Phelps še zlato za Spitzem

Sobotno popoldne na svetovnem prvenstvu v plavanju je minilo brez Slovencev. Najbolj na očeh je bil Američan Michael Phelps, ki lovi rekord rojaka Marka Spitza z olimpijskih iger 1972, kjer je slednji osvojil sedem zlatih kolajn.

Objavljeno
31. marec 2007 16.45
Luka Turk
Melbourne - Sobotno popoldne na svetovnem prvenstvu v plavanju v melbournski Areni Rod Laver je minilo brez Slovencev. Najbolj na očeh je bil Američan Michael Phelps, ki lovi rekord rojak Marka Spitza z olimpijskih iger 1972, kjer je slednji osvojil sedem zlatih kolajn. S presenetljivo zmago na 100 m delfin je Phelps povišal zbirko odličij s SP že na šest zlatih, v nedeljo pa ga čakata še nastopa na 400 mešano in v štafeti 4 x 100 mešano.

Za nov evropski rekord na 800 prosto je poskrbela Francozinja Laure Manaudou, za svetovnega pa avstralska ženska mešana štafeta.

Glede na predtekmovanje in polfinale se je zdelo, da bo moral Phelps prav na 100 delfin prepustiti naslov branilcu s prvenstva v Montrealu in svetovnemu rekorderju rojaku Ianu Crockerju. Tudi po 50 metrih je vse kazalo na poraz Phelpsa, saj je zaostajal že debelih pol sekunde, a se 21-letnik ni predal. Prav z zadnjim zavesljajem in prihodom v cilj si je priboril odločilnih pet stotink prednosti, s katerimi je Crockerju preprečil, da bi še tretjič zapored v tej disciplini postal prvak. Bron je s sekundo zaostanka pripadel Venezuelcu Albert Subiratsu. V primerjavi z najboljšimi sta zanimiva tudi včerajšnja dosežka Ilirijana Petra Mankoča, ki je za pet stotink sekunde zaostal za finalom, če pa bi imel priložnost, da dosežek ponovi, bi osvojil šesto mesto.

Na 50 m delfin zmagala Alshammarjeva

Večer se je začel z žensko tekmo na 50 m delfin, ki jo je po odličnem začetku dobila švedska "veteranka" 30-letna Therese Alshammar pred deset let mlajšo Avstralko Danni Miatke in Nizozemko Inge Dekker. Novo priložnost za kolajno pa bo imela Alshammarjeva tudi v nedeljo na 50 m prosto.

Za presenečenje v moškem sprintu na 50 m prosto Tobriner

Sledil je moški sprint na 50 m prosto. Za presenečenje je poskrbel Američan Ben Wildman Tobriner, sicer član zmagovite ameriške štafete na 4 x 100 m prosto, ki je nastopil z osebnim rekordom 22,13, tekmo pa z 21,88 končal kot svetovni prvak. Prehitel je tudi najhitrejšega v letošnji sezoni na svetu, rojaka Cullena Jonesa, ki je zaostal šest stotink sekunde, še dodatne tri pa bronasti Šved Stefan Nystrand.

Zieglerjeva premagala "samo sebe"

V ženski konkurenci so prireditelji podelili še tri komplete kolajn. Najbolj zanimiv je bil obračun na 800 m prosto, kjer sta se za zmago borili francoska šampionka Laure Manaudou in Američanka Kate Ziegler. Manaudoujeva je tesno vodila 775 metrov, prav na koncu pa je bila v finišu hitrejša branilka naslova Zieglerjeva in z 8:18,52 in rekordom prvenstev za 28 stotink sekunde prehitela 20-letno Francozinjo, ki je z 8:18,80 postavila nov evropski rekord. Zieglerjeva je tokrat premagala "samo sebe" in osebni rekord popravila za dobrih šest sekund in si po naslovu na 1500 m obesila okrog vratu še drugo zlato kolajno.

