Kdo bo branil slovenske barve na 50. Pokalu Vitranc?

Trenerji še niso določili domače ekipe za slalom in veleslalom alpskih smučarjev za svetovni pokal v Kranjski Gori. Slovenija, kot prirediteljica, ima na voljo obsežno kvoto, ki jo bodo v slovenskem taboru skušali vsekakor zapolniti, čeprav po ne preveč bleščeči sezoni stanje v ekipi za tehnične discipline ni rožnato.

Objavljeno
02. marec 2011 07.03
Posodobljeno
02. marec 2011 07.21
D. O., delo.si
D. O., delo.si
Kranjska Gora - Medtem ko se v slalomu v zadnjih letih najde slovenski tekmovalec v prvi petnajsterici vitranškega spektakla, pa Slovenci v veleslalomu niso več niti najmanj konkurenčni. Tako nobenega Slovenca ni bilo v veleslalomskem finalu Vitranca že od leta 2007 naprej. Tudi letošnja sezona v tej disciplini ne obeta prav veliko, saj Slovenci v veleslalomu v letošnji sezoni še niso osvojili točk. Nekoliko boljše razmere so v slalomu, kjer sta med dobitniki točk v tej zimi Mitja Valenčič in Matic Skube, poroča STA.

Prav slednja tako ostajata edini orožji za finale na progi Podkoren. Nekdanji svetovni mladinski slalomski prvak Skube je potreben zagon dobil na zadnjem slalomu v Banskem, ko je z 19. mestom osvojil drugi rezultat kariere. V Kranjski Gori sicer točk še ni osvajal. Nič kaj spodbudne popotnice za domačo tekmo pa z zadnje tekme svetovnega pokala nima prvi slovenski slalomist Valenčič, ko je v Banskem izpadel iz prve trideseterice.

»Upam, da Bansko ne bo pustilo težkega, negativnega pečata. Mislim, da je Mitja dovolj motiviran in da bo zbral vse svoje moči in na Vitrancu nastopil dovolj dobro. Nobenega jamstva pa ni glede na to, da je slalom disciplina še najbolj podobna loteriji, ko najmanjša možna napaka pomeni odstop in izgubo časa,« je po bolgarski slalomski preizkušnji povedal trener moške ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj. Valenčič je bil lani v Kranjski Gori najboljši Slovenec na 13. mestu.

Nastop imata zagotovljen le Valenčič in Skube

Kdo od Slovencev bo nastopil v Kranjski Gori, še ni povsem znano. »Zanesljivo bosta nastopila Valenčič in Skube, priložnost bomo dali tudi Mihi Kürnerju, ki je v superkombinaciji v Banskem osvojil svoje prve točke v svetovnem pokalu,« je dejal Čebulj. »Imamo možnost nastopa po šest tekmovalcev na slalomu in veleslalomu glede na to, da smo prireditelji. Kvoto bomo izkoristili, bomo pa dali možnost tudi mlajšim tekmovalcem, ki se preizkušajo na tekmah evropskega pokala in na drugih tekmah nižjega ranga.« Med možnimi člani ekipe je Klemen Kosi, v slalomu četrti na mladinskem svetovnem prvenstvu v Crans Montani. Zadnjo besedo o njegovem prvem startu na tekmah najvišje ravni bo imel Roman Rozman, trener ekipe za evropski pokal.

V širšem krogu sta tudi že skoraj pozabljena veterana Bernard Vajdič in Mitja Dragšič, ki sta v zadnjem času trenirala samostojno. Za Dragšičem in Vajdičem je ena slabših sezon, saj prepotrebnega preboja v finale ni bilo, na zadnjih nekaj slalomih pa ju trener na tekme svetovnega pokala ni uvrščal.

Zdravstvene težave Gorze

Še slabše stanje kot v slalomu je v veleslalomu. Nekdaj prva veleslalomska violina Aleš Gorza ima velike težave s poškodbo prepone, zato je njegov nastop v Kranjski Gori vprašljiv. Po mnenju trenerja imajo poleg Gorze, če bo dovolj pripravljen, še največjo možnost osvojiti prve slovenske veleslalomske točke v sicer sušni sezoni Janez Jazbec, Skube in Kürner, ki pa z visokimi startnimi številkami nimajo pravih možnosti za preboj med najboljših trideset v zaostreni svetovni konkurenci.

»Za veleslalomsko ekipo so dobri treningi z ekipami Francije, Italije, Avstrije in lahko samo rečem, da so bili naši tekmovalci na treningu več kot konkurenčni. Upam, da bomo vsaj približno na tak način nastopali tudi na tekmi v Kranjski Gori. Vsi tekmovalci, ki bodo nastopili, zelo dobro poznajo teren, zato upam, da bodo izkoristili prednost domačega terena,« trenerju ne manjka optimizma. Kot še piše STA, bi bila lahko voda na mlin domačim tekmovalcem dobro utrjena proga Podkoren, ki bo zdržala tudi tekmovalce s slabšimi startnimi številkami.