Na Podkorenu vse nared za 50. Pokal Vitranc

Moška karavana belega cirkusa se bo konec tedna ustavila v Kranjski Gori. Proga Podkoren, kjer bosta slalom in veleslalom za svetovni pokal, je pripravljena in bo v takšnem stanju, da bo tudi tekmovalcem s slabšimi startnimi številkami omogočala preboj med prvo trideseterico.

Objavljeno
01. marec 2011 12.22
Posodobljeno
01. marec 2011 12.33
D. O., šport
D. O., šport
Kranjska Gora – Organizatorjem jubilejnega 50. pokala Vitranc gredo zelo na roko vremenske razmere, pa tudi napoved za prihodnje dni je obetavna, zato mariborskega scenarija, ko je toplo vreme odneslo Zlato lisico, v primeru smučarskega spektakla pod Vitrancem ne gre pričakovati.

»Včeraj je padlo 10 do 15 cm novega snega, ki smo ga že odstranili s proge. Od jutri naprej bomo progo začeli zapirati. Danes zvečer bomo progo zadnjič zgladili z 'ratrakom', nato pa mehanizacije ne bomo veš spuščali notri ter bomo progo do tekmovanja skušali ohraniti nedotaknjeno ter vremenu pustili, da dokonča delo. Pričakovane temperature pod lediščem preko noči bodo naredile svoje in prodrle čim globlje v podlago, tudi napovedana malenkostna otoplitev čez dan bo delala v našo korist, saj se da vlažen sneg lažje oblikovati, preko noči vse to znova zmrzne in bo podlaga lahko res trda,« je bil v pogovoru za STA z razmerami zadovoljen vodja tekmovanja in organizacijska odbora Aleš Vidic.

»Sem vesel, da se je tako obrnilo. Osebno me je skrbelo, da nam jo bo prav za 50. obletnico kaj vreme zagodlo. 'Pisto' smo pripravili, kot je potrebno, trenutno zaključujemo še fina dela, kot je zaščita za tekmovalce ter ograje ...,« je povedal Vidic.

Proga pripravljena za izvedbo vrhunskega tekmovanja

Prizorišče dveh tekem svetovnega pokala si je konec minulega tedna ogledal »snežni inšpektor«, predstavnik Mednarodne smučarske zveze (Fis), Raimund Berger, ki je bil s kakovostjo podlage kot tudi z višino snežne odeje zelo zadovoljen ter je organizatorjem prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja. »Čeprav je 1. marec, so razmere zimske. Tudi prognoza je za nas ugodna, se pravi se nam obetajo mrzle in jasne noči, tako da se nadejamo lepemu tekmovanju v zelo dobrih razmerah,« je napovedal Vidic. Prizorišče v Podkorenu je trenutno sicer prekrito z meglo, ob slabši vidljivosti pa tekem, tudi, če je proga optimalna, ne bi mogli izpeljati.

»Progo smo že pred enim tednom pripravili v taki meri, da bi omogočili izvedbo vrhunskega tekmovanja. Na tem terenu so že trenirali Avstrijci, Slovenci, Italijani, Francozi so se napovedali, a zaradi megle tisti dan niso trenirali. Proga je v celoti polita z 'balknom'; torej gre za preparacijo z vodo skozi šobe, ki prodre pol metra globoko. Ker so bile ob utrjevanju temperature res nizke, je bila proga ledena in je predstavljala življenjsko nevarnost za rekreativne smučarje, zato smo del proge v zgornjem delu zaprli. Italijani se niso upali spustiti po progi, ker je bilo tako ledeno in so raje startali nižje. En serviser je takrat celo padel in se je celo lažje poškodoval,« je razmere opisal Vidic.

Daleč so časi Križaja in Petroviča

»Vabim vse, da pridejo in si ogledajo lepo tekmovanje ob našem jubileju. Upam, da bo med tekmovalci tudi kakšno pozitivno presenečenje s slovenske strani,« je ljubitelje smučanja v Kranjsko Goro povabil Vidic. »Nekaj mladih fantov kažejo, da lahko nastopijo tudi v finalu. Upam, da jim bo motiv zaradi samega domačega prizorišča toliko večji in da bodo še bolj napadali. Proga je že pripravljena in bo v takšnem stanju, da bo tudi tekmovalcem, ki bodo imeli slabše startne številke, omogočala preboj med prvo trideseterico, potem pa, ker se obrne vrstni red, je to še bolj idealno in lahko napadejo še za višja mesta,« je optimističen Vidic.

Daleč so zdaj že neponovljivi časi, ko sta domače ljubitelje smučanje v 80. letih navduševala Bojan Križaj (zmagi leta 1982 in 1986) in Rok Petrovič (1985). Od zadnje slovenske vitranške zmage Jureta Koširja v slalomu (1999) je minilo že dvanajst let, zadnji slovenski smučar na stopničkah v Podkorenu pa je bil Uroš Pavlovčič s tretjim mestom v veleslalomu leta 2001. Medtem ko se v slalomu v zadnjih letih najde slovenski tekmovalec v prvi petnajsterici vitranškega spektakla, pa Slovenci v veleslalomu niso več niti najmanj konkurenčni. Tako nobenega Slovenca ni bilo v veleslalomskem finalu Vitranca že od leta 2007 naprej. Tudi letošnja sezona v tej disciplini ne obeta prav veliko, saj Slovenci v veleslalomu v letošnji sezoni še niso osvojili točk. V slalomu sta se med dobitnike točk doslej vpisala le Mitja Valenčič in Matic Skube.

Gorza ima težave s poškodbo prepone

»Ekipe še nismo določili. Imamo možnost nastopa po šest tekmovalcev na slalomu in veleslalomu glede na to, da smo prireditelji. Kvoto bomo izkoristili, bomo pa dali možnost tudi mlajšim tekmovalcem, ki se preizkušajo na tekmah evropska pokala in na tekmah nižjega ranga,« je povedal trener slovenske moške ekipe za tehnične discipline Pavli Čebulj. Kot še poroča STA, ima nekdaj prva veleslalomska violina Aleš Gorza velike težave s poškodbo prepone, zato je njegov nastop vprašljiv.