Plavalci zadovoljni z izkupičkom

Slovenski plavalci so se v ponedeljek vrnili s plavalnega evropskega prvenstva v 25-metrskih bazenih, ki je potekalo v Helsinkih in kjer je Peter Mankoč osvojil zlato medaljo na 100 m mešano in srebrno na 100 m delfin.

Objavljeno
11. december 2006 22.01
Peter Mankoč
Brnik - Slovenski plavalci so se v ponedeljek vrnili s plavalnega evropskega prvenstva v 25-metrskih bazenih, ki je potekalo v Helsinkih in kjer je Peter Mankoč osvojil zlato medaljo na 100 m mešano in srebrno na 100 m delfin. Selektor slovenske reprezentance Vlado Čermak je ob vrnitvi izpostavil, da je za še večji uspeh manjkal kanček športne sreče.

"Tudi prvenstvo na Finskem je potrdilo, da je plavanje v vzponu in tokrat smo videli še večjo zgoščenost rezultatov. Hkrati pa je udeležba na EP v 25-metrskih bazenih vse širša in vse bolj kakovostna. S štirimi finalnimi uvrstitvami in skupno 18 uvrstitvami med najboljših 16 oziroma v polfinale smo lahko še kako zadovoljni. Pred odhodom sem napovedal komplet medalj, do katerega so nam zmanjkale štiri stotinke sekunde (Emil Tahirovič na 50 m prsno op. p.)," je ob vrnitvi na brniško letališče povedal selektor Čermak.

Ob tem ne gre prezreti, da je Slovenija nastopila z vsega 12 plavalci, med "udarnimi" so manjkali lanski dobitnik brona v Trstu Koprčan Matjaž Markič, Ilirijan Jernej Godec, ki ima študijske obveznosti v ZDA, in Sara Isakovič, ki je tik pred EP zbolela. Kljub temu je slovenski izkupiček na tovrstnih tekmovanjih narasel že na 36 medalj.

Glavno besedo na novinarski konferenci je imel dobitnik medalj Mankoč, ki je okaral TV Slovenija, ker na EP ni poslala svojega poročevalca. "Mislim, da smo eden nosilnih slovenskih športov in da gre tukaj tudi za nespoštovanje," je dejal Mankoč in dodal, da je vse svoje cilje na EP izpolnil: "Na 100 m delfin sem napovedal čas pod 51 sekundami, na 100 m mešano pa sedmo zaporedno zlato medaljo ter obe napovedi uresničil."

Tahirovič je vnovič izgubil boj s stotinkami in tekmeci. "Imel sem malo nesreče z uvrstitvijo, a z nastopom nisem nezadovoljen. Rad pa bi se zahvalil tudi ekipi, saj smo vsi po vrsti navijali eden za drugega in imeli v reprezentanci res izvrstno vzdušje." Zadovoljna pa je bila tudi Klinarjeva, finalistka na 400 m mešano, ki je v Skandinaviji osvojila sedmo mesto, za naslednje leto pa obljubila boljšo uvrstitev.

Plavalne sezone pa s tem še nikakor ni konec. Že v četrtek bo Plavalna zveza Slovenije v Ljubljani razglasila najboljše plavalce v letu 2006, v soboto in nedeljo bo v Mariboru močan mednarodni miting, na katerem se bo od aktivnega plavanja poslovil Blaž Medvešek, ki bo nastopal ob boku nekaterim plavalcem, s katerimi se je meril v karieri. Prihodnji teden pa Peter Mankoč v Ljubljani prireja še močan ekshibicijski miting na izpadanje.