Po dekletih novo sezono odpirajo še fantje

Na ledeniku Rettenbach je vse pripravljeno za uvodno veleslalomsko tekmo, ki bo pomenila prvi pravi preizkus pripravljenosti alpskih smučarjev v novem svetovnem pokalu. Slovenska odprava bo začela sezono v okrnjeni sestavi.

Objavljeno
25. oktober 2009 10.36
Na superveleslalomu v Whistler Mt.
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Sölden - Od Slovencev bo nastopil bo le novinec Miha Kürner, ki v svojem prvencu v Söldnu upa na svoj prvi veliki finale. Za razliko od ženske tekme na današnji Slovenci ne bodo v ospredju. Po četrtem mestu Tine Maze, ki je včeraj dobila potrditev dobre forme, ima slovenski tabor v Söldnu bolj skromna pričakovanja. Največja pomanjkljivost izbrane vrste je prav veleslalom, ko sta zaradi zdravstvenih težav odpovedala najboljša veleslalomista Aleš Gorza s ponavljajočimi se hudimi bolečinami v hrbtu in Bernard Vajdič, ki okreva po operaciji ukleščenega živca v križu.

Vse tako sloni na ramenih 22-letnega smučarja iz Mošenj na Gorenjskem. Član blejskega kluba bo na ledeniškem debiju v svojem petem poskusu v svetovnem pokalu skušal z ne prav prijazno štartno številko 59 osvojiti prve točke v najmočnejši konkurenci. Za mladega smučarja bi bila uvrstitev med trideseterico zelo lep uspeh. Vsi štirje njegovi dosedanji poskusi v prejšnji sezoni v Leviju, Sestrieru in Kranjski Gori niso bili uspešni.

Vodja moške ekipe Urban Planinšek pričakuje dober ledeniški debi. Glavni trener sicer skopari z napovedmi, a je zadovoljen, da je Miha, ki je na začetku svoje poti v svetovnem pokalu, dobro pripravljen in da je naredil korak naprej.

Na tekmi se bo sicer zbrala skoraj vsa svetovna elita. Najboljši veleslalomist minule sezone Švicar Didier Cuche s štartno številko ena bo razbil led. Najboljši Avstrijec Benjamin Raich, najboljši Američan Ted Ligety, najboljši Norvežan in zmagovalec skupnega seštevka Aksel Lund Svindal, najboljši Francoz Jean-Baptiste Grange, najboljši Hrvat Ivica Kostelić pa je le nekaj smučarjev, ki so minulo sezono krojili vrh in ne želijo izpustiti uvoda. Na startu ne bo Švicarja Daniela Albrechta, lanskega zmagovalca Söldna, ki je v nadaljevanju sezone na treningu v Kitzbühlu grdo padel in komaj preživel. Na startu ne bo tudi dvakratnega zmagovalca Söldna Američana Bodeja Millerja.

Po Söldnu bodo smučarji in smučarke nato imeli skoraj tri tedne časa, da se pripravijo na slaloma v Leviju na Finskem, ki jima bo konec novembra sledila naporna severnoameriška turneja.