Po hat-tricku v Lodzu v Katowice po prvi polfinale

Kakor je slovenska reprezentanca začela 36. EP v košarki, tako ga tudi nadaljuje: odločno in brez popuščanja, navzlic vsem težavam in sinočnji skušnjavi, da bi prihranila nekaj moči za nastop v četrtfinalu.

Objavljeno
17. september 2009 14.06
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Lodz - Slovenija je po zmagi s Turčijo (69:67) osvojila 1. mesto v skupini F in se tako izognila vselej neugodni Grčiji. Jutri ob 21. uri se bo v Katowicah s Hrvaško udarila za prvi polfinale na svojem devetem EP.

Lepi zmagi navkljub bi bilo težko spregledati, da je bilo že sinoči marsikaj podrejenega četrtfinalu. To je bilo videti že med ogrevanjem, ko je obsedel tudi Domen Lorbek. Bolečine v vratu mu pač ne bi dovolile normalne igre. Zato je dokaj hitro dobil priložnost – še pred koncem uvodne četrtine – Jaka Klobučar, ki je pred tem igral na EP pičlih sedem minut. In resnici na ljubo so tudi Turki prihranili kakšnega aduta v rokavu ter porazdelili minutažo nekoliko drugače kot ob prejšnjih petih zaporednih zmagah.

Slovenija je v takšni prestižni tekmi začela veliko bolje. Zlasti Boštjan Nachbar in Primož Brezec, ki je popravil svoj iztržek pri metih za tri točke na letošnjem EP na 3:3 in že v prvi četrtini zbral štiri skoke; pred tem jih je v petih tekmah skupaj zmogel le osem. Turki so s koši krilnega centra Ersana Ilyasove izenačili na 9:9, nato pa vse bolj od daleč gledali v hrbet naše košarkarje. V 8. minuti je slovensko moštvo že vodilo z 22:12, sredi druge četrtine celo s 37:18 po dveh trojkah Jake Lakoviča in eni Gorana Jagodnika.

Turki so ob visokem zaostanku le zaigrali bolj zavzeto in s consko obrambo postajali vse bolj nadležni. Predvsem pa je Hidayet Turkoglu pokazal, da se je otresel težav z načetim kolenom in da je mojster najvišjega evropskega kova. Pod njegovim vodstvom so se košarkarji Bogdana Tanjevića lotili na prvi pogled nemogoče naloge. Toda ko jim je v pičlih petih minutah uspel niz 14:0 za znižanje na 32:37, so uvideli, da so na pravi poti. Kajti močno so načeli samozavest Slovencev, ki je pri napadanju conskih okopov izjemnega pomena.

Jaka Lakovič je tudi med sinočnjo tekmo prebil na parketu kar 38 minut. Toda njegov trud ni zadostoval, saj je Slovenija igrala v nasprotju s filozofijo Jureta Zdovca, da je potrebno consko obrambo napadati prek centrov. Njegovi izbranci so veliko metali za tri točke in tudi precej zadeli (Lakovič 4:6, Nachbar 3:5, Jagodnik 3:7, S. Udrih 2:8), a so igrali premalo raznovrstno in lajšali delo tekmecu. Turčija se je pač osredotočila na nasprotne napade ter igro »notri-ven« in v 27. minuti celo prešla v prvo vodstvo z 48:47. Delni rezultat v 12 minutah igre je bil torej kar 30:10 za gostitelje SP 2010.

Na srečo so se Slovenci po strmoglavljenju odbili od trdih tal in se znova začeli vzpenjati. Lakovič in Jagodnik sta s trojkama prinesla vodstvo s 60:52 in bila s soigralci kos zadnjemu jurišu Turkov. Samo Udrih je sicer neprevidno storil osebno napako nad Enderjem Arslanom pri metu za tri točke in na drugi strani zadel le en prosti met, toda zadnji napad tekmecev, ki so imeli na voljo 9,7 sekunde, se je končal z zgrešenim poskusom trojke Engina Atsürja.

Po »hattricku« v Lodzu se bo Slovenija poskušala prvič prebiti med najboljšo četverico stare celine. V primeru včerajšnjega poraza bi se Slovenija udarila z vedno neugodno Grčijo, tako pa bo poskušala razbliniti upe naših sosedov, ki so doslej igrali izjemno neprepričljivo.