Pokal v roke Heliosa

Na zaključnem košarkarskem turnirju pokala Spar je v finalu slavila ekipa domžalskega Heliosa, ki je s 77:70 premagala košarkarje Uniona Olimpije.

Objavljeno
11. februar 2007 21.30
Košarkarji Heliosa so prvič postali pokalni zmagovalci
Ljubljana - Košarkarji Heliosa so v finalu zaključnega turnirja pokala Spar v Ljubljani premagali Union Olimpijo s 77:70 (26:19, 44:29, 59:50). Domžalčani so tako osvojili svojo prvo lovoriko v članskih tekmovanjih v samostojni Sloveniji.

Helios iz Domžal je osvojil svojo prvo lovoriko v zgodovini. V finalu zaključnega turnirja je povsem zasluženo premagal branilce naslova in trinajstkratne prvake pokalnega tekmovanja, igralce Uniona Olimpije. Helios je šele četrta ekipa v Sloveniji, ki ima v vitrini pokalni naslov (Kovinotehna Savinjska Polzela 1996, Pivovarna Laško 2004), ter peta s katerim koli naslovom v članskih tekmovanjih (Krka).

Domžalčani so bili v prvem polčasu popolni gospodarji parketa na Kodeljevem. S požrtvovalno, agresivno obrambo in uspešno igro v napadu so že v prvi četrtini naredili občutno razliko in pokazali, da bodo storili vse za premierno klubsko lovoriko. Vodstvo s 26:19 so do 13. minute nadgradili na 31:21, po kratkem premoru, ko je Union Olimpijo reševal le Markoišvili (12 točk v prvem polčasu), pa so v zaključku prvega dela še enkrat pospešili ritem igre. Kot za šalo so se sprehajali pod koš Ljubljančanov, dosegali točke iz protinapadov in razdalje ter tako v 19. minuti prišli do 18 točk naskoka (44:26).

Medtem ko je Helios odlično odigral prvih 20 minut, je Union Olimpija razočarala v vseh pogledih. Od desetih prostih metov je zadela le dva, prejela je 44 točk, izgubila skok, najboljši posameznik Rannikko pa je dosegel zgolj 5 točk. V nadaljevanju so Tivolčani sicer popravili vtis, toda visokega zaostanka niso uspeli nadoknaditi. Proti koncu tretjega dela (58:50) in na začetku zadnjega (59:53) so za trenutek ogrozili zmagoslavje Heliosa, ki pa je še pravočasno uredil svoje vrste in se v 35. minuti znova oddaljil na 65:53. Zadnji obupni poskus Uniona Olimpije po preobratu se je končal pred sklepnimi sekundami, tako da so lahko navijači Heliosa že pred iztekom časa slavili zgodovinsko zmago.