj rezerve. Predvsem klasično tehniko moram izboljšati in delati na vzdržljivosti, potem bodo tudi rezultati boljši," pa je povedal edini moški član slovenske ekipe.

Smejalo se je tudi direktorju nordijskih reprezentanc Primožu Ulagi, ki je predvsem zadovoljen s predstavami Majdičeve, tudi pri drugih pa je opazil napredek. "Petri se vidi, da je že nekaj let v vzponu, rezultati so odlični. Celotna ekipa deluje dobro, tudi vložek v podporo se nam je obrestoval, pokazalo se je, da je bil Ivan dobra zamenjava za Roberta Slabanjo."

Najboljše smučarje tekače in tekačice 20. in 21. januarja čaka nova preizkušnja svetovnega pokala v ruskem Ribinsku oziroma Hanti Mansijsku, če bo tekma prestavljena, nato pa pred Saporom sledijo še Otepaeae, Davos in Changchun.