Planiško letalnico preizkusilo 14 skakalcev

Letalnica bratov Gorišek, ki bo od četrtka do nedelje gostila najboljše smučarje skakalce sveta na finalu poolimpijske sezone 2006/07, je danes uspešno prestala preizkus.

Objavljeno
21. marec 2007 18.30
Planica - Letalnica bratov Gorišek, ki bo od četrtka do nedelje gostila najboljše smučarje skakalce sveta na finalu poolimpijske sezone 2006/07, je danes ob 14.20 uspešno prestala preizkus. Po obilnem sneženju, ki je prirediteljem malenkost prekrižalo načrte, je kot prvi planiški spektakel odprl nekdanji mladinski ekipni svetovni prvak izpred dveh let, Matevž Šparovec. Za njim je planiško velikanko preizkusilo še 13 skakalcev.

Šparovec odprl planiški konec tedna s skokom prek 200 metrov

Prvi se je po zaletišču spustil Šparovec, ki je poskrbel za navdušenje prizadevnih planiških delavcev, ki skrbijo še za zadnje popravke, in pristal pri 209 metrih, pozneje se je izkazalo, da je bil to tudi edini polet preko 200-metrske znamke. "Ne morem reči, da me je bilo strah, vendar so občutki na vrhu letalnice gotovo drugačni kot na navadnih skakalnicah. Pred samim skokom se tako in tako skušaš zbrati, umiriti in ne misliti na nič. Letalnica je kar dobro pripravljena," je vtise strnil Šparovec, ki mu je pripadla čast, da je odprl planiški konec tedna.

Padci zaradi premehkega doskočišča

Nato so znižali nalet in po letalnici spustili še 13 slovenskih skakalcev, kar štirje poizkusi pa so se zaradi premehkega snega končali s padci, zato so se prireditelji odločili, da že po 14 skakalcih predčasno končajo preizkus. Planiški delavci obljubljajo, da bo do jutrišnjega uradnega treninga in kvalifikacij vse nared, saj ponoči pričakujejo nizke temperature, ki bodo pomagale utrditi sneg v doskočišču.

Nikkola zadovoljen s pripravo letalnice

Preizkus je budno spremljal tudi glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola: "Letalnica je dobro pripravljena, le doskočišče je za zdaj še premehko, a bodo do jutri tudi to popravili. S fanti smo zmenjeni ob 17. uri, nato pa jih pred jutrišnjim uradnim treningom na letalnici danes čaka še suhi trening." Poskuse si je ogledal tudi reprezentant Primož Pikl, ki je v šali dejal, da je le malo manjkalo, pa bi si še sam nataknil smuči: "Vidi se, da je doskočišče mehko, da je na novo zapadli sneg zmehčal letalnico, a čez noč naj bi vse skupaj zmrznilo, tako da verjamem, da bo letalnica odlično pripravljena. Ko sem opazoval fante, me je kar 'matralo', da bi se tudi sam povzpel na vrh. Jutri bom šel z veseljem na letalnico, moj prvi cilj je, da se vpišem v 'klub 200', drugi pa, da bi v poletih čim bolj užival."

V kvalifikacijah 11 Slovencev

Četrtkove kvalifikacije, v katerih se bo za nastop na petkovi in sobotni tekmi borilo tudi 11 Slovencev: ob Piklu še Robert Kranjec, Jernej in Anže Damjan, Primož Peterka, Rok Urbanc, Jure Šinkovec, Robert Hrgota, Primož Roglič, Jurij Tepeš in Mitja Mežnar, se začnejo ob 11. uri, dve uri pred tem pa je na sporedu uradni trening.