Ko bi le dvignili krivuljo ...

Jubilejni 50. Pokal Vitranc se bo danes tudi uradno pričel z moško veleslalomsko preizkušnjo, kjer ima Slovenija šest predstavnikov. Prva vožnja bo na sporedu ob 9.30, druga pa se bo pričela ob 12.30 uri. Slalomsko progo bosta zakoličila Hrvat Ante Kostelić in Slovenec v kanadski vrsti Dušan Grašič.

Objavljeno
04. marec 2011 20.03
Posodobljeno
05. marec 2011 06.00
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kranjska Gora – Kranjskogorci si lepšega uvoda v vitranški abraham ne bi mogli želeti. Prva dama slovenskega alpskega smučanja Tina Maze je namreč z zmago v bližnjem italijanskem smučarskem središču v Trbižu z odliko pospremila podkorenski jubilej. Zaploskala ji je tudi slovenska moška reprezentanca, ki se bo še zadnjič to sezono pred finalom svetovnega pokala v Lenzerheide merila v tehničnih disciplinah. Medtem ko so včeraj veleslalomisti prosto smučali na podkorenskem poligonu, je slalomska ekipa med koli spretno krmarila na smučišču v središču tega idiličnega gorenjskega kraja. Veleslalomska luknja v slovenski ekipi čaka preblisk, s katerim bi se porazni rezultatski trend končno le obrnil navzgor. Za spremembo, ki jo vodstvo ekipe že (pre)dolgo pričakuje, se bo tokrat zavzemala šestčlanska ekipa; ob izkušenih se bo pomeril mladi rod. Aleš Gorza, ki si je zadnje točke v tej disciplini prismučal leta 2009, ne obeta prav veliko, saj ima zdravstvene težave (hrbet, predel dimelj). »Tri tedne sem preživel doma na terapijah. Bolečin se še vedno nisem otresel. Na tekmi jih bom skušal odmisliti,« posebnih pričakovanj Črnjan nima. »Sezona se razvija povsem drugače, kot sem načrtoval,« je povedal in dodal, da so domači navijači ena od pomembnih prednosti domačega terena. Upa, da ga bo njihova spodbuda ponesla do dobrega rezultata.

Njegov veleslalomski kolega Janez Jazbec na treningih smuča zelo dobro, na tekmi pa je zgodba povsem drugačna. »Ko se postavim na štart v svetovnem pokalu, me noge ne ubogajo. Močno si želim tega preskoka. Če bom sestavil predstavo, ki mi uspeva na treningu, se mi nasmiha trideseterica. Proga je odlično pripravljena, gotovo bo zdržala tudi višje številke,« je poudaril, da številke tokrat ne bi smele biti izgovor za morebiten spodletel nastop.

Lani se je točkam na domači tekmi najbolj približal Matic Skube. Finale je na 32. mestu zgrešil za 15 stotink. »Januar je bil mesec slaloma, časa za veleslalomski trening ni bilo, nikakor pa te discipline ne zanemarjam. Brez veleslaloma namreč tudi v slalomu težje smučaš,« je 22-letnik, ki ga bo v ciljni areni spodbujalo za avtobus navijačev iz Škofje Loke, nakazal, da več kot od veleslaloma pričakuje od slaloma. »Cilji v tej disciplini so povsem drugačni kot prejšnja leta. Z nabiranjem točk to sezono sem pokazal, da je moja forma dobra. Čutim, da imam še veliko rezerv, delam manjše napake v liniji, položaju telesa ...« je razkril pomanjkljivosti, ki jih bo v prihodnosti moral izpiliti. A želja po dokazovanju je velika: »Na tekmo se odpravljam z dobrim občutkom. Sproščen sem, pritiska ne čutim, rad bi smučal, kot znam. A v športu je seveda mogoče marsikaj,« je opozoril nekdanji mladinski svetovni prvak.

Včeraj je preizkusil strmino v Podkorenu, nato pa se pridružil ekipi na treningu slaloma v Kranjski Gori. Na Pokalu Vitranc je nastopil sedemkrat. »Ko sem bil mlajši, sem občudoval vitranške predstave Jureta Koširja, Matjaža Vrhovnika, Mitje Kunca, Reneja Mlekuža ... To so bili moji vzorniki, zame skorajda 'nadljudje'. Ponosen sem, da sem zdaj lahko jaz del tega; 50 let je zavidanja vredna tradicija. Vse pohvale organizatorjem! Zelo lepo bi bilo, če bi ta konec tedna jubilej pospremili še z lepim rezultatom, s katerim bi dvignili slovensko alpsko smučanje,« si je zaželel.

Prvi slalomist ekipe Mitja Valenčič pričakuje rezultat, ki mu bo odprl vrata za finale sezone v Švici. »Pred domačimi navijači bi si rad prismučal najboljšo uvrstitev zime, zelo zadovoljen bi bil z deseterico. Na to bom štartal in nadejam se, da mi bo uspelo,« si je uspešen jutrišnji nastop doma zaželel izkušeni tekmovalec.

***
Slalomsko progo bosta zakoličila Hrvat Ante Kostelić in Slovenec v kanadski vrsti Dušan Grašič. »Ante je v svojih postavitvah precej nepredvidljiv. Njegov slog vnaša ustvarjalnost v alpsko smučanje. Ne vem, kaj pripravlja tokrat, a trenerji že slutimo, da bo kaj posebnega,« je Gipsov slog komentiral trener Pavli Čebulj. Kakšne postavitve pa so značilne za Grašiča? »Ponavadi dinamične, hitre, s kratkimi razdaljami med vrati. Precej zahtevne so za smučarja.« Valenčiču, po Čebuljevih besedah, ta čas bolj ustrezajo tekoče, ritmične postavitve, Matic pa je pokazal dobre predstave na progah s kratkimi in daljšimi razdaljami med vratci.