Po zaslugi Sile v Tivoliju spet veselo

Hokejisti Tilie Olimpije so v Tivoliju le prekinili niz porazov v EBEL in proti vodilnemu moštvu na lestvici Graz 99er zmagali s 5:3. (5:0, 0:1, 0:2). Manj uspešni so bili Jeseničani, ki so v Linzu zabeležili še en poraz.

Objavljeno
30. oktober 2009 22.53
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Navijači Olimpije so po dolgem času dvorano zapustili z nasmehom na licu. Olimpija je prekinila črn niz sedmih zaporednih neuspehov in to ne proti kakršnemu koli moštvu, ampak proti vodilnemu Grazu 99-ers. Zmago, prvo v tretjem medsebojnem srečanju, se je zagotovila v prvi tretjini, v kateri je dosegla pet lepih golov, vse ob igri 5:5. Veliko zaslug za visoko vodstvo je imel tudi vratar Aleš Sila (zamenjal je Norma Maracla), ki je s svojimi obrambami preprečil, da se tekma ni odvila v drugo smer.

Avstrijci so bili namreč v uvodu tekme mnogo boljši tekmec. Oblegali so domača vrata, si priigrali veliko priložnosti, že po šestih minutah bi lahko oni vodili s 5:0, toda za neučinkovitost so bili kaznovani. V šesti minuti je po protinapadu Egon Murič izza vrat podal plošček v sredino, kjer je bil na pravem mestu Matej Hočevar, ki je začel strelske vaje, katere so do 16. minute nadaljevali Matt Higgins, Frank Banham, Travis Brigley in Žiga Pance. Že pri izidu 3:0 je Graz začasno minila volja do igre, tako da so Ljubljančani tudi zagospodarili na igrišču. Ob koncu tretjine so imeli prvo številčno premoč na ledu (4:3), toda izid se ni spremenil.

 

Premoč Ljubljančanov se je nadaljevala, toda po nekaj zapravljenih priložnostih so na polovici tekme prejeli gol. In to milo rečeno zelo sumljivega. Po strelu Jeana Philippa Pareja je plošček zadel Markusa Peintnerja, ki je mimogrede stal še v vratarjevem prostoru. Gol je Avstrijcem dal nekaj zagona, toda njihove napade je uspešno zaustavljal Sila, ki ni klonil niti ob koncu tretjine, ko so imeli tekmeci nekaj časa celo dva igralca več na ledu. Gostiteljem se je v zadnjih trenutkih v igri 3:5 celo ponudila velika priložnost, toda Boštjana Goličiča, ki je neoviran drsal proti vratom, je prehitel zvok sirene.

 

Sila je svoje delo izvrstno opravljal tudi v zadnjem delu, ko so gostje spet pritiskali. V 45. minuti je sicer klonil po protinapadu Stefana Herzoga, toda njegove obrambe so vendarle preprečile, da bi se Štajerci nevarneje približali. V zadnji sekundi so z močnim strelom Rodneyja Jarretta sicer ob številčni premoči dosegli še tretji gol, toda zmagovalec je bil znan že prej. Tudi zelenobeli, ki so se v zadnji tretjini v glavnem branili, bi lahko dosegli še kakšen zadetek, a so očitno v prvi tretjini porabili vse naboje.

 

Jeseničani sklonjenih glav tudi iz Linza

 

Niz porazov slovenskih prvakov se nadaljuje. Zadnjega so zabeležili v Linzu, kjer niso znali obdržati vodstva 2:0 po dveh tretjinah in niti neodločenega izida, ki so ga držali še 32 sekund pred koncem tekme.

 

Jeseničani so v Linz dopotovali brez Razingarja in Remarja, toda že po uvodnem sodniškem metu pokazali, da niso prišli le na izlet, temveč po dve točki. Borbena igra je krasila železarje skozi vso tekmo, po dveh tretjinah so imeli dva zadetke prednosti, a se jim na koncu vnovič ni izšlo. Že v drugi polovici druge tretjine so potrošili ogromno energije, kajti glavni sodnik je železarje izključeval kot po tekočem traku, a je bila jeseniška obramba izvrstna. V zadnji tretjini so bili domači za odtenek nevarnejši, izid so uspeli izenačiti in ko je že vse kazalo, da bomo gledali podaljšek, je glavni sodnik najprej pod prho predčasno poslal Dücka (minuto in 26 sekund pred koncem), kazen igre pa si je prislužila tudi klop železarjev, ker so se jezili nad sodniško odločitvijo.

 

Dva igralca več na ledeni ploskvi sta bila voda na mlin črnim krilom, ki so to prednost znali unovčiti in le pol minute pred koncem tekmo odločili v svojo korist. Železarjem gre vnovič le tolažba, ker so igrali odlično, a to ne pomaga kaj prida, saj so najbolj pomembne točke. Pred reprezentančnim odmorom bodo hokejisti Acronija v nedeljo gostili Madžare.