Po Zdovčevi izključitvi strmo navzdol

Po sredinem porazu proti Litvi slovenska košarkarska reprezentanca ni našla pravega orožja niti proti gostiteljem iz Španije. Brez kapetana Matjaža Smodiša so na turnirji v Sevilli klonili z 71:89.

Objavljeno
21. avgust 2009 00.57
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Sevilla - V drugem nastopu na turnirju v Andaluziji je slovenska košarkarska reprezentanca doživela drugi poraz, vendar je bil občutek tokrat nekoliko prijetnejši kot po dvoboju z Litvo; vsaj v prvem polčasu. Svetovnemu prvaku se je namreč odločno postavila po robu na njegovem parketu in večkrat sprožila vzdihe na polnih tribunah. Ena od ključnih prelomnic je bila izključitev Jureta Zdovca pri rezultatu 35:35 tri minute pred polčasom.

 

V slovenski zasedbi je končno zaigral tudi Beno Udrih. V začetni peterki si je delil vlogi dirigenta ter strelca z Jako Lakovičem in ob njunih rokadah domača obramba ni imela lahkega dela. Da je Slovenija po zaostanku z 2:5 prevzela pobudo in vodstvo s 13:8, pa ima največ zaslug Erazem Lorbek. Kot da bi ga navdihoval španski selektor Sergio Scariolo, ki mu pri Unicaji Malagi ni ponudil prave priložnosti in ga je odpisal že sredi sezone, mu je hitel dokazati, kakšno napako je storil. Že v prvi četrtini je dosegel 12 točk in navzlic počitku v drugem delu tekme dočakal glavni premor z imenitnim izkupičkom 18 točk ob metu iz igre 8:10.

 

Španci so bili presenečeni ob takšnem začetku tekme, ki bi bil lahko zanje še bolj klavrn, če ne bi s srčnostjo prišli do številnih odbitih žog pod košem gostov in nekako stlačili druge ali tretje odbitke skozi obroč. Po trojki Aleksandra Vujačiča, prvem njegovem košu v pripravljalnem obdobju za EP, je Slovenija ob začetku druge četrtine vendarle vodila s 24:19 in po petih zaporednih točkah Jurice Golemca s 33:29 v 14. minuti.

 

Tedaj so sodniki, tako kot je žalostna praksa v domala vseh reprezentančnih ogrevalnih tekmah, postajali vse bolj »domoljubni« in poskušali pomagati rojakom. Zdovcu so njihove odločitve naglo dvignile pritisk in zaradi ugovarjanja si je prislužil izključitev, po kateri je moral za krmilo poprijeti Tomo Mahorič. Španija je medtem že dobila želeni zalet. S šestimi prostimi meti je prišla do vodstva z 41:35 in dočakala polčas z manjšo prednostjo navzlic ogorčenemu odporu E. Lorbka in Gorana Dragiča, ki je do tedaj dosegel 10 točk. Manjkali pa so predvsem koši Lakoviča (ob glavnem premoru z ničlo) in Boštjana Nachbarja (3).

 

Pomanjkanje razpoloženih mož je prišlo še bolj do izraza v nadaljevanju. Pri 51:47 so Španci zaigrali v višji prestavi, ki ji Slovenija ni mogla enakovredno slediti; še posebej ko so se gostitelji zgrinili ob E. Lorbku in ga postopoma utrudili. V 34. minuti je tako semafor kazal že 62:51, domača reprezentanca pa je menjavanju posamičnih in conskih obrambnih različic našla ritem po svojem okusu. Ko je Rudy Fernandez v svojem šestem poskusu le zadel za tri točke in nemudoma dodal še eno trojko, je povišala svoj naskok na 79:63, s čimer je bil zmagovalec dokončno odločen.

 

Jutri ob 18.15 se bo Slovenija pomerila še z Veliko Britanijo, ki je včeraj izgubila z Litvo z 62:97 (Betts 12, Freeland 10, George 9; D. Lavrinovič 17, Delininkaitis 15, Kleiza 14).