Petstoti gol Modana

V severnoameriški hokejski ligi se bije ogorčen boj za mesta, ki vodijo v končnico. Osrednji posameznik tekem je bil Mike Modano, ki se je s 500. golom v karieri zapisal v zgodovino.

Objavljeno
14. marec 2007 13.21
New York/Pittsburgh - V severnoameriški profesionalni hokejski ligi (NHL) se bije ogorčen boj za mesta, ki vodijo v končnico. Zato ni nič čudnega, da so tekme izenačene in negotove do konca. Čeprav sta se le dve tekmi končali s podaljšanim delom - Minnesota je premagala Vancouver po podaljšku, Pittsburgh pa Buffalo po kazenskih strelih -, tudi v torkovih tekmah ni bilo drugače. Zanesljivi zmagi sta zabeležila le Detroit, ki je v derbiju vodilnih moštev lige s 5:2 ugnal Nashville, in San Jose. Morski psi so Chicago ugnali s 7:1.

Osrednji posameznik tekem je bil Mike Modano. Napadalec Dallasa je še na drugi zaporedni tekmi dosegel odločilni gol, tokrat je bil usoden za Philadelphio (3:2). Ta podatek pa ni najpomembnejši, bolj je pomembno, da se je zapisal v zgodovino, saj je dosegel 500. gol v karieri. "Čutil sem veliko željo, da jubilej proslavim danes. Želel sem ga proslaviti pred svojimi navijači in neizmerno sem zadovoljen, da mi je to uspelo," se je smejalo 36-letnemu Američanu, ki se je tudi še bolj približal Joeju Mullenu, s 502 goloma trenutno prvemu na večni lestvici strelcev, rojenih v ZDA. Če ne bi bilo Modana, bi tekmo v Dallasu obeležili Finci, dosegli so namreč tri gole, pri Zvezdah sta bila natančna Jere Lehtinen in Jussi Jokinen, pri gostih pa Joni Pitkanen.

Na zahodu se je na lestvici že oblikovala skupina osmih moštev, ki se bodo, če ne bo čudežev, uvrstila v končnico (Colorado, deveti na lestvici, za osmim zaostaja že deset točk), bolj napeto je na vzhodu, kjer je stanje zelo izenačeno. V tem boju so pomembne zmage zabeležili Carolina, Montreal in Toronto. Carolina je s 3:1 ugnala Florido, Montreal s 5:3 Otočane iz New Yorka, zmago so si je zagotovil v zadnjem delu, po dveh tretjinah je namreč zaostajal z 2:3, Toronto pa je bil s 3:2 boljši od Tampe.

Najbolj učinkovit igralec sredinih tekem je bil Bill Guerin. K zmagi svojih Morskih psov je prispeval "hat-trick", bogat strelski večer svojega moštva je začel in končal.

Pingvini bodo ostali v Pittsburghu

Moštvo severnoameriške hokejske lige NHL Pittsburgh Penguins bo ostalo v mestu, kjer domuje od leta 1967. Potem ko se je klub znašel v finančnih težavah, je bila ena od možnosti tudi selitev v drugo mesto, a so nazadnje v Pittsburghu in zvezni državi Pensilvaniji našli rešitev. V Pittsburghu bodo s pomočjo mesta in zvezne države zgradili novo dvorano, v kateri naj bi klub ostal vsaj še naslednjih 30 let.

Nov dom za prvake lige NHL iz let 1991 in 1992 naj bi bil nared v sezoni 2009/10, vrednost projekta pa je 290 milijonov dolarjev. "Ponosni smo, da bodo Pingvini ostali v Pittsburghu, kamor tudi spadajo," je bil ob doseženem dogovoru zadovoljen solastnik moštva in nekdanji zvezdnik na ledenih ploskvah Mario Lemieux.

Pittsburgh trenutno igra v dvorani Mellon Arena, ki je s 46 leti najstarejši objekt v ligi NHL. Po koncu letošnje sezone se bo iztekla najemna pogodba in moštvo bi se lahko preselilo kamorkoli, tudi izven mesta, med kandidati, ki so jih vodilni možje v klubu že obiskali, pa sta bila Kansas City in Las Vegas.

V igralniški prestolnici ZDA so jim ponujali celo brezplačen najem in udeležbo pri dobičku, če se preselijo v še ne povsem dokončano dvorano Sprint Center. Zdaj bodo v stari dvorani v Pittsburghu ostali še nekaj let, dokler ne bo v neposredni bližini zgrajena nova.