Türk Vitrancu podelil zlati red za zasluge

Pred jubilejno 50. izvedbo Pokala Vitranc v Kranjski Gori je predsednik republike Danilo Türk odlikoval organizacijski komite, ki vsako leto skrbi za pripravo tekmovanja alpskih smučarjev in mu podelil zlati red za zasluge.

Objavljeno
03. marec 2011 15.18
Posodobljeno
03. marec 2011 15.18
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Ljubljana - V Kranjski Gori je že vse pripravljeno za Pokal Vitranc tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev, ki bodo letos na sporedu že 50. Ob obletnici je organizacijski komite z zlatim redom nagradil predsednik republike Danilo Türk.

Na podelitvi so se med drugim spomnili velikih smučarskih imen, ki so zmagovala v Kranjski Gori, pomembnosti tega tekmovanja za šport, kulturo, osamosvojitev Slovenije in njeno prepoznavnost v svetu, prav tako pa so izpostavili tudi pokojnega Vojteha Budineka, ki je bil generalni sekretar organizacijskega odbora pokala Vitranc dolgih 30 let, piše STA.

»Kranjska Gora je s pokalom Vitranc postala eden pojmov alpskega smučanja. Tudi zato se zavedamo odgovornosti tudi za prihodnje tekme. Vsem bi se zahvalil za dosedanje sodelovanje in podporo in hvala predsedniku za to visoko odlikovanje,« je med drugim po podelitvi zlatega reda za zasluge ob 50. obletnici neprekinjenega prirejanja mednarodnega tekmovanja najboljših smučarjev sveta v slalomu in veleslalomu v Kranjski Gori povedal podpredsednik organizacijskega odbora Boris Pesjak.

50. izvedba bo praznična

Člani odbora so se skupaj s sodelavci vnovič izkazali in pripravili vse potrebno za nov smučarski praznik pod Vitrancem. V soboto bo na sporedu veleslalom, dan pozneje pa še slalom. Letos pa bo po tekmah svetovnega pokala v ponedeljek še slalomska preizkušnja evropskega pokala.

Zdaj je v Kranjski Gori že postalo tradicionalno tudi dogajanje ob progah. Letos bodo pripravili dva večja dogodka, že pred tekmami v petek tako imenovano Belo večerjo, na katero so povabili vse dosedanje zmagovalce tekem na podkorenski strmini, v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije pa bodo na njej tudi podelil nagrade najbolj zaslužnim za izvedbo tekem v zadnjega pol stoletja. V soboto pa bodo za vse obiskovalce v središču kraja poskrbeli še z glasbeno-zabavnim programom.

»Vrhunec letošnje izvedbe pokala Vitranc je vse bližje. Razmere so dobre in pričakujemo dobre tekme. Pri tem gre zasluga organizatorjem. V letih od začetkov Vitranca se je slovensko smučanje razvilo v uspehe, v nove oblike sodelovanja. Prav smučanje in uspehi v tej športni panogi so definirali narod, ki želi svojo državo. To visoko odlikovanje je sad spoznanja tega, kar je Vitranc dal naši državi,« pa je med drugim na podelitvi povedal predsednik Türk.