Platini premagal Johanssona

Francoz Michel Platini je novi predsednik UEFA. Enainpetdesetletna nogometna legenda je danes na kongresu v Duesseldorfu premagala Šveda Lennarta Johanssona.

Objavljeno
26. januar 2007 15.35
Michel Platini
Duesseldorf - Francoz Michel Platini je novi predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA). Enainpetdesetletna nogometna legenda je danes na kongresu v Duesseldorfu s 27 glasovi delegatov proti 23 premagala dosedanjega prvega moža, Šveda Lennarta Johanssona, ki je bil na čelu vse od leta 1990. Platini, kapetan francoske nogometne reprezentance, ki je leta 1984 osvojila naslov evropskega prvaka, je dobil štiriletni mandat.

Pravico do volitev je imelo vseh 52 delegatov, v tajnem glasovanju pa sta bili dve glasovnici neveljavni. "Vzel sem si čas za pripravo na predsedovanje. Pripravljen sem," je takoj po izvolitvi povedal trikratni najboljši nogometaš Evrope, ki je kot igralec poleg v francoskem največji pečat pustil v dresu torinskega Juventusa. Kot funkcionar se je uveljavil leta 1998, ko je bil sopredsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva. Zelo tesno je sodeloval tudi s predsednikom Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Seppom Blatterjem, ki ga je pred volitvami tudi javno podprl. "Računal sem na pomoč številnih prijateljev. Da bi si zagotovil 27 glasov, je bilo treba veliko dela. To je zame velika zmaga, toda zdaj ne mislim odteči častnega kroga, saj se moje delo že začenja," je dodal Platini.

Svoj glas na kongresu je oddala tudi slovenska delegacija. "Volitve so bile zelo tesne, kar se je čutilo že dva dni, tako da se ni dalo napovedati izida. Oba kandidata sta bila kompetentna, strokovna. Za Johanssonom stoji 16-letno delo, s katerim je UEFA pravzaprav pripeljal do današnjega, zelo dobrega položaja. Po drugi strani bi kaj lahko v Platinijevo korist odločila karizma, ki jo je kazal že kot igralec, morda pa tudi Johanssonova leta. Z izvolitvijo smo zadovoljni, verjamem, da bomo obdržali takšen status v organizaciji, kot smo ga imeli že doslej. Tudi glede samih sprememb ne bo velike revolucije. Bolj ali manj je vse določeno, tudi financiranje zvez, tako da bo nadaljeval dosedanje delo. Vsekakor pa pričakujem, da bo še naprej podpiral srednje in manjše zveze, kar je obljubljal že pred volitvami," je za STA povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl.

Platini, sedmi predsednik UEFA in drugi Francoz na tem položaju, je sicer po volitvah poskrbel za malce zadoščenja v "Johanssonovem taboru", saj je Francoz kongres pozval k izvolitvi Šveda za častnega predsednika UEFA. "Lennart, to je zate. Potreboval te bom. Vsi moramo držati skupaj," je ob tem dodal Platini, ki med drugim želi omejiti število klubov iz ene države v ligi prvakov na tri (tako bi po en klub odvzel Italiji, Angliji in Španiji), hkrati pa ohraniti prvinskost nogometne igre z minimalnimi tehnološkimi pripomočki. Samega sebe je označil kot "dinamičnega nogometnega romantika", ki se bori za manjše države, graja moč denarja in poziva bogate klube k solidarnosti. Prav tako obljublja, da bo več časa preživel v pisarni v Nyonu in da bo uvedel starostno mejo za predsedniško funkcijo. Ravno z očitkoma o starosti in o prisotnosti na sedežu UEFA je Platini pred volitvami najbolj razjezil Šveda.

Tako kot Johansson pa podpira povečanje števila reprezentanc na evropskih prvenstvih s 16 na 24, kar je pozdravil tudi Zavrl. Za pripravo študije o možnosti razširitve EP, predlog je dala škotska zveza, je glasovalo kar 44 od 52 delegatov. Turnir so doslej razširili že dvakrat od uvedbe v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Najprej so leta 1980 s prvotnega finala četverice na turnir uvrstili osem ekip, število pa so spet podvojili leta 1996 za EP v Angliji. Kljub temu, da je velika večina glasovala za novo razširitev, pa obstaja tudi nekaj dvomljivcev. Eden najbolj vidnih je ikona nemškega nogometa Franz Beckenbauer, sicer novi predstavnik UEFA v izvršnem odboru FIFA. "Zakaj pa potem na EP ne igra kar vseh 52 reprezentanc?" je sarkastično pripomnil podpredsednik nemške zveze, ki je odkrito podprla Johanssona kljub dejstvu, da je bil tudi Šved za povečanje. Leta 2008 bo na EP v Švici in Avstriji sicer nastopilo 16 ekip, gostitelja EP 2012, za katerega kandidirajo Italija, Madžarska in Hrvaška ter Poljska in Ukrajina, pa bodo izbrali aprila.