Obenem je Zieglerjeva dosegla drugi najhitrejši izid vseh časov, svetovni rekord rojakinje Janet Evans (8:16,22) iz leta 1989 pa tokrat še ni bil dosegljiv. V ozadju je bron osvojila Američanka Haykley Peirsol, ki pa je za prvima zaostala že osem sekund.

Na 200 m hrbtno slavila Margaret Hoelzer

Ameriška himna se je zavrtela tudi po nastopu deklet na 200 hrbtno, kjer je slavila Margaret Hoelzer, ki se je Kirsty Coventry iz Zimbabveja na ta način oddolžila za poraz v Montrealu. Še drugi bron na SP je osvojila Japonka Reiko Nakamura.

"Domači" svetovni rekord

Domače gledalce so razveselile šele plavalke v štafeti na 4 x 100 m mešano, zadnji disciplini dneva, ki niso le ugnale konkurence, predvsem Američank, ampak so s 3:55,74 postavile tudi nov svetovni rekord. Eily Seebohm, Leisel Jones, Jessicah Schipper in Lisbeth Lenton so za za 1,56 sekunde izboljšale prav tako doslej avstralski svetovni rekord.

Luka Turk plaval nov državni rekord


Med slovenskimi plavalci je v soboto dopoldan nastopil le Radovljičan Luka Turk in na 1.500 m prosto z državnim rekordom 15:07,59 osvojil 12. mesto. Lasten rekord, dosežen na lanskem evropskem prvenstvu v Budimpešti, je popravil še za 1,53 sekunde. "Še en odličen nastop za Luko, žal pa je nastopil v najhitrejšem predtekmovanju v zgodovini plavanja," je dosežek pokomentiral selektor slovenske reprezentance Vlado Čermak.

In res. Na zadnjem prvenstvu v kanadskem Montrealu je bilo za nastop v finalu potrebno plavati 15:12,62, izid, ki bi tokrat pomenil "le" 18. mesto. Luka bi bil z današnjim dosežkom v Montrealu v predtekmovanju peti, tukaj pa je izjemen nastop zadostoval za 12. mesto. "Morda ne 15:02, a vedel sem, da bo treba glede na prijave plavati zelo hitro. Svoje sta potem opravila Američan Erik Vendt in Avstralec Grant Hackett, ki sta se v peti skupini spustila pod 15 minut in jasno je bilo, da bodo pospešili tudi vsi ostali. Za primerjavo izidov naj povem, da sem bil v Montrealu s 15:30 17., danes pa to ne bi zadostovalo za uvrstitev med 30 najboljših," je napredek rezultatov v tej disciplini pokomentiral plavalec Žita Gorenjke Radovljice.

Z novim državnim rekordom zadovoljen

Turk je bil z novim državnim rekordom seveda zelo zadovoljen, a je priznal, da je imel višje cilje, pred sezono celo izid 15:00, a mu je bilo jasno, da ga zaradi bolezni, ki se ga je lotila neposredno pred SP, ne bo dosegel. "Želel sem plavati okrog 15:05. Tudi to ne bi zadostovalo za finale, možnosti bi bile večje. Brez pretiravanja lahko trdim, da je bilo to moje najboljše plavanje doslej in moj daleč največji uspeh. Izpolnil sem tudi olimpijsko normo A in moj cilj tukaj je opravljen. Nastopil sem trikrat in dosegel tri osebne rekorde."

Turk se je ozrl tudi naprej, na olimpijsko sezono 2008. "Danes bom samo ležal, nato me čaka nekaj dni počitka, potem pa garanje v bazenu in fitnessu do olimpijskih iger. Vsako leto se najde kakšen nov, mlad in 'nor' plavalec. Mislim, da bo za olimpijsko finale v Pekingu treba plavati pod 15:00," je še dejal Turk, ki je že pred časom napovedal prav izid 15:00 in s tem torej tudi olimpijski finale.

V nedeljo bo nastopila še zadnja slovenska plavalka Anja Klinar, ki jo čaka paradna disciplina 400 m mešano.