Plavalci napovedali uspeh v Melbournu

Plavalno reprezentanco, ki jo zastopa devet plavalcev, v zadnjem tednu marca čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Melbournu. Selektor Čermak je napovedal uspeh v Avstraliji.

Objavljeno
07. marec 2007 17.12
Ljubljana - V Ljubljani se je danes predstavila plavalna reprezentanca Slovenije, ki jo v zadnjem marčevskem tednu čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Melbournu. Selektor Vlado Čermak, ki je na zadnjem SP v kanadskem Montrealu ekipo popeljal do petih finalnih nastopov, je napovedal uspeh tudi za prvenstvo v Avstraliji, kjer bodo slovenske barve branili plavalci Peter Mankoč, Jernej Godec (oba Ilirija), Emil Tahirovič (Triglav), Matjaž Markič (Koper) ter Luka Turk, Sara Isakovič, Anja Klinar, Monika Močnik in daljinska plavalka Nika Kozamernik (vsi Žito Gorenjka Radovljica).

"Glede na postavljene norme in že dosežene izide bi se morali prav vsi uvrstiti med najboljših 16, kar je naš osnovni cilj. V Montrealu smo imeli pet finalnih nastopov, tudi tokrat sem optimist in morda bi imeli po dolgih letih z nekaj sreče lahko spet tudi medaljo. Imamo dobro ekipo, zadnji uspehi so bili vzpodbudni in prepričan sem, da se bomo uspešno vrnili s SP. Žal mi je, da po odhodu Blaža Medveška nimamo resnih možnosti, da bi sestavili štafeto, ki jo bomo skušali sestaviti za naslednje prvenstvo," pravi Čermak.

Manj zadovoljen je bil selektor daljinskih plavalcev, saj bo Slovenija v daljinskem plavanju zastopana le z Niko Kozamernik, ki si je nastop zagotovila lani s četrtim in petim mestom v svetovnem pokalu ter že na lanskem SP osvojila 9. in 13. mesto. "Prvenstvo je malce v napačnem času in letos ni bilo priložnosti, da bi še kdo dosegel normo. Tudi moja želja je, da se Kozamernikova uvrsti vsaj do 16. mesta," pravi Nace Majcen, hkrati pa dodaja, da bo konkurenca letos izjemna, saj je nastop na 10 kilometrov postal tudi olimpijski. Kozamernikova sama si želi izboljšavo svojih uvrstitev na SP.

Mankoč stavi na pravi dan

Načrti slovenskih plavalcev so v osnovi identični - osebni rekordi in izpolnitev norm za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. V podrobnejšem razgovoru pa so seveda višji. Peter Mankoč ni mogel prehvaliti razmer, ki jih je imel za delo v Južnoafriški republiki: "V osnovi je cilj norma A, če se na tekmi vse 'poklopi', pa je možno tudi več. Zmagati ne morem, drugi bom zelo težko, od tretjega do 14. mesta pa je na 100 m delfin možno prav vse, če bom res ujel pravi dan."

Emil Tahirovič priznava, da s svojimi izidi letos še ni najbolj zadovoljen. Na zadnjem SP je nastopil v treh finalih: "Imam svoje cilje. Če bi res nastopil še enkrat v obeh finalih v prsnem slogu, bi jih presegel, štafete letos tako ali tako ni. Disciplini sta enakovredni, finale je želja, seveda pa bom moral prav na tej tekmi pokazati, kaj sem celo leto delal. Po drugi strani bo zelo pomemben izid, saj je tekmecev vse več in vse večja je gostota izidov." Eden njegovih tekmecev bo tudi Matjaž Markič, ki si želi predvsem olimpijsko normo na 100 m prsno, za katero z osebnim rekordom zaenkrat zaostaja 46 desetink. "Na 50 m prsno je cilj finale, tam pa je seveda možno prav vse, podobno kot v Madridu, Budimpešti ali pa Trstu. Izpustil sem decembrski nastop v Helsinkih in upam, da se bo napredek pokazal v Melbournu."

Največje težave ima Luka Turk, ki je na zadnjem mitingu dosegel vzpodbudne izide, njegov cilj na SP je bil izid 15:00, zdaj pa je že teden dni brez treninga zaradi vnetja ušesa. "Glede na priprave in izide bi imel samozavest, da bi me kar nosilo. Zdaj ne upam ničesar napovedati. Želja seveda je 15:00, a se bom nato vseskozi spraševal, kaj bi naredil, če bi normalno treniral. V Lyonu sem bil res zelo hiter na 400 prosto, seveda pa zdaj kaj težko napovedujem. Kljub temu pričakujem, da bodo rezultati bistveno boljši kot v Melbournu."

Kaj sledi rekordom Isakovičeve?


V ženski konkurenci je prva slovenska favoritinja Sara Isakovič, finalistka zadnjega SP na 200 m prosto, ki pa po izjemnem osebnem rekordu v Lyonu letos stavi na 200 m delfin. "Trdno verjamem, da osebni rekord lahko še izboljšam in videli bomo, kam me to lahko pripelje. Izid nameravam potrditi že konec tedna na mitingu v Berlinu, potem pa bomo videli." Isakovičeva dodaja, da ji je termin letošnjega SP pisan na kožo, saj jo po SP čaka priprava na maturo.

Anja Klinar je v pripravljalnem obdobju dosegala boljše izide kot v lanski sezoni, zato si želi, da bi se čimbolj približala izidom, ki jih je že dosegala. "Malce sem za slabše rezultate kriva sama, saj mi sem in tja manjka motivacije, da bi 100-odstotno izpolnila vse zahteve na treningih. Kljub temu sem letos hitrejša kot lani, upam, da bom vsaj na 400 m mešano blizu osebnega rekorda, in z malce sreče bi se mi morda izšel tudi finalni nastop." Klinarjeva dodaja, da je dobro trenirala tudi lani pred Budimpešto, da pa jo je takrat pokopala trema. Trenutno čuti manj pritiska kot v preteklih letih, kar lahko na nastop le dobro vpliva.

Še najmanjši cilji so vnaprej določeni pri novinki na SP Moniki Močnik, ki si želi predvsem osebnih rekordov, tudi selektor Vlado Čermak pa ob tem dodaja, da je njena naloga, da se na prvenstvu čim več nauči za naprej in nabere potrebne izkušnje. Čermak je ocenil tudi pričakovanja za Jerneja Godca, ki se pripravlja in študira v ZDA. "Jernej je precej obremenjen s študijem. Hkrati ga v ekipi potrebujemo. Je izjemno pozitivna oseba, ki tako vpliva tudi na druge, hkrati pa je na tekmah vedno upravičil pričakovanja, zato je tudi zanj načrtovana uvrstitev v polfinale."

Ob robu novinarske konference je Plavalna zveza Slovenije podpisala tudi sponzorsko pogodbo z novim opremljevalcem, Diano.