Poiree tretjič, Glagowova drugič

Z zasledovalnima tekmama za svetovni pokal so se v nedeljo biatlonci poslovili od Lahtija.

Objavljeno
04. marec 2007 18.45
Lahti - Z zasledovalnima tekmama za svetovni pokal so se v nedeljo biatlonci poslovili od Lahtija. V moški konkurenci na 12,5 kilometra je še tretjo zmago v tretjem nastopu po SP osvojil Francoz Raphael Poiree, v ženski pa je na deset kilometrski razdalji prvo mesto iz sprinta ubranila Martina Glagow.

Med moškimi je Poiree osvojil 43. zmago v karieri in se v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil na drugo mesto. Preostali mesti na stopničkah sta zasedla Nemca Michael Greis, vodilni v svetovnem pokalu in Sven Fischer, ki je Greisu na koncu zaradi boja za skupno zmago prepustil položaj brez pravega boja in Greis se je rojaku takoj po prihodu v cilj tudi zahvalil: "Hvala, ker na koncu nisi šel na vse, to so lahko tri zelo pomembne točke v končni razvrstitvi."

Kljub neverjetni formi in uspehom je Poiree po tekmi še enkrat potrdil, da se po sezoni poslavlja od aktivnega športa: "Te odločitve ne mislim spreminjati. Hčerka Ema mi je rekla, da me ima rada in naj bom več z njo. Vem, da otrok ne laže in čez dobrih 14 dni bo zame na prvem mestu le družina," je dejal Francoz, zelo zadovoljen tudi z novo zmago: "To ni bila le moja 43. zmaga v karieri, ampak tudi 100. stopničke, zato sem dodatno vesel. Kaj naj rečem. Sem v dobri tekaški formi, a še boljši strelski, saj sem kljub težkim razmeram zadel vseh 20 strelov. Spet sem imel tudi odlično pripravljene smuči."

Na današnji tekmi je bil Poiree v vodstvu od starta do cilja. Do tretjega streljanja se ga je držal Greis, ki je moral nato v kazenski krog, prav na koncu pa so se za stopničke borili Greis, Fischer, Rus Ivan Čerezov in Norvežan Halvard Hanevold, a sta bila Nemca v smučini premočna. Poraženec svetovnega pokala v Lahtiju pa je pravzaprav Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki je pred prvim nastopom na Finskem vodil v svetovnem pokalu, na SP nordijskih smučarjev ni uresničil lastnih ciljev, v biatlonskem svetovnem pokalu pa je zdaj na četrtem mestu, že 113 točk za vodilnim Greisom.

Med dobitnike točk sta se uvrstila tudi oba slovenska tekmovalca. Klemen Bauer je zasedel 17. mesto, Janez Marič pa 30. Uspeh je bil pomemben predvsem za Bauerja, ki je v soboto v sprintu s 16. mestom dosegel uvrstitev kariere, tokrat pa jo je z mesto slabšo uvrstitvijo potrdil. Enaindvajsetletni Ihančan je vnovič pokazal izjemno tekaško formo in v zadnjem krogu prehitel tri tekmovalce. Marič je višjo uvrstitev zapravil na zadnjem streljanju, ko je zgrešil tri strele.

Na ženski tekmi so nemške tekmovalke prvič v zgodovini zasedle prva štiri mesta. Za Glagowovo so se zvrstile Kati Wilhelm, Kathrin Hitzer in Andrea Henkel. Razplet je bil podoben nemški tekmi, saj je imela zmagovalka lepo prednost, Wilhelmova je bila osamljena na drugem mestu, v skupini, ki se je borila za bron, pa sta imeli največ moči Nemki. "Ob zmagah je lahko govoriti. Počutim se dobro, pripravljena sem vrhunsko in če pridejo še uspehi, sem tudi razbremenjena. Seveda pa zmag nisem pričakovala," je po tekmi povedala zmagovalka. Zelo zadovoljna je bila tudi Wilhelmova, ki ima v svetovnem pokalu zdaj 35 točk prednosti pred Švedinjo Anno Carin Olofsson.

Tadeja Brankovič je v nedeljo napredovala s 17. na osmo mesto, Teja Gregorin pa z 28. na 21.. Dijana Grudiček je bila 46., Andreja Mali pa 48. Brankovičeva je devet mest pridobila po zaslugi izjemnega streljanja, pridobila pa je tudi Gregorinova, ki je bila predvsem v smučini že hitrejša, kot na zadnjih dveh tekmah. "Tadeja je bila spet med najhitrejšimi v teku, zadela je tudi vseh 20 tarč, zato jo lahko za dosežek le pohvalim. Morda je streljala malce počasneje kot bi lahko, saj je šla na zanesljive zadetke, a v seštevku se je izšlo v redu. Tudi Teja je nastopila zelo dobro, streljala lepo v ritmu, dvakrat zgrešila, zato pa malce popravila tek. Ni sicer v povsem takšni formi kot na SP, a mislim, da gremo na zadnji tekmi svetovnega pokala lahko kar optimistični," je po tekmi menil ženski trener Tomaš Kos.

Karavana svetovnega pokala se prihodnji teden seli v Oslo.