Plavalca iz Konga lahko zaprosita za azil v Avstraliji

Avstralske oblasti so po plavalnem svetovnem prvenstvu v Melburnu pogrešile dva plavalca iz Konga, ki se nista vrnila v domovino, oziroma ju ni bilo na letalo, ki naj bi ju popeljalo nazaj v Afriko.

Objavljeno
04. april 2007 20.02
Melbourne - Avstralske oblasti so po plavalnem svetovnem prvenstvu v Melburnu pogrešile dva plavalca iz Konga, ki se nista vrnila v domovino, oziroma ju ni bilo na letalo, ki naj bi ju popeljalo nazaj v Afriko. Oblasti v Melbournu pa so v sredo že sporočile, da oba plavalca v Avstraliji lahko zaprosita za azil, saj v državi divja državljanska vojna.

Oba plavalca, Aymard Lumumuamu Dimbu in Iglay Dangassat Sissoulou, lahko v Avstraliji nemoteno ostaneta do 21. junija, ko se jima iztečeta vizuma. Avstralske oblasti pa so ob tem že sporočile, naj pazita na omenjena datuma, saj bosta potem v državi ilegalno, če ne bosta sprožila ustreznih postopkov za azil.

Avstralci so se z množičnimi zahtevami afriških športnikov za azil srečali že po lanskih igrah Commonwealtha, ko je na peti celini želelo ostati 40 Afričanov. Poseben primer je Kongo, kjer državljanska vojna divja že 10 let, v njej pa naj bi življenje izgubilo štiri milijone ljudi